Latten en spanten voor de trapeziumvormige plaat

Een alternatief voor dakpannen is het zogenaamde trapeziumvormige plaatwerk. Het is vooral bekend van de hallenbouw, maar het wordt ook gebruikt als dakbedekking voor woongebouwen. Trapeziumvormige platen moeten op een bepaalde afstand onderlegd worden.

trapeziumvormige platen met dakspanten
De ideale regelafstand voor trapeziumvormige platen is afhankelijk van de materiaaldikte en de hoogte.

Voordeel van trapeziumplaat

Trapeziumplaat wordt vaak gebruikt als dakbedekking omdat het verschillende voordelen heeft ten opzichte van dakpannen:

  • het is lichter en gemakkelijker op te slaan en te vervoeren
  • omdat grote delen van het dak in één keer worden bedekt, gaan de werkzaamheden snel vooruit.
  • het is handig
  • Lees ook - De prijzen voor trapeziumplaat zijn zeer verschillend
  • Lees ook - Trapeziumplaat sandwich voor dak en wand
  • Lees ook - Een trapeziumvormige plaat is ook geschikt als materiaal voor wandbekleding.

Montage van trapeziumvormige platen

Trapeziumvormige platen worden niet direct op de dakspanten van een huisdak gemonteerd, omdat deze verticaal zijn, net als de profilering van het plaatwerk. Als u het trapeziumvormige plaatwerk op deze manier monteert, zal het in de lengterichting doorhangen. Daarom is een onderlating nodig voor de installatie, die haaks op de spanten loopt. Daarom is het niet belangrijk welke afstand de spanten tot elkaar hebben. Als de afstand meer dan 80 cm is, wat soms voorkomt in oude gebouwen (voor een nieuw gebouw worden de spanten naar behoefte berekend), draai dan iets dikkere latjes zodat ze bestand zijn tegen het plaatgewicht en de sneeuwbelasting zonder door te zakken.

Latten zijn niet nodig voor schuine carport- of terrasdaken, die zo zijn ontworpen dat de balken waarop het dak rust in een rechte hoek ten opzichte van de lengterichting van de plaat staan.

Lattenafstand voor het trapeziumvormige plaatwerk

De vereiste regelafstand varieert van laken tot laken. Het hangt af van de dikte en de profielhoogte. Normaal gesproken worden voor daken trapeziumvormige platen met een profielhoogte van 30 tot 35 mm en een materiaaldikte van 0,65 tot 0,75 mm gebruikt. In dit geval kan de latafstand tot één meter bedragen. Bij een profielhoogte van 40 mm of 50 mm is een regelafstand van 1,5 m tot 2,5 m mogelijk.

Welke trapeziumplaat?

Als u uw oude dakpannen wilt vervangen door trapeziumvormige platen, vindt u al een lat. Hun afstanden zijn kleiner dan de maximale afstanden, wat een voordeel is. Bij de keuze van de trapeziumplaat moet ook rekening worden gehouden met de dakhelling en de standaard sneeuwbelasting. Beide hebben invloed op het gewicht dat de plaat in geval van nood moet kunnen dragen.