Uw ultieme gids voor het drastisch verminderen van vocht in zolderruimtes

vermoedt u dat er vocht op zolder zit? Weet u het niet zeker? Nou, dan bent u hier aan het juiste adres! Het kan voor veel huiseigenaren lastig zijn om de aanwezigheid van vocht op zolder, de problemen die het veroorzaakt, en hoe ermee om te gaan, goed te identificeren.

Lees verder om tips te krijgen voor een gezondere zolder, en hoe u deze veilig kunt houden tegen het monster dat vocht is!

vocht in zolderruimte

Hoe identificeer je vocht op zolder?

Dit is een eenvoudige - hoewel vocht niet altijd gemakkelijk te voelen is wanneer het in een ruimte aanwezig is, kan het verschillende problemen veroorzaken. Hier zijn enkele aanwijzingen van overmatig vocht op zolder:

 • Is er sprake van vorst of ijsafzetting op de dakspijkers?
 • Ziet u roestvorming op de dakspijkers op zolder?
 • Ziet u donkere vlekken op de dakplanken op zolder?
 • Zit er vocht op de dakbeplating?
 • Zijn er druppelsporen op de zoldervloer of op de isolatie?
 • Is de dakbeplating beschadigd?
 • Ziet u schimmel?
 • Is uw zolderisolatie vochtig?

Al deze tekenen zouden u moeten vertellen dat er vocht op uw zolder is gekomen. Maar voordat we ingaan op hoe we deze problemen kunnen oplossen, hoe zijn ze in de eerste plaats ontstaan?

Hoe komt vocht op zolder?

Om te beginnen, kunt u een aanzienlijke toename van vocht verwachten tijdens de koudere maanden van de winter, als de warme lucht van de binnenkant van uw huis opstijgt en het koude dak op uw zolder ontmoet. Als er te veel vocht in uw zolder is, zal het condenseren op het bovenste gedeelte van uw dak, waardoor de blootgestelde spijker gaat roesten, het dak gaat rotten en er schimmel kan gaan groeien.

Gedurende de winter moet uw huis een vochtigheidsgraad hebben van ongeveer 35% tot 40%. Als de vochtigheidsgraad hoger is, kan er in huis condensatie ontstaan op de ramen (ooit gezien dat uw hond aan de ramen begon te likken?), muren en plafonds. En afhankelijk van het huis, kan zelfs 35% te veel zijn. In veel gevallen kunnen de bronnen van vocht variƫren.

Veel voorkomende bronnen van zoldervocht zijn douches, vaatwassers, drogers, fornuizen, wasmachines, baden, luchtbevochtigers en andere warmteproducerende apparaten. In de meeste gevallen produceren deze bronnen geen overmatig vocht, maar als een huis erg luchtdicht is en/of als de ventilatie slecht is - kan het zeker een grote bijdrage leveren.

Komt vocht van de zolder uit de kelder?

Ja, dat doet het zeker.

In de winter gebruikt u een verwarmingssysteem om vrienden en familie in het huis te verwarmen. Als er water in contact komt met warme lucht, begint het te verdampen.

Vochtige lucht heeft een lagere dichtheid dan droge lucht, waardoor het makkelijker ontsnapt door gaten en kieren. Als uw bovenverdiepingen niet goed zijn afgesloten, zal de lucht ontsnappen, waardoor de totale druk in huis afneemt.

Hierna zal nieuwe lucht uit de lagere delen van het huis opstijgen. Wind, negatieve druk en opwaartse druk zorgen er samen voor dat alle warme vochtige lucht het koude dak bereikt. En op dit punt koelt de koude de lucht af, waardoor het condenseert tot een vloeibare vorm.

Enkele veel voorkomende plaatsen waar lucht kan ontsnappen zijn:

 • binnen/buiten spleten in muren
 • naar beneden getrokken zoldertrappen schoorstenen
 • niet afgedichte zoldertoegang
 • Gaten in het frame van elektrische en loodgieterswerkzaamheden en schoorstenen.

Luchtinfiltratie is een oorzaak van warmteverlies en verhoogt de verwarmingskosten van uw huis. Kijk dus uit voor onverwachte rekeningen, die direct gerelateerd kunnen zijn aan het vocht op zolder.

Hoe voorkom je overmatig vocht?

In de meeste gevallen zal een vakman voorstellen om de ventilatie te verbeteren als de huidige situatie onder de maat is.

Ventilatie verbetert de ex-filtratie van lucht, en verlaagt daardoor de zoldertemperatuur. En zoals eerder gezegd, zorgen lage temperaturen voor meer condensatie - waardoor de effectiviteit van uw isolatie afneemt.

Dus, om het vocht in uw zolder onder controle te houden - is de beste manier om de bron direct te bestrijden. Als het probleem wordt veroorzaakt door water dat de fundering binnendringt - kunt u dakgoten en regenpijpen installeren, die regelmatig moeten worden schoongemaakt.

Omdat elk huis een bepaalde conditie en set van reacties heeft - is het het beste om te communiceren met een professional, die kan evalueren en de beste oplossing voor uw probleem kan bieden.

Wacht, maar wat kan er nog meer gedaan worden?

Nou, de eerste stap was om vochtinfiltratie onder controle te krijgen. En als u dat met succes hebt gedaan (hoera!), is de volgende stap het verminderen van het werkelijke vocht.

Dit kan worden gedaan door alle luchtlekken af te dichten, wat zal bijdragen aan de vermindering van de infiltratie - het beperken van de luchtbeweging, waardoor het stapeleffect wordt voorkomen.

Houd er echter rekening mee dat als een luchtlek is gedicht, de vochtigheid in uw huis zal toenemen. Het zal echter in de leefruimte worden opgesloten, waar het in de winter het meest nodig is. Een krappe woning heeft minder verwarming nodig, waardoor de kosten dalen. Maar als het te krap is, zal het huis mechanisch moeten worden geventileerd - om ervoor te zorgen dat er geen verontreinigende stoffen of vochtbijdragen zijn, die een negatief effect hebben op uw gezondheid.

Vocht op zolder? Nu niet meer.

Nu we de oorsprong van vocht op zolder hebben behandeld, de methode om eventuele grotere problemen die erdoor worden veroorzaakt te identificeren, en hoe u er persoonlijk mee om kunt gaan, bent u goed op weg om uw huis vrij van vochtproblemen te maken. Door een proactieve aanpak, en het probleem bij de bron aan te pakken, stelt u het comfort en de leefbaarheid van uw huis voor vele jaren veilig.

Weet u niet zeker of u deze problemen zelf kunt opsporen of verhelpen? Dat is waar wij u van dienst kunnen zijn. BKG dak kan altijd een kijkje nemen op uw zolder en dak met onze gratis huis inspectie. Wij identificeren eventuele problemen, nemen de oplossingen met u door en verlossen uw huis van alle vochtmonsters op zolder! Neem nu contact met ons op.