Dakwaterschade: Preventietips

De meeste daklekkages zijn te voorkomen en vele kunnen met een snelle inspectie gemakkelijk worden opgemerkt. Hier zijn een paar stappen die u vandaag kunt nemen om uw dak in de best mogelijke vorm te houden.
Lees meer over dakrenovatie mogelijkheden

Vervang ontbrekende gordelroosjes onmiddellijk

Je dak heeft niet voor niets dakspanen. Gebarsten, gebogen en ontbrekende dakspanen bieden allemaal een kans op lekken. Je zou kunnen zien dat dit zich manifesteert als shingle puin in uw tuin, oprit, of regenpijp splash blokken. Of je zou kunnen opmerken off-gekleurde patches op uw dak.

Als u weet een beetje over thuis reparatie en voel je je comfortabel lopen op uw dak, moet je in staat zijn om een ontbrekende shingle te repareren door jezelf. Een gescheurde shingle kan worden gerepareerd met behulp van een klein beetje dakafdichtingsmiddel dat in de opening is geperst. Als er echter een deel van de kiezelsteen ontbreekt, moet u een hamer gebruiken om de spijkers te verwijderen, en vervolgens een koevoet om de kiezel zelf op te trekken. Neem dan een mes en snijd de kiezelsteen vrij. Schuif de nieuwe kiezelsteen op zijn plaats, en spijker hem met vier bevestigingen naar beneden. Klinkt dat te ingewikkeld? Een dakdekker zal de reparatie graag voor u uitvoeren.

waterschade aan uw dak

Verlijmen van oppervlakken

Als u merkt dat er waterpoelen op uw dak staan nadat het geregend heeft, kunt u binnenkort een groot probleem hebben. Door deze omstandigheid, die bij dakwerkers bekend is, bent u kwetsbaar voor verrotting, wat op zijn beurt weer allerlei problemen kan veroorzaken, waaronder lekkages. Platte en laaghangende daken zijn duidelijk vatbaarder voor dit probleem dan steil aflopende oppervlakken, maar het kan overal gebeuren.

Als u een vijver op uw dak ziet, bel dan zo snel mogelijk een dakbedekkingsbedrijf. Ze zullen waarschijnlijk uw dak en vlonders moeten vervangen, maar het is beter dan een aantal door water beschadigde bezittingen te moeten vervangen na een daklekkage!

Maak uw dakgoten regelmatig schoon

Goten dienen het praktische doel van het wegvoeren van de regen van uw dak en zijpanelen. Dus als de uwe verstopt zijn en niet goed kunnen functioneren, ziet u meer stilstaand water en vocht op het dakoppervlak, wat betekent dat er meer kans is op lekkage.

Om uw dakgoten schoon en helder te houden, schept u met een troffel bladeren en ander afval op en neemt u een tuinslang en spoelt u ze af tot ze helder zijn. Let op voor lekken en verroeste of gedraaide goten die problemen kunnen opleveren. Herhaal dit proces twee keer per jaar, na de herfst en het voorjaar.

Inspectie van knipperen rond ventilatieopeningen, valleien, schoorstenen, buizen, dakramen

Op elke plaats waar zich openingen of voegen in uw dak bevinden, is er kans op lekkage langs de lijn. Helaas zijn deze lekken onvermijdelijk, omdat de ventilatieopeningen in uw dak en de schoorsteen en leidingen van uw huis ergens naartoe moeten. Bovendien, als je dakramen of zonnepanelen, uw installateur waarschijnlijk moest lekken in uw dak te maken om die in, ook.

Installateurs en dakwerkers te beschermen deze verbindingen door het toevoegen van flexibele metalen genoemd knipperen rond verbindingen en openingen. Echter, als dit knipperen wordt gebogen, verroest, of verliest zijn afdichting, kan het uw huis bloot te stellen aan lekken - vooral omdat sommige uitsteeksels, zoals schoorstenen, zijn aangesloten op huizen met mortel. Mortel is slechts een mengsel van zand en cement, zodat het snel kan worden weggespoeld wanneer het wordt blootgesteld aan regen.

Als u gruis of zand in de goten ziet, is dat een teken dat u een probleem kunt hebben in de werkzaamheden. Vaak kunnen er lekken ontstaan binnen de muren, waardoor ze niet altijd direct opvallen. U moet uw dak echter minstens om de vijf jaar (of vaker, als uw dak ouder is dan tien jaar) door een professionele dakdekker laten inspecteren om dit soort problemen op afstand te houden.

Inspecteer uw zolderplafond

Een andere manier om lekken op te sporen is door de schade aan het zolderplafond. Als u beschadigde of beschimmelde isolatie, rottende of bevlekte platen of plafondpanelen of puckering, verkleurde sheetrock opmerkt, kan het zijn dat u een lek op uw handen hebt. Als u een van deze tekenen ziet, bel dan meteen een dakdekker. Zij kunnen een inspecteur sturen om naar uw dak te kijken en u enkele aanbevelingen doen voor wat u moet doen.

IJsafzetting verwijderen tijdens zware sneeuwval

Als je in een gebied met veel ijs en sneeuw woont, kun je problemen krijgen met de opbouw van ijsdammen. Dit gebeurt meestal na een sneeuwval - het interieur van uw huis is warm van uw verwarming, en die warmte die opstijgt smelt de sneeuw op de top van het dak. Echter, wanneer die sneeuwsmelting de randen van het dak raakt waar de temperatuur koud is, bevriest het opnieuw, waardoor uw dakgoten verstopt raken en afvloeiingen worden gestopt. Of er kunnen zich ijspegels vormen, wat uiterst gevaarlijk kan zijn.

Je hebt nu waarschijnlijk al begrepen dat overtollig vocht de vijand is van een vrolijk dak. Dus wanneer je water op het dak hebt staan, ben je je aan het voorbereiden op eventuele lekkages. U kunt voorkomen dat ijsdammen handmatig met behulp van een dakhark de sneeuw en het ijs eraf schrapen. Als u ze echter echt wilt raken waar het pijn doet, kunt u overwegen om nog eens naar uw zolderisolatie te kijken. Als uw zolder is geïsoleerd tot de juiste R-waarde, moet warmteverlies zoals dit een niet-starter zijn, zodat u helemaal niet te maken krijgt met ijsdammen. En je zult de hele winter warm zijn en vrij van lekken. Uw gemoedsrust is zo eenvoudig als een paar preventieve maatregelen.