Zo pak je een dakrenovatie aan

Wanneer de wens bestaat om het dak te renoveren, dan is het slim om met een vakman te werken. Begin met het controleren van de dakstructuur. Wanneer die wat zwakke plekken vertoont, dan herstel je die. Is het volledig aan zijn einde, dan is het beter om die te vervangen. Kijk ook naar het onderdak en naar de kwaliteit van de isolatie. Lees hier op bkgdakwerken.be meer over dakrenovatie.

Zaken op het gebied van dakbedekking

Wanneer de dakbedekking voldoende in orde is om te behouden, dan is lokaal repareren een goede optie. Het is dan vaak zo dat er geen onderdak te vinden is. Dit is op te vangen door voor een ersatz-onderdak te kiezen. Wanneer je isolatie aanbrengt, breng je dan eerst stroken onderdak tussen de spanten aan. Dit is een tijdelijke oplossing, maar is wel beter dan niets. Op een later moment, bij volledige renovatie, is dan een geheel onderdak te plaatsen.

De dakbedekking volledig vervangen

Wanneer het zaak is om de dakbedekking te vervangen, dan is de isolatie op de houten structuur of op het onderdak aan te brengen. Stap je over naar een ander type dakbedekking, bijvoorbeeld van asbest naar dakpannen, dan is het wel van groot belang om eerst het verschil in gewicht te achterhalen. Kan de draagstructuur dit goed aan of is versteviging nodig?

Het hergebruik

Het is ook mogelijk om de oude dakpannen te hergebruiken. Zeker wanneer de kwaliteit nog op orde is. Let ook op niet zichtbare schade. Wanneer dit niet goed in de gaten wordt gehouden kan dit na herplaatsing problemen gaan opleveren. Zijn de pannen nog wel op orde, dan hoor je dat aan het scherpe geluid wanneer je erop tikt. Wie geen risico’s wil nemen, kan ook nieuwe pannen met een oude look bestellen.

dakpannen verglaasd

Herbedekken met bitumenleien

Herbedekken wordt ook wel overdekken genoemd. Het is dan zo dat er over de huidige bedekking nieuwe bitumenleien worden gelegd. Het voordeel hiervan is dat er geen afbraakwerkzaamheden nodig zijn. Het is ook zo dat het gebouw dan beter te beschermen is en er sneller volgens planning gewerkt kan worden. De bestaande gebreken en schades kunnen worden verborgen op deze manier. Dit kan dus ook verergeren. Daarom is dit pas een goed idee wanneer een grondige inspectie van het huidige dak is gedaan. Ze zijn wel zelf gemakkelijk op maar te maken. Dit zijn belangrijke voordelen.

geïntegreerde leien panelen

Een dak van kunstleien

Een groot aantal woningen is afgewerkt met een dak van kunstleien. Het voordeel hiervan is dat het door de weersomstandigheden door de jaren heen een verweerde en mossige uitstraling kan krijgen. Dit is echter ook een nadeel en schoonmaken is van belang. Er moet dan ook nieuwe primer en coating op.

Werken met dakpannen

Wie een kleine reparatie moet doen, vervangt gewoon de dakpan. Dat kan je ook gewoon zelf doen. Mits je geen last hebt van hoogtevrees natuurlijk. Dan is het zo gedaan. Zijn de problemen echter groter, denk bijvoorbeeld aan problemen met de constructie, dan is het beter om de specialist erbij te betrekken. Dit geldt bijvoorbeeld wanner er sprake is van schade of rot onder de kapotte pannen.

dakpanplaat

Werken met dakpanplaten

Dakpanplaten kunnen aantrekkelijk zijn als je gaat renoveren. Dat komt vooral goed uit wanneer het dak zelf nog in goede staat is. De oude pannen en leien zijn te bedekken met de platen. Dit werkt een stuk sneller en er zijn geen kosten voor het afvoeren van de oude materialen. Bovendien blijft het dak goed geïsoleerd omdat er niets veranderd.

De soorten daken

Er zijn verschillende soorten daken die de moeite waard zijn. Het gaat om de volgende opties.

sarkingdak

Het sarkingdak

Wanneer het gaat om de isolatie van een hellend dak, dan wordt die tussen spanten of kepers geplaatst. Een goed alternatief is het sarkingdak. Daarbij wordt de isolatie aan de bovenzijde op de draagconstructie geplaatst. Het materiaal is dan wel duurder. Anderzijds is het sneller te plaatsen en dus goedkoper.

Andere voordelen zijn bijvoorbeeld het vermijden van koudebruggen door de hoge mate van isolatie. Het is namelijk voorzien van doorlopend isolatiemateriaal. Daardoor is er geen kans op koudebruggen. Daarnaast is het ook nog eens zo dat het hout van de dakconstructie extra beschermd wordt. Het ligt namelijk onder de isolatielaag. De binnenafwerking blijft ook nog eens intact omdat er geen werk gedaan wordt.

Het plaatsen gebeurt op de kepers. Het materiaal is het best te voorzien van een onderdak om de tengel en panlatten op te leggen. Sommige isolatieplaten beschikken al over een onderdak. Dit maakt het plaatsen ervan alleen maar nog eenvoudiger en sneller mogelijk. Het is belangrijk om veel aandacht aan vakkundige en luchtdichte montage te besteden. Allen zo haal je er alles uit. Dit is essentieel.

omgekeerd dak

Een omgekeerd dak

De meest interessante optie bij een renovatie is een omgekeerd dak. Dit is een alternatief voor een plat dak. Wanneer de dakdichting nog in orde is, is het gemakkelijk om daarop isolatie en een ballastlaag te storten. Een nadeel zit hem in het opsporen van eventuele schade. Daarvoor moet namelijk zowel de isolatie als de ballast worden weggehaald. Dit kost veel werk.

dakisolatie

Goedkoop het dak isoleren

Het is goed mogelijk om tegen zeer lage kosten een dak te isoleren. Voor bestaande daken zijn namelijk allerlei premies te krijgen. Die worden uitgekeerd door landelijke en lokale overheden, maar ook door een aantal netbeheerders. Zo kan je ook kosten aftrekken op de belastingaangifte. Denk daarna aan de besparing op het vlak van energie.