Betonnen dakpannen: Voor- en nadelen, soorten & Prijzen

betonpannen

Betonpannen zijn de meest gebruikte én tevens de goedkoopste dakpannen die er zijn. Ze worden zowel bij nieuwbouw, als renovatie gebruikt. De betonnen dakpan is er in meerdere soorten en diverse kleuren verkrijgbaar. We zetten voor je op rij wat voor soorten betonnen dakpannen we kennen en wat ze kosten.

Soorten betonpannen

Betonnen dakpannen of sneldekpannen zijn er in diverse maten en in een gegolfde en een vlakke versie. De gegolfde betonpan zien we het meest. Deze lijkt nog het meest op de klassieke gebakken kleipan en past bij de meeste bouwstijlen. Deze soort dakpan wordt in de volksmond ook wel sneldekpan of kortweg, sneldekker genoemd. De vlakke betonpan komen we vaker tegen op moderne woningen die onder architectuur gebouwd worden.

betonpannen

Betonpan sneldekker

De sneldek betonpan is gemiddeld 33 cm breed en heeft twee ‘golven’. Hij kan toegepast worden op daken met een minimale dakhelling van 15°. Deze soort betonpan is prijstechnisch zeer aantrekkelijk en in diverse kleuren verkrijgbaar. Met zijn dubbele welving geeft hij een mooie karakteristieke uitstraling aan het dak. In ons land is de sneldekker een van de meest toegepaste dakpannen.

Betonpan kleuren

Betonpannen zijn tot in de massa gekleurd. Verschieten door de zon kunnen ze dus niet. Standaard wordt de moderne pan tegenwoordig ook voorzien van een acrylaatcoating. Deze coating geeft een beschermlaag aan de vrij poreuze betonstructuur, waardoor ze langer mooi blijven. Ook doe je er goed aan, elke paar jaar het dak een anti-mos behandeling te geven. Zeker als je dak per dag redelijk veel schaduwuren heeft of op het noorden ligt.

De moderne betonpan is niet meer dezelfde betonpan van zo’n 20 jaar geleden. Het beton is van een betere kwaliteit en ook de acrylaatcoating draagt ertoe bij dat ze langer mooi blijven. Er is een heel kleurenscala aan sneldekkers in de handel. Bruin en steenrood zijn tijdloos en altijd populair. Tegenwoordig zien we ook steeds meer ‘natuurkleuren’ zoals, grijs, zwart azzurro, bruin, bruin/zwart gevlamd en antraciet de overhand nemen. Sneldekkers zijn in mat en satijnglans uitvoering verkrijgbaar.

Is je dak gevoelig voor algen en mosaanslag en je wilt de dakpannen vernieuwen? Op betonpannen met een satijnglans toplaag en geglazuurde keramische pannen vinden micro-organismen veel minder goede aanhechting. Met een noorddak of een dak dat een groot deel van de dag in de schaduw ligt, ben je beter af met een niet poreuze dakpan.

Betonpan voor- en nadelen

Voordelen

  • De meest goedkope dakpan.
  • Snel te leggen, waardoor ook arbeidsloon beperkt blijft.
  • Kleine ecologische voetafdruk.

Nadelen

  • Hechten sneller vuil en mos aan dan andere soorten dakpannen.
  • Verliezen snelle hun sprankelende kleur dan andere dakpannen.
  • Van alle dakpannen, gaan betonnen dakpannen het minst lang mee.
  • Betonpannen levensduur

    Afhankelijk van de positie van het dak en de kwaliteit betonpan die je neemt, gaat een dak met betonpannen zo’n 30 tot 50 jaar mee. Op daken die lang vochtig blijven, zoals een noorddak of een dak in de schaduw, zullen de pannen eerder poreus worden. Dakpannen van beton houden je dak gegarandeerd 30 jaar waterdicht. Op betonnen dakpannen krijg je daarom ook 30 jaar garantie op scheuren en breken door de inwerking van vocht en vorst.

    Betonpannen schoonmaken

    Betonpannen behoren tot de zachtere dakbedekkingen en kunnen niet tegen de kracht van de waterstraal van een hogedrukreiniger. Doordat je de toplaag beschadigd, kunnen ze vocht op gaan nemen, waarna ze scheuren en lekkages gaan veroorzaken. Azijn of chloor is ook funest. Ook hiermee beschadig je de toplaag, waardoor algen en mos zich sneller aan kunnen hechten.

    Betonpannen reinig, of laat je reinigen, met een biologisch schoonmaakmiddel voor groene aanslag en/of stoom. Wanneer je het dak laat reinigen, heb je garantie op de werkzaamheden. Ook zal de dakwerker gelijk een inventarisatie maken van de staat van het dak en eventuele pijnpunten lokaliseren. Om na de schoonmaakbeurt jarenlang een mooi dak te houden, kun je de pannen door de reinigingsspecialist meteen met een impregneermiddel opnieuw laten coaten.

    Liggen de pannen al meer dan 30 jaar op het dak en begin je toch al wat gebreken bij de nokvorsten en eventueel de boeiboorden en/of rond de schoorsteen te krijgen of is je dak nog niet geïsoleerd, overweeg dan om de pannen in zijn geheel te vernieuwen. Het heeft weinig zit, je dak schoon te laten maken, als je het over 5 jaar alsnog moeten laten vernieuwen.

    Vervangen betonpannen

    Wanneer de dakpannen aan vervanging toe zijn, is het niet onverstandig ook meteen eens naar de dakisolatie te kijken. Hoelang zit deze er al onder en hoe is de staat ervan? Ook de isolatietechnieken zijn de afgelopen tientallen jaren enorm verbeterd. Een goede isolatie betekent al gauw een rendementsverbetering van 30%. Daarnaast neemt, door een betere energieprestatie, de marktwaarde van de woning toe. Dit kan interessant zijn, als je erover denkt om binnen een tiental jaren de woning te verkopen. Het kosten die je nu maakt voor nieuwe isolatie en betonnen dakpannen, haal je er tijdens de verkoop dubbel en dwars uit.

    Betonpan prijzen liggen gemiddeld zo rond de € 30,- tot € 45,- per vierkante meter, afhankelijk van het aantal schuine kanten van een dak, eventuele dakopbouwen of een speciale dakvorm.

    Denk je erover om de betonnen dakpannen van je dak, al dan niet in combinatie met dakisolatie te vervangen, vraag dan bij diverse dakbedrijven een offerte op. Zo krijg je voor jezelf een goed beeld van wat dit karwei kost.