Verf een trapeziumvormige plaat of bedek deze met vloeibaar plastic

Een trapeziumvormig plaatwerk is ontwikkeld vanuit de vraag om een licht en flexibel materiaal als plaatwerk met voldoende stabiliteit te leveren. De typische vorm van de geplooide platen op daken en gevels is eenvoudig te schilderen. Voor een goed en duurzaam resultaat moet rekening worden gehouden met het type metaal en de oppervlaktecoating.

trapeziumvormige plaat schilderen
Trapeziumvormige platen zijn bijna altijd gegalvaniseerd

Gegalvaniseerd of ongegalvaniseerd

In de meeste gevallen worden ijzer- en staalplaten aan de buitenkant gegalvaniseerd. Ze moeten worden geverfd met een geschikte primer en zinkverf.

  • Lees ook - De prijzen voor trapeziumplaat zijn zeer verschillend
  • Lees ook - Trapeziumplaat sandwich voor dak en wand
  • Lees ook - Een trapeziumvormige plaat is ook geschikt als materiaal voor wandbekleding.

Er zijn enkele speciale fabrikanten die metaalkleuren aanbieden voor universele toepassingen op plaatwerk en ook geschikt zijn voor bijvoorbeeld messing. Bij Hammerite rijst vaak de vraag of schilderen of walsen de betere manier van aanbrengen is.

Spuiten is de eenvoudigste en snelste manier om een trapeziumvormige plaat te schilderen. Bij tocht en wind ontstaat echter vaak een weergerelateerde complicatie.

Voorbereiding en schilderen in vijf stappen

1. reiniging

Trapeziumvormige platen moeten worden bevrijd van alle verklevingen. Als er roest is ontstaan, wordt deze met een staalborstel verwijderd en volledig uitgeborsteld. De eindreiniging gebeurt met een alkalisch middel.

2. grondverflagen

Als er al een laagje verf op het trapeziumvormige plaatwerk zit, helpt een krasjestest om de duurzaamheid te testen. De rand van een muntstuk of een sleutelpunt is over het oppervlak gekrast. Als er zich een spoor vormt op de plaat zonder dat deze afbladdert, kan de verf worden overgeschilderd zonder deze te verwijderen. Het is aan te bevelen om deze krastest op verschillende plaatsen uit te voeren.

3. Schuren

Het oppervlak van het plaatwerk wordt gelijkmatig opgeruwd met verfvlies of schuurmiddel uit 300 korrel.

4. grondverf

Niet-verzinkt plaatstaal wordt voorzien van een zinkhoudende primer volgens de instructies van de fabrikant.

5. verven of coaten

Afhankelijk van uw keuze wordt de verf aangebracht met een kwast, roller of spuit. Als alternatief is ook een vloeibare plastic coating van polyurethaan mogelijk. Tijdens het aanbrengen mag er geen direct zonlicht zijn. Na ongeveer een uur drogen worden de meeste verfproducten niet meer beïnvloed door het zonlicht.

TIPS & TRICKS

Denk bij de keuze van een kleur, vooral bij trapeziumvormige platen op daken, aan het verwarmingseffect van het zonlicht. Een donkere kleur leidt tot extreme opwarming, die ook de ruimte eronder kan aantasten.