Schoorsteen reparaties: De complete gids

schoorsteen reparatie

De complete schoorsteengids

Bij schoorstenen en open haarden zijn reparaties en onderhoud onvermijdelijk.

Ongeacht de leeftijd of het ontwerp dat u hebt, het is bijna zeker dat uw schoorsteen of open haard enkele problemen zal ondervinden die onderhoud of reparaties vereisen. Bekijk meer over de diensten van onze schoorsteenveger

Zelfs een vogelnestje in uw schoorsteen kan aanzienlijke en dure problemen veroorzaken.

De belangrijkste redenen voor schoorsteenproblemen zullen zeker variëren, maar in dit artikel zullen we hun meest voorkomende problemen en de oorzaken behandelen.

Gemetselde schoorsteen 101

Een gemetselde schoorsteen kan bestaan uit verschillende materialen zoals baksteen & mortel, beton, blok, steen, schoorsteenplaat, gietijzer en staal.

Deze verschillende materialen kunnen zeer kwetsbaar zijn voor regenwater en andere elementen als ze niet goed worden geïnstalleerd of onderhouden.

Elk extern gevaar kan aanzienlijke esthetische of fysieke schade veroorzaken aan deze extreem poreuze schoorstenen.

Daarom is het belangrijk om uw schoorsteen in de gaten te houden.

Voordat we een duik nemen in gewone reparaties, volgt hier een infografiek over de onderdelen van de schoorstenen.

Veel voorkomende schoorsteenproblemen

Nu moet u een basiskennis hebben van de verschillende componenten waaruit uw schoorsteen bestaat.

Maak je geen zorgen als je je nog steeds verloren voelt, want we gaan alles veel gedetailleerder behandelen.

Laten we een duik nemen in wat er echt mis kan gaan met je schoorsteen en/of haard.

Scheuren

Scheuren in de kroon of de vuurkist worden door de NFPA (National Fire Protection Association) zelfs als brandgevaarlijk beschouwd.

De reden hiervoor is dat wanneer een schoorsteen wordt gebruikt en er rook wordt uitgestoten, deze afvaldeeltjes van de brand met zich meebrengt.

Dit is de zwarte rook die je ziet vertrekken uit een schoorsteen wanneer deze in gebruik is.

Deze afvaldeeltjes bouwen zich op en kunnen zich ophopen op de binnenwanden van de schoorsteen en vooral in eventuele scheuren in het metselwerk.

De gemetselde scheuren worden in wezen kleine zakjes met afvaldeeltjes en koolstofophopingen, waarvan sommige ontvlambaar zijn.

De echte boosdoener is een olieachtige stof genaamd Creosoot, die lijkt op roet, behalve dat het kan worden ontstoken uit vonken. Als er een aanzienlijke ophoping van Creosoot is, kan het worden ontstoken door een schurkenvonk als de haard in gebruik is.

Creosoot is een brandbare stof die begint als een residu van rook en dampen van brandend hout. Het houdt zich vast aan het ontluchtingssysteem terwijl het zich ophoopt als harde en schilferige afzettingen.

Het is aan te bevelen een schoorsteenreiniging uit te voeren wanneer de roet- of creosootafzetting ¼ inch of meer bedraagt.

Brandgevaar is een van de grootste redenen om de mortel van uw schoorsteen en haard op scheuren te controleren.

In feite zijn er meer dan 61 huisbranden veroorzaakt door vuile schoorstenen per dag in de Verenigde Staten.

Als u toch scheuren in uw schoorsteen of haard vindt, raak dan niet in paniek.

Wij repareren dit soort haardscheuren altijd, maar wacht niet te lang om het te laten repareren, want de kans op schade kan groter worden.

Waterpenetratie

Er zijn meerdere ingangspunten voor het binnendringen van water en water dat de schoorsteen binnenkomt kan aanleiding geven tot een aantal grote problemen.

Naast de gebruikelijke verwoesting en schimmel die het binnendringen van water kan veroorzaken, heeft het ook een ander eng resultaat.

Wanneer water zich mengt met het creosoot wordt het zuur, wat op zijn beurt weer leidt tot voortijdige roestvorming van de demper en de aantasting van de baksteen en mortel in uw schoorsteen & haard versnelt.

Houd er rekening mee dat er water in de schoorsteen kan binnendringen via eventuele scheuren in de kroon of in de schoorsteenplank zelf.

Het kan ook binnendringen door defecte gootstukken waar de schoorsteen het dak raakt.

Dit water kan niet alleen het verval van de buitenspecie veroorzaken, maar kan ook de binnenmuren en bouwelementen van uw huis ernstig beschadigen.

Al deze risico's kunnen worden vermeden door een regelmatig controleschema voor de schoorsteen bij te houden en ervoor te zorgen dat er geen ruimte is voor waterinfiltratie in enig deel van de schoorsteen of de open haard.

Waterafstotende behandelingen, ook wel "waterdichtheid" genoemd, zijn ook zeer effectief om water uit uw schoorsteen te houden.

Beschadigde schoorsteenkroon

De schoorsteenkroon is het bovenste element van de schoorsteen die zelf fungeert als een schild tegen een aantal gevaren. Het bedekt de schoorsteen van de schoorsteenmantel tot aan de schoorsteenrand.

De kroon moet een neerwaartse helling hebben die het water van de schoorsteenrand wegleidt. De kroon moet ook een overhangende druppelrand hebben die de afvoer van de kroon van de schoorsteen wegleidt, zodat er geen erosie van de baksteen en de mortel in de verticale vlakken van de schoorsteen ontstaat.

Een goede schoorsteenkroon moet op een overhangende manier van een portlandcementmengsel worden gebouwd en moet aan alle zijden minimaal twee centimeter buiten de schoorsteen liggen.

Gootsteen

Met "gootsteen" wordt bedoeld dat het gebied tussen het dak en de schoorsteen wordt afgedicht, waardoor wordt voorkomen dat regenwater of sneeuw in het huis kan smelten. Het kan fungeren als een enorme bescherming voor de plafonds, muren en vloeren, die anders elke keer als het regende uitgebreid zouden worden beschadigd.

Het is in feite een uitzettingsvoeg tussen twee verschillende materialen. Het wordt geleverd met de mogelijkheid om zowel het dak als de schoorsteen te laten uitzetten en in te krimpen in hun eigen tempo, zonder dat dit problemen oplevert voor de waterdichte afdichting.

Onjuiste afmetingen

Zeer weinig residentiële metselaars zijn eigenlijk gekwalificeerd om een gemetselde schoorsteen te bouwen, wat betekent dat de meeste van hen je onbewust op een mislukking zullen zetten.

Er zijn twee grote constructiefouten die vaak problemen veroorzaken voor schoorsteenbezitters.

  • De eerste is dat de schoorsteen misschien te kort is om een val te voorkomen.
  • De gebieden tussen de bovendorpel en de keel zijn niet lang genoeg om de rook te laten "rollen" voordat deze de rookplank binnenkomt.

Schoorsteenkappen

Een dop is essentieel voor elke schoorsteen, want zonder dop stroomt het water recht in uw open haard. Het voorkomt ook dat vogels en eekhoorns via de schoorsteenopening uw huis binnenkomen.

Het houdt in wezen puin dat u niet als bladeren in uw huis wilt hebben.

Schoorsteenvervuiling

Net als elk ander bouwmateriaal zijn baksteen en mortel onderhevig aan aantasting na blootstelling aan de elementen gedurende een bepaalde periode.

De externe elementen breken geleidelijk de wanden van de schoorsteen af.

Als uw schoorsteen op het punt staat sterk te verslechteren en af te brokkelen, dan is het tijd om te herbouwen omdat de bakstenen en de mortel hun overlevingsgrens hebben overschreden.

Scheve schoorstenen

Als je schoorsteen ook maar een beetje leunt. Bel een professional om de problemen verder te beoordelen, want een leunende schoorsteen kan het gevaar lopen in te storten en grote schade aan uw eigendommen te veroorzaken.

Tot slot is dit zeker geen uitputtende opsomming van de problemen die u kunt tegenkomen met uw schoorsteen of haard, maar alleen de meest voorkomende problemen die we tegenkomen.

Wij raden altijd een jaarlijkse professionele schoorsteenkeuring aan, om niet alleen de veiligheid van uw gezin te garanderen, maar ook om grote dure reparaties onderweg te voorkomen.

Vergeet niet uw schoorsteen & haard in de gaten te houden en deze maandelijks visueel te inspecteren om er zeker van te zijn dat er geen directe problemen zijn.

Een maandelijkse 5 minuten durende visuele controle kan u duizenden keren besparen aan schoorsteen- en haardreparaties.

Hier is een snelle checklist voor schoorsteen- en haardinspecties:

  • Inspecteer de open haard visueel op losse stenen of scheuren.
  • Inspecteer de haard visueel om er zeker van te zijn dat er geen gebarsten of beschadigde stenen in zitten.
  • Controleer de klep om er zeker van te zijn dat deze operationeel is.
  • Controleer de buitenste schoorsteen visueel op beschadigingen of scheuren.
  • Repareer eventuele scheuren of beschadigingen vooraleer de haard verder in werking te stellen.

We hopen dat u dit artikel nuttig heeft gevonden voor de veelvoorkomende problemen die u kunt tegenkomen met uw schoorstenen en open haarden.

Als u vragen of zorgen heeft of gewoon een second opinion wilt krijgen, aarzel dan niet om ons te contacteren en we zullen u in ieder geval helpen.