Soorten dakpannen en prijzen

dakpannen

Dakpannen zijn er in verschillende soorten, maten en prijzen, zoals bijvoorbeeld een platte dakpan. We zien in België veel dezelfde soort dakpan, vaak in de dakpan kleuren rood/oranje of zwart, maar er zijn ook andere soorten dakpannen. Dakpannen dienen als een dakbedekking dat regen snel kan afvoeren. Dakpannen worden enkel aangebracht op hellende daken. De meeste bekende dakpan is de betonnen dakpan en de keramische dakpan. Daarnaast zijn er nog kleipannen. Dan is er ook nog verschil in vorm van de dakpan, zoals de holle dakpan en de platte dakpan. Elk type dakpan heeft weer zijn eigen voordelen en nadelen. Welk soort dakpan het beste geschikt is voor jouw dak, proberen we hier uit te leggen, zodat je precies het verschil tussen de verschillende soorten dakpannen weet en de juiste dakpan kunt uitkiezen.

Soorten dakpannen (materiaalsoort)

Er zijn 2 soorten dakpannen: Een eerste soort dakpan is de betonnen dakpan. Dakpannen van beton zijn gemaakt van zand en cement dat gemend wordt. Een tweede soort dakpannen zijn de keramische. Deze dakpan soorten worden vervaadigd uit gebakken klei. Al deze soort dakpannen zijn verkrijgbaar in vlakke en gegolfde uitvoering.

soorten dakpannen volgens materiaalsoort

Dakpannen prijs

De prijzen voor dakpannen verschillen per soort dakpan en materiaalsoort. Prijs dakpannen gemaakt uit beton bedraagt dit tussen de 30 à 45 euro / m2. Kleur en afwerking maakt het duurder. Voor een keramiek dakpan betaal je een prijs per m2 van ongeveer 45 à 60 euro.

prijs dakpannen volgens materialen

Prijslijst dakpannen

Soort dakpan Richtprijs Levensduur
Kleidakpan € 45 – € 60 100 jaar (of langer)
Betonpan € 30 – € 45 30 jaar (of langer)

Betonnen dakpannen

Betonnen dakpannen

De meest gebruikte dakpannen zijn betonnen dakpannen. De reden hiervoor is dat de prijzen voor een betonnen dakpan beduidend lager liggen dan bijvoorbeeld een keramische dakpan. Een betonnen dakpan is gemaakt van cement, zand en eventueel een toeslagproduct. Betonnen dakpannen zijn in diverse vormen zoals een platte dakpan of een holle dakpan. Belangrijk is de sluiting van een betonnen dakpan, omdat dit de waterdichtheid van de dakpannen garandeert. De betonnen dakpannen kunnen ook voorzien worden van een speciale dakpan coating. De de dakpan coating op deze dakpannen zorgen ervoor dat algen, mos vuil zich niet zo snel aan de dakpan hechten. Het zorgt tevens voor een verlenging van de levensduur van deze dakpannen.

De voordelen van betonnen dakpannen

• Betonnen dakpannen zijn snel te leggen en de prijzen van deze dakpannen zijn goedkoper dan keramische of kleidakpannen. Dit maakt betonnen dakpannen tot de meest populaire dakpannen.
• Een betonnen dakpan is goed bestand tegen Uv-stralen, vorst en andere weersinvloeden.
• Soms heeft een dak een complexere vorm en moeten dakpannen een complexere dakpan vorm hebben. Bij een betonnen dakpan is dit vrij eenvoudig, omdat een betonnen dakpan meerdere hulpstukken heeft, zoals een dakpan voor de nok en een onder dakpan.
• Een betonnen dakpan heeft een lange levensduur. Gemiddeld gaat een betonnen dakpan zo’n 30 jaar mee.
• In tegenstelling tot bijvoorbeeld kleidakpannen, hoeft een betonnen dakpan niet gebakken te worden. Hierdoor is de betonnen dakpan veel milieuvriendelijker.

Prijzen voor betonnen dakpannen

Afhankelijk van het type dakpan, maar ook de kwaliteit van de dakpan, kost een betonnen dakpan gemiddeld tussen de € 25,- en de € 40,- per vierkante meter. Ook de afwerking van de dakpan is van belang voor de prijs. Is de betonnen dakpan bijvoorbeeld voorzien van een dakpannen coating of hebben de dakpannen een speciale kleur?

Keramische dakpannen (Ook wel kleidakpannen)

Keramische dakpannen (Ook wel kleidakpannen)

De modernere keramische dakpannen zijn kleidakpannen. Keramische dakpannen of kleidakpannen worden gemaakt van een gebakken klei en geven een strakke maar natuurlijke uitstraling aan de dakpannen. Deze dakpannen zie je veel terug op daken van nieuwbouwhuizen. Een van de andere voordelen van keramische dakpannen of kleipannen is dat de dakpannen kleurvast zijn en erg duurzaam. Ook is een keramische dakpan in verschillende groottes te verkrijgen. Hierdoor kan een dak sneller met keramische dakpannen bedekt worden. Ook kleipannen of de keramische dakpan zijn verkrijgbaar als platte of holle dakpan. De keramische dakpan kan bewerkt worden met een glazuurlaag. Het is eenzelfde soort laag als de betonnen dakpan, waarbij vuil, mos en algen niet op de dakpannen vast blijven kleven. Door een speciale behandeling kunnen de dakpannen bewerkt worden, zodat de kleipannen ook een andere kleur kunnen krijgen.

Voordelen van keramische dakpannen

• Een dak met dakpannen van klei ziet er mede door het gebruik van natuurlijk klei er veel authentieker en natuurlijker uit.
• Kleipannen zijn extra goed beschermd tegen vuil, algen en mos.
• Hoewel Keramische dakpannen duurder zijn dan een dakpan van beton, is de levensduur van deze dakpannen ook veel langer. Een keramische dakpan gaat gemiddeld zo’n 50 jaar of langer mee.

Prijzen keramische dakpannen

De prijzen voor een keramische dakpan ligt wel wat hoger, maar daarentegen is de levensduur veel langer dan een dakpan van beton. Gemiddeld ligt de prijs van een keramische dakpan tussen de € 35,- en € 65,- per vierkante meter. Het is afhankelijk van het type dakpan, bijvoorbeeld als je grotere dakpannen neemt.

Vormen van dakpannen

Bij de keuze voor dakpannen moet je kiezen uit twee soorten vormen dakpannen. De vorm van een dakpan is afhankelijk van een minimum hellingsgraad. De twee vormen dakpannen zijn platte dakpannen en holle dakpannen, oftewel tegelpannen. Beide vormen van deze dakpannen hebben hun eigen eisen en voordelen.

Bekijk het volledige overzicht van alle prijzen voor dakpannen.

Holle dakpannen

Holle dakpannen

Van de holle dakpannen heb je een keuze uit een type dakpan in drie vormen. Dit zijn holle dakpannen zonder een sluiting, holle dakpannen met een sluiting en holle dakpannen met een lichte golving. Welk type dakpan je gebruikt is van een minimum hellingsgraad afhankelijk. De holle dakpan zonder sluiting is de meest gebruikte dakpan en wordt gebruikt voor een dak met een minimum hellingsgraad van 25 graden. De holle dakpan met een sluiting kan toegepast worden op een dak met een minimum hellingsgraad van 22 tot 25 graden. De sluiting van deze dakpan zit op de kop en loopt met de dakpan mee. Holle dakpannen met een lichte golving zijn gemaakt voor een licht hellend dak van 20 graden.

Platte dakpannen

Platte dakpannen

Platte dakpannen worden ook wel tegelpannen genoemd. Als zijn niet alle platte dakpannen ook tegelpannen. Daarom wordt is er een onderscheid in het type dakpan gemaakt. Zo zijn er platte dakpannen die ribben en een sluiting hebben, platte dakpannen met een sluiting en de tegelpannen. Platte dakpannen met rib zorgt voor extra stevigheid. Deze dakpannen zijn geschikt voor daken met een minimum hellingsgraad van 25 graden. Voor een platte dakpan met sluiting is een hellingsgraad van 24 tot 35 graden vereist. Tegelpannen zijn platte dakpannen die bestaan uit lei. Een platte dakpan kan worden gebruikt bij steile daken vanaf 35 graden. Dit type platte dakpan zorgt ervoor dat het dak een vlakke uitstraling krijgt. Een platte dakpan wordt dan ook kruislings over elkaar op het dak gelegd, zodat een platte dakpan voor ongeveer een kwart te zien is.

Welke dakpannen?

Of je nu dakpannen van beton of dakpannen van keramiek neemt hangt af van je eigen wensen en budget. De vorm van de dakpannen hangt vooral af van de hellingsgraad van je dak. Zorg dus dat je dakpannen kiest die zowel in je budget passen, esthetisch mooi zijn en ook technisch bij je dak passen.

Lees hier ook meer over dakpannen met een zonnepaneel.

Ontmossen dakpannen

Een mooi dak is een gezond dak, maar alle daken zullen na verloop van tijd verkleuren. Wanneer dit komt door mosvorming is het van belang om de dakbedekking te laten reinigen. Dakpannen ontmossen is een uitstekende methode om het dakoppervlak niet alleen weer in nieuwstaat te brengen wat betreft het uiterlijk, het bevordert ook de afvoer van neerslagwater en kan schade aan het dak voorkomen. Lees meer over dakpannen ontmossen