Uw dak zelf schoonmaken is een slecht idee.

dak vol mos

Een huiseigenaar zijn draagt een beetje trots met zich mee. Het aanpakken van de schoonmaak, het onderhoud of de reparaties zonder dat je elke keer als er iets gebeurt naar de telefoon hoeft te grijpen, is machtig. Het geeft een gevoel van voldoening. Het is echter belangrijk om te weten wat je in je eentje moet doen en wat je grenzen zijn. Je kunt meer kwaad dan goed doen.

Soms is het het beste om de telefoon op te nemen en het aan de professionals over te laten. Loodgieterij, elektriciteit en dakbedekking zijn 3 van die gebieden waar doe-het-zelven niet aan te raden is.

Veiligheid eerst

Risico van vallen

Van alle redenen om een professional in te huren, staat uw veiligheid bovenaan de lijst. Het onderhoud van de daken brengt een aanzienlijk risico op valpartijen met zich mee. Zelfs op daken met een minimale helling hoeft u alleen maar op een kleine tak of een losse kiezelsteen te stappen om uw voet te verliezen. Veel valpartijen ontstaan eenvoudigweg uit onzorgvuldigheid. Zet een stukje gootsteen of een stuk gereedschap op het dak, draai dan om of stap terug en... het is een plotselinge plof als je de grond raakt. Voor alle trots en het gevoel van voldoening die je wilde, eindig je met een gênant verhaal (of veel erger).

Wat omhoog gaat moet naar beneden komen.

Voordat je een voet op het dak zet, moet je nog steeds de ladder aanpakken. Is het in orde? Is hij lang genoeg? Weet je de juiste hoek om hem tegen het huis aan te zetten? Heb je iemand op de grond die hem vasthoudt?

Het opstaan van de ladder en op het dak brengt één stel risico's met zich mee. Je moet nog steeds naar beneden. Volgens een experten, 'vallen er twee keer zoveel mensen naar beneden in vergelijking met ladders die omhoog gaan'.

Het betreden van een ladder die van een dak afloopt, voegt een element toe van het niet kunnen zien waar je stapt. Bovendien is er het risico dat de ladder valt VOORDAT je erop stapt. Zolang je niet gewond raakt, zit je vast.

Ervaring en deskundigheid

Het reinigen van het dak (en de dakgoot) is niet al te ingewikkeld. Het is ook niet bepaald eenvoudig. Als het alleen maar losse rommel op je dak was, kan dat gemakkelijk worden weggeveegd (vergeet de dakgoten niet). Bij een goede reiniging en onderhoud van uw dak komt er wat meer bij kijken.

Goten

Het schoonmaken van uw dakgoten kan gemakkelijk lijken. Er is niet veel anders te doen dan al die rotzooi eruit te scheppen... totdat je je realiseert dat je die regenpijpen moet schoonmaken. Ze moeten ook schoongemaakt worden. Een slang naar het dak slepen om ze met water door te spoelen is misschien niet genoeg. Soms is een beetje hoge druk nodig. Dat brengt ons terug bij het veiligheidsprobleem. Nu sleep je een huis op (en neer) een ladder en natte oppervlaktes verhogen het risico op uitglijden.

Als uw dakgoten worden schoongemaakt, moeten ze ook worden geïnspecteerd. Zitten ze goed vast? Staan ze onder de juiste hoek om regen op te vangen en goed af te voeren? Schone goten zijn waardeloos als ze niet echt kunnen opvangen en afvoeren.

Algen en mos

In België is ons klimaat perfect voor mos- en algengroei. De voorkeursmethode voor het reinigen is hogedrukreiniging. Het is de meest grondige en efficiënte manier om eventuele groei te verwijderen. Goed gedaan door iemand met ervaring, het is ook de minst schadelijke voor het dakoppervlak, het gootstuk en de schoorstenen. De gemiddelde huiseigenaar of ongeschoolde professional kan aanzienlijke schade aanrichten met hogedrukreiniging.

Als u kiest voor de aanpak van het gebruik van chemicaliën of oplossingen gekocht bij de lokale thuisreparatiemarkt, MOET u deze in de exacte hoeveelheden en gelijkmatig over het hele dakoppervlak aanbrengen. Zo niet, dan zult u waarschijnlijk niet alle groei elimineren en zult u lelijke vlekken achterlaten. Het zal gemakkelijk zijn om te zien waar het dak is schoongemaakt en waar niet. Chemische stoffen die zich niet gelijkmatig verspreiden, zullen een lelijk lelijk lappendeken veroorzaken. Nu is je dak niet meer helemaal schoon en is je trottoir aantrekkingskracht weggeschoten.

Te veel mensen besluiten om de doe-het-zelfzaak tot het uiterste te beperken. Ze kiezen voor een eigen 'chemische oplossing'. De gebruikelijke 'Google'-aanbeveling is om het dak te besproeien met een 50 procent mix van water en bleekmiddel en met een borstel het dak te schrobben. Deze methode zal zowel het dakmateriaal beschadigen (het schrobben vernietigt de integriteit van asfaltschindels en andere dakbedekkingsmaterialen) als alle andere spuitcontacten - inclusief opstelsporen, dure landschapsarchitectuur, dekken en tuinmeubilair.

De kosten/tijd factor

Het inhuren van een professional om uw dak of goten goed schoon te maken is niet zo duur. Het is waarschijnlijk goedkoper dan het zelf doen.

Denk aan de hoeveelheid tijd die het proces in beslag neemt: De reizen naar de winkel voor de chemicaliën, de kosten voor het huren van een hogedrukreiniger, de tijd die nodig is om het dak en de goten op te zetten, de tijd die nodig is om op te ruimen. Het is een optelsom. Dan doet u een stap terug, kijkt u naar uw werk en realiseert u zich dat u vlekken hebt gemist.

In het ergste geval... beschadig je iets in het proces of raak je gewond. Dat komt neer op dure reparaties (hoewel je ze waarschijnlijk eerst zelf uitprobeert) of vrije tijd van het werk.