7 Tekens dat u een nieuw dak nodig heeft

De meeste mensen denken niet echt aan het dak boven hun hoofd....totdat een lek ontstaat! Wacht niet tot er water door het plafond stroomt en je de emmers moet uithalen om het water op te vangen. Volgens bepaalde dakwerkers, zouden de huiseigenaars tweemaal per jaar een dankinspectie, in de lente en de herfst, moeten laten uitvoeren. Dit jaar is een inspectie van het dak bijzonder belangrijk, in het kielzog van de zware sneeuw- en ijs voorspelling van de afgelopen winter. Huiseigenaren moeten puin verwijderen van daken, goten en regenpijpen, en tegelijkertijd controleren op tekenen van schade. Hier zijn een paar dingen om te zoeken die erop zouden kunnen wijzen dat het tijd is voor een nieuw dak.

Lees meer over: Nieuw dak plaatsen: wat zijn de mogelijkheden

Begin aan de binnenzijde

zolder bekijken voor lekken bij vervangen van uw dak

Als u denkt dat u een nieuw dak nodig hebt, is de eerste plaats om te controleren niet uw buitenshuis maar op uw zolder. Dus bewapent u zich met een zaklamp en klimt u onder de dakrand door. Kijk of er lichtstralen door de bovenkant van het huis komen of vlekken en strepen aanwezig zijn die duiden op een lek in uw dak.

Uw facturen bekijken

Bekijk je facturen of je je dak moet vervangen

Bekijk uw facturen om te zien hoe lang geleden het dak werd vervangen of herschikt. Weten wanneer een dak is geïnstalleerd (en waar het van is gemaakt) biedt inzicht in hoelang uw dak nog meegaat. Een typisch leien dak gaat bijvoorbeeld 20 tot 25 jaar mee, terwijl een dak dat over een bestaande laag leien wordt geïnstalleerd na 20 jaar moet worden vervangen.

Shingles controleren

nieuw dak shingles

Houd uw dak in de gaten om er zeker van te zijn dat het in in goed doen is, vooral na zware stormen. De Shingle moet plat tegen het dak liggen; als u gescheurde, beschadigde of plekken tegenkomt, zijn reparaties aan de orde. Als je toch bezig bent, controleer dan de goten en regenpijpen op leisteen - een dak dat veel korrels verliest, kan aan het eind van zijn levensduur zijn.

Een zicht in de toekomst

Het rond kijken bij ventilatieopeningen, dakramen en schoorstenen om te zien of de naden van het dak afsluiten van regen en weer. Onderzoek deze punten en zorg ervoor dat er geen scheuren of breuken zijn die tot lekkages kunnen leiden. In oudere huizen wordt het gootstuk vaak gemaakt van dakcement of teer, maar het is een goed idee om te upgraden naar een metalen goot voor extra duurzaamheid.

Redding van rot

verzakt dak

Een hangend, verzakt dak is een dak dat zeker aan vervanging toe is voordat er verdere schade aan uw huis ontstaat. Controleer het oppervlak op tekenen van ingesloten vocht, rottende planken of doorhangende plekken, vooral op de laagste punten in het dak.

Ongewenste Mos

mos op uw-dak

Mos kan er geweldig uitzien in een schaduwrijke hoek van uw tuin, maar op een dak, betekent het problemen. Mos (en ook schimmels) geven aan dat er vocht in het dak kan zitten, wat een dak kan ruïneren. Om mos te verwijderen dat zich verzamelt in schaduwrijke hoeken van uw dak, gebruik een stijve borstel, maar wees voorzichtig om eventuele onderliggende problemen aan te pakken.

Geen reden tot paniek

dak vervangen of reparatie

Alleen omdat je een paar beschadigde shingles of een beetje lekkage hebt, ga er niet automatisch van uit dat je een heel nieuw dak nodig hebt. Als uw dak goed geïnstalleerd is en jonger dan 15 of 20 jaar oud is, kan het zich redden met reparaties in plaats van een volledige vervanging. Neem bij twijfel contact op met een erkende dakwerker om een professioneel advies in te winnen.