4 Tips voor het repareren van het lek in uw dak

Wanneer u asfaltshingles boven uw hoofd heeft, is dakreparatie een eenvoudige kwestie van het lokaliseren van het lek en het correct afdichten van het dak. Volg deze vier stappen om deze reparatie af te ronden zonder zelfs maar de pro's in te schakelen.

lekkend dak herstellen

De asfalt pannen zijn vandaag het populairste dakbedekkingsmateriaal voor huizen, bijna 70 percent van binnenlandse daken worden op deze manier gemaakt. En om goede reden: De asfaltshingles zijn lichtgewicht, duurzaam, aantrekkelijk, en goed geprijsd in vergelijking met concurrerende dakbedekkingsmaterialen.

Lees hier meer over: Dak renoveren: mogelijke methoden, kostprijs en tips

Terwijl de meeste asfaltshingles met de recentste vooruitgang in weer- en windbestandig, brandveiligheid, en langdurige prestaties worden vervaardigd, kunnen zelfs de beste materialen in de problemen komen. Het goede nieuws is dat een asfalt leien dak waarschijnlijk het gemakkelijkste type is om te repareren, omdat gekrulde leien kunnen worden afgevlakt en weer vastgezet, en oude leien kunnen eenvoudig worden vervangen. Bovendien maken asfaltshingles de problemen van een ernstig dakbedekkingsprobleem goed waarneembaar. Volg deze vier stappen om uw lekke dak te repareren, en u kunt uw probleem op korte tijd oplossen.

Zoek het daklek.

Als u ontdekt dat uw dak lekt - wat waarschijnlijk het duidelijkst blijkt uit watervlekken op het plafond - noteer dan de locatie van het lek, ga dan naar buiten met een goede verrekijker om het daklek te vinden. Kijk of er gekrulde, gebarsten of ontbrekende dakpannen zijn. Lekken kunnen zich voordoen op elk punt waar een dakpan voorkomt. Eindkappen, de tentvormige dakpannen die de hoekige pieken van het dak bedekken, kunnen ook de bron van lekken zijn, dus controleer deze ook.

Bevestig gekrulde shingles.

Krulspanen, bijvoorbeeld, kunnen opnieuw worden vastgezet door een laag asfaltdakcement aan te brengen of door een gelijkwaardige verbinding te vinden in buizen voor gebruik met een kitpistool. Bij het repareren van een dak lek , zult u een royale hoeveelheid dakcement willen aanbrengen op de onderkant van de leisteen om er zeker van te zijn dat de rand en de hoeken goed vastgezet zijn. Druk vervolgens stevig op om de leisteen in te stellen.

Let op: Bij warm weer zijn shingles soepeler dan bij koud weer, dus houd daar rekening mee bij het oplossen van problemen.

herstellen lekkend dak

Vervang beschadigde of ontbrekende shingles.

Als leien zijn gescheurd, ontbreken of verrot, kan het vervangen van leien dakleien een andere eenvoudige oplossing zijn voor het repareren van een lek dak (mits u de vervangende leien heeft). Om een beschadigde leisteen te verwijderen, tilt u de randen van de omringende leien op en verwijdert u de spijkers voorzichtig met een koevoet. Zodra de spijkers verwijderd zijn, moet de leisteen eruit glijden. Schraap een deel van de lijmresten van het dak weg en zet ze waterpas of verwijder de uitstekende spijkers.

Voordat u probeert een nieuwe leisteen te vervangen, moet u de achterste hoeken van de leisteen met een mesje om de achterste hoeken heen afronden. Dit maakt het voor u gemakkelijker om de leisteen onder de bovenstaande leisteen te schuiven en deze op één lijn te brengen met de leisteen aan weerszijden van de leisteen. Zodra u de leien op hun plaats hebt, tilt u de hoeken van de overlappende leien op en bevestigt u de bovenkant van de nieuwe leisteen met 6d gegalvaniseerde dakspijkers (zoals deze 2-inch opties van The Home Depot). Zorg ervoor dat u de nieuwe dakbedekking vastzet met spijkers in elke hoek. Bedek tot slot de spijkerkoppen met dakcement en maak de overlappende leisteenranden glad.

lekkend dak repareren rond schoorsteen

Bevestig de goten.

Om lekken te repareren die veroorzaakt worden door metalen gootstukken rond schoorstenen en dakkapellen, hoeft u alleen maar de voegen af te dichten met een kitpistool gevuld met daklijm. Als u schade ziet aan voegen die eerder zijn afgedicht met een lijn dakcement, breng dan een nieuwe laag aan met een plamuurmes.

Als het nodig is om een hele rij bitumenleien te vervangen, of als u vindt dat bitumenleien te gemakkelijk van het dak opstijgen, kan het tijd zijn om een professionele dakdekker in te schakelen om de situatie te inspecteren. Spotreparaties zullen de levensduur van een dak dat vervangen moet worden niet verlengen.