Schoorsteen afbreken: Hoe het gedaan is en hoeveel het kost...

schoorsteen afbreken

Hoe schoorstenen worden afgebroken

Voordat we beschrijven hoe je een schoorsteen moet afbreken, bekijk de onderstaande video om een basiskennis te krijgen van hoe het proces van schoorsteenverwijdering in woningen werkt. Maak vandaag nog een afspraak met onze erkende schoorsteenveger

Van daaruit kunt u beslissen of dit een project is binnen uw vakgebied of dat het het beste is voor een ervaren sloopbedrijf.

Schoorstenen worden van boven naar beneden gesloopt, één steen per keer.

Het is mogelijk om dit project zelf te doen, maar alleen als je ervaring hebt met het voltooien van soortgelijke projecten.

Het is mogelijk om meer kwaad dan goed te doen, zoals het beschadigen van de structurele integriteit van het huis, wat je op zijn beurt veel meer kan kosten dan wat je bespaart bij het zelf pakken van het project.

WAARSCHUWING: Hoewel het mogelijk is om zelf een schoorsteen te verwijderen, is het geen goed idee, tenzij je ervaring hebt met het verbeteren van je huis, je bent comfortabel in het uitvoeren van handenarbeid op je dak, en je hebt een helper in de buurt om je te helpen en de veiligheid zo veel mogelijk van de grond te houden.

Zelfs als dit alles waar is in uw geval, raden wij u aan een professional in te huren om uw schoorsteen te verwijderen om ervoor te zorgen dat deze zo efficiënt en veilig mogelijk wordt verwijderd.

Aan de slag...

Om op een veilige manier toegang te krijgen tot de schoorsteen, kunt u een steiger huren bij uw lokale woonwinkel.

Zorg ervoor dat de steiger een stabiele vloer heeft en voorzien is van veiligheidsrails. Voordat u op de steiger gaat klimmen, moet u drie keer controleren of deze goed vastzit aan het gebouw.

Vervolgens, uitgerust met een hamer, metselwerkbeitel en voorhamer, begint u met het één voor één verwijderen van de stenen, te beginnen bij de bovenkant.

Om ervoor te zorgen dat uw gazon niet in de war raakt, gooit u de stenen niet van de steiger af (hoe verleidelijk het ook is).

In plaats daarvan stapelt u ze op de steiger tot u een behoorlijke stapel hebt, laat u ze vervolgens met een emmer en touw op de grond zakken en stapelt u de stenen netjes uit de weg.

Als u geen gebruik maakt van de stenen, is de meest efficiënte manier om zich te ontdoen van de stenen met behulp van een 10 yard dumpster.

In plaats van de stenen op de steiger te stapelen, gooit u de stenen gewoon in de container, of laat u de stenen rechtstreeks in de container zakken met behulp van de emmer en het touw.

Werk je weg door de schoorsteen en verwijder de stenen terwijl je gaat.

Als je eenmaal op het niveau van de daklijn bent, kun je stoppen en het dak oplappen, zodat de schoorsteenborst en de vuurkist/vuurplaats overblijven, of je kunt doorgaan met het verwijderen van de hele schoorsteen en de vuurkist, ook.

Het kan wat lastiger zijn om de stenen onder de daklijn af te breken, maar het proces is nog steeds hetzelfde.

Als je bij de vuurkist komt, heb je een gat in de muur dat je zo snel mogelijk wilt corrigeren, omdat het je huis open laat staan voor de elementen.

Als u hoopt van uw huidige haard een gasgestookte open haard te maken, dan zal de haard in een solide werkende vorm moeten zijn. Als dat het geval is, moet de haard eenvoudigweg worden afgesloten met een brandwerend materiaal.

Van daaruit kunt u een ontluchtingsvrije houtset of een directe ontluchtingsunit installeren. Als u kiest voor de ontluchtingsvrije route, laat dan een koolmonoxidedetector installeren.

Tot nu toe heeft niets van het werk dat u doet invloed op de structuur van de woning. Als uw schoorsteen echter onder de vloer en in de fundering uitsteekt, kijkt u naar de bevestiging van het vloerframe en mogelijk naar wat funderingswerk.

Kosten om de schoorsteen te laten verwijderen

Het afbreken van een hele schoorsteenstapel en borstkas kost gemiddeld €2000 - €4000; de kosten voor schoorsteenverwijdering variëren echter van de ene schoorsteen tot de andere om een aantal redenen.

Er zijn vele aspecten van het schoorsteenverwijderingsproces die van invloed zijn op de kosten van uw project:

  • het type schoorsteenverwijderingsmethode dat u kiest - volledig of gedeeltelijk...
  • de grootte van de schoorsteen
  • of de schoorsteen nu wel of niet deel uitmaakt van de structuur
  • de materialen die gebruikt zijn om de schoorsteen te bouwen
  • de hoeveelheid puin
  • de aannemer die u inhuurt