Brandbescherming voor het trapeziumvormig plaatwerk

Trapeziumvormig plaatstaal brandt niet op zichzelf omdat het van metaal is gemaakt. Als het echter als dak- of wandbekleding wordt gebruikt, kan het nodig zijn om voor brandbescherming te zorgen, omdat de omringende elementen meestal van brandbare materialen zijn gemaakt.

trapeziumvormige metalen brandbescherming
Brandbeveiliging is zeer belangrijk voor het dak

Trapeziumplaat en brandbeveiliging

Als er trapeziumvormige platen worden gebruikt als eenvoudige dakbedekking van een garage, voor een eenvoudig zomerhuis of als privacyscherm, hoeft er geen brandbeveiliging te worden aangebracht. De situatie is anders in woonhuizen of openbare gebouwen, daar waar mensen aanwezig zijn en er brandgevaar bestaat.

  • Lees ook - De prijzen voor trapeziumplaat zijn zeer verschillend
  • Lees ook - Hoe u trapeziumvormige platen op het dak kunt leggen
  • Lees ook - Het schilderen van een trapeziumvormige plaat of het bedekken met vloeibaar plastic

Een wandbekleding of dakbedekking moet daarom worden gecombineerd met andere brandwerende materialen. Dit zijn meestal onbrandbare panelen. Ze hebben verschillende functies. In de eerste plaats voorkomen ze dat brand zich bijvoorbeeld vanuit een kamer naar het dak verspreidt (de brandbeveiliging is onder het trapeziumvormige plaatwerk aangebracht, dat ook het dak isoleert). Ten tweede hebben ze een isolerende werking: het vuur heeft geen direct contact met het trapeziumvormige plaatwerk, zodat het metaal niet extreem heet wordt.

Koop trapeziumvormige platen met brandbeveiliging

Uiteraard kunt u de brandwerende matten achteraf aansluiten op het trapeziumvormige plaatwerk. Informeer echter of dit in uw specifieke geval is toegestaan en welk materiaal en welke bevestiging geschikt is. De eenvoudigere optie is echter om kant-en-klare brandwerende wanden te kopen die bekleed zijn met trapeziumvormige platen. Deze hebben een speciaal bewerkte steenwolkern en zijn gecertificeerd, wat betekent dat ze zeker geschikt zijn voor uw project.

Deze muren zijn niet alleen brandwerend, maar isoleren ook tegen geluid. Ze zijn verkrijgbaar met verschillende oppervlaktebehandelingen (bijvoorbeeld gegalvaniseerd of geverfd of beide) en zijn daarom relatief decoratief, wat ze populair maakt voor gebruik in openbare ruimtes, maar ook in particuliere woningen. Ze zijn eenvoudig te installeren met een tand- en groefsysteem of een onzichtbaar schroefsysteem.