Dakpannen: soorten, prijzen, plaatsing en reparatie

In dit artikel bespreken we alles wat u moet weten over dakpannen, inclusief de verschillende soorten dakpannen, hoe ze worden geplaatst en hoe u reparaties kunt uitvoeren. Dakpannen zijn een essentieel onderdeel van elk dak en zorgen voor een effectieve bescherming tegen de elementen. Laten we eens kijken naar de verschillende aspecten van dakpannen en hoe u het juiste type voor uw huis kunt kiezen.

dakpannen

Dakpannen zijn er in verschillende soorten, maten en prijzen, zoals bijvoorbeeld een platte dakpan. We zien in België veel dezelfde soort dakpan, vaak in de dakpan kleuren rood/oranje of zwart, maar er zijn ook andere soorten dakpannen. Dakpannen dienen als een dakbedekking dat regen snel kan afvoeren. Dakpannen worden enkel aangebracht op hellende daken. De meeste bekende dakpan is de betonnen dakpan en de keramische dakpan. Daarnaast zijn er nog kleipannen. Dan is er ook nog verschil in vorm van de dakpan, zoals de holle dakpan en de platte dakpan. Elk type dakpan heeft weer zijn eigen voordelen en nadelen. Welk soort dakpan het beste geschikt is voor jouw dak, proberen we hier uit te leggen, zodat je precies het verschil tussen de verschillende soorten dakpannen weet en de juiste dakpan kunt uitkiezen.

Er zijn verschillende soorten dakpannen, waaronder kleidakpannen, betonnen dakpannen en leistenen dakpannen. Deze materialen bieden diverse opties voor dakbedekking.

Soorten dakpannen

Er zijn verschillende soorten dakpannen op de markt, elk met hun eigen unieke eigenschappen en voordelen. Hier bespreken we de meest voorkomende soorten dakpannen en hun kenmerken.

Keramische dakpannen

Keramische dakpannen zijn gemaakt van gebakken klei en zijn een van de meest populaire soorten dakbedekkingen in Nederland. Ze zijn duurzaam, bestand tegen vorst en hebben een lange levensduur. Bovendien zijn ze verkrijgbaar in verschillende vormen, kleuren en afwerkingen, waardoor ze geschikt zijn voor verschillende architecturale stijlen.

Betonnen dakpannen

Betonnen dakpannen zijn gemaakt van een mengsel van cement, zand en water. Ze zijn zwaarder dan keramische dakpannen en vereisen een sterkere dakconstructie. Betonnen dakpannen zijn duurzaam, weerbestendig en relatief goedkoop in vergelijking met andere soorten dakpannen. Ze zijn ook verkrijgbaar in verschillende vormen en kleuren.

Metalen dakpannen

Metalen dakpannen zijn gemaakt van staal, aluminium, koper of zink. Ze zijn lichtgewicht, duurzaam en bestand tegen extreme weersomstandigheden. Metalen dakpannen zijn energie-efficiënt, omdat ze zonlicht reflecteren en warmte vasthouden, waardoor uw huis koeler blijft in de zomer en warmer in de winter. Ze zijn echter duurder dan andere soorten dakpannen en vereisen professionele installatie.

Leistenen dakpannen

Leistenen dakpannen zijn gemaakt van natuurlijk gesteente en zijn een milieuvriendelijke optie voor dakbedekking. Ze zijn zeer duurzaam, bestand tegen extreme weersomstandigheden en hebben een lange levensduur. Leistenen dakpannen zijn zwaarder dan andere soorten dakpannen en vereisen een sterke dakconstructie. Ze kunnen echter duur zijn en een gespecialiseerde installatie vereisen.

soorten dakpannen volgens materiaalsoort

Dakpannen prijs

De prijzen voor dakpannen verschillen per soort dakpan en materiaalsoort. Prijs dakpannen gemaakt uit beton bedraagt dit tussen de 30 à 45 euro / m2. Kleur en afwerking maakt het duurder. Voor een keramiek dakpan betaal je een prijs per m2 van ongeveer 45 à 60 euro.

prijs dakpannen volgens materialen

Prijslijst dakpannen

Soort dakpan Richtprijs Levensduur
Kleidakpan € 45 – € 60 100 jaar (of langer)
Betonpan € 30 – € 45 30 jaar (of langer)

Dakpannen plaatsen

De plaatsing van dakpannen is een belangrijk onderdeel van het dakproces en vereist vakmanschap en aandacht voor detail. In dit gedeelte bespreken we de belangrijkste stappen bij het plaatsen van dakpannen.

Voorbereiding van het dak

Voordat u begint met het plaatsen van dakpannen, moet u ervoor zorgen dat het dak is voorbereid. Dit omvat het installeren van een waterdicht membraan, het plaatsen van panlatten en het controleren van de dakconstructie om te zorgen dat deze het gewicht van de gekozen dakpannen kan dragen.

Beginnen met plaatsen

De plaatsing van dakpannen begint meestal aan de onderkant van het dak, aan de dakgootzijde, en gaat rij voor rij omhoog. De eerste rij dakpannen wordt "starterpannen" genoemd en wordt geplaatst met een kleine overlap om waterinfiltratie te voorkomen.

Dakpannen leggen

Dakpannen worden meestal in een overlappend patroon gelegd, waarbij elke rij dakpannen de vorige rij overlapt. Dit zorgt voor een effectieve waterdichte barrière en voorkomt lekken. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de dakpannen gelijkmatig en recht worden gelegd, met de juiste overlapping en afstand tussen de pannen.

Nokpannen en gevelpannen plaatsen

Na het plaatsen van de dakpannen worden de nokpannen en gevelpannen geplaatst. Nokpannen worden gebruikt om de top van het dak af te dichten, terwijl gevelpannen worden gebruikt langs de zijkanten van het dak. Beide soorten pannen zorgen voor een waterdichte en winddichte afwerking en helpen de levensduur van het dak te verlengen.

Dakpannen repareren

Door de jaren heen kunnen dakpannen beschadigd raken door weersinvloeden, slijtage of andere factoren. Het is belangrijk om beschadigde dakpannen snel te repareren om lekken en verdere schade aan het dak te voorkomen. In dit gedeelte bespreken we de basisstappen voor het repareren van dakpannen.

Inspectie van het dak

Begin met het inspecteren van het dak om beschadigde dakpannen te identificeren. Dit kan omvatten: gebroken, gebarsten, verschoven of ontbrekende dakpannen. Het is belangrijk om ook de staat van de panlatten en het onderliggende dakmembraan te controleren op tekenen van slijtage of schade.

Verwijderen van beschadigde dakpannen

Om beschadigde dakpannen te repareren, moet u eerst de beschadigde pannen verwijderen. Dit kan worden gedaan door voorzichtig de omliggende dakpannen op te tillen en de beschadigde pan los te maken. Wees voorzichtig om geen verdere schade aan de omliggende dakpannen of het dakmembraan te veroorzaken.

Vervangen van dakpannen

Zodra de beschadigde dakpan is verwijderd, kunt u een nieuwe pan plaatsen. Zorg ervoor dat de nieuwe dakpan dezelfde vorm, grootte en kleur heeft als de oorspronkelijke pan om een uniform uiterlijk te behouden. Plaats de nieuwe pan op dezelfde manier als de oorspronkelijke pan, waarbij u zorgt voor de juiste overlapping en afstand tussen de pannen.

Controleren op verdere problemen

Na het vervangen van de beschadigde dakpannen, inspecteer het dak opnieuw om te controleren op eventuele verdere problemen. Let op tekenen van slijtage, zoals gebarsten of losse nokpannen, beschadigde panlatten of problemen met het dakmembraan. Voer indien nodig verdere reparaties uit om de integriteit van uw dak te behouden.

Betonnen dakpannen

Betonnen dakpannen

De meest gebruikte dakpannen zijn betonnen dakpannen. De reden hiervoor is dat de prijzen voor een betonnen dakpan beduidend lager liggen dan bijvoorbeeld een keramische dakpan. Een betonnen dakpan is gemaakt van cement, zand en eventueel een toeslagproduct. Betonnen dakpannen zijn in diverse vormen zoals een platte dakpan of een holle dakpan. Belangrijk is de sluiting van een betonnen dakpan, omdat dit de waterdichtheid van de dakpannen garandeert. De betonnen dakpannen kunnen ook voorzien worden van een speciale dakpan coating. De de dakpan coating op deze dakpannen zorgen ervoor dat algen, mos vuil zich niet zo snel aan de dakpan hechten. Het zorgt tevens voor een verlenging van de levensduur van deze dakpannen.

De voordelen van betonnen dakpannen

• Betonnen dakpannen zijn snel te leggen en de prijzen van deze dakpannen zijn goedkoper dan keramische of kleidakpannen. Dit maakt betonnen dakpannen tot de meest populaire dakpannen.
• Een betonnen dakpan is goed bestand tegen Uv-stralen, vorst en andere weersinvloeden.
• Soms heeft een dak een complexere vorm en moeten dakpannen een complexere dakpan vorm hebben. Bij een betonnen dakpan is dit vrij eenvoudig, omdat een betonnen dakpan meerdere hulpstukken heeft, zoals een dakpan voor de nok en een onder dakpan.
• Een betonnen dakpan heeft een lange levensduur. Gemiddeld gaat een betonnen dakpan zo’n 30 jaar mee.
• In tegenstelling tot bijvoorbeeld kleidakpannen, hoeft een betonnen dakpan niet gebakken te worden. Hierdoor is de betonnen dakpan veel milieuvriendelijker.

Prijzen voor betonnen dakpannen

Afhankelijk van het type dakpan, maar ook de kwaliteit van de dakpan, kost een betonnen dakpan gemiddeld tussen de € 25,- en de € 40,- per vierkante meter. Ook de afwerking van de dakpan is van belang voor de prijs. Is de betonnen dakpan bijvoorbeeld voorzien van een dakpannen coating of hebben de dakpannen een speciale kleur?

Keramische dakpannen (Ook wel kleidakpannen)

Keramische dakpannen (Ook wel kleidakpannen)

De modernere keramische dakpannen zijn kleidakpannen. Keramische dakpannen of kleidakpannen worden gemaakt van een gebakken klei en geven een strakke maar natuurlijke uitstraling aan de dakpannen. Deze dakpannen zie je veel terug op daken van nieuwbouwhuizen. Een van de andere voordelen van keramische dakpannen of kleipannen is dat de dakpannen kleurvast zijn en erg duurzaam. Ook is een keramische dakpan in verschillende groottes te verkrijgen. Hierdoor kan een dak sneller met keramische dakpannen bedekt worden. Ook kleipannen of de keramische dakpan zijn verkrijgbaar als platte of holle dakpan. De keramische dakpan kan bewerkt worden met een glazuurlaag. Het is eenzelfde soort laag als de betonnen dakpan, waarbij vuil, mos en algen niet op de dakpannen vast blijven kleven. Door een speciale behandeling kunnen de dakpannen bewerkt worden, zodat de kleipannen ook een andere kleur kunnen krijgen.

Voordelen van keramische dakpannen

• Een dak met dakpannen van klei ziet er mede door het gebruik van natuurlijk klei er veel authentieker en natuurlijker uit.
• Kleipannen zijn extra goed beschermd tegen vuil, algen en mos.
• Hoewel Keramische dakpannen duurder zijn dan een dakpan van beton, is de levensduur van deze dakpannen ook veel langer. Een keramische dakpan gaat gemiddeld zo’n 50 jaar of langer mee.

Prijzen keramische dakpannen

De prijzen voor een keramische dakpan ligt wel wat hoger, maar daarentegen is de levensduur veel langer dan een dakpan van beton. Gemiddeld ligt de prijs van een keramische dakpan tussen de € 35,- en € 65,- per vierkante meter. Het is afhankelijk van het type dakpan, bijvoorbeeld als je grotere dakpannen neemt.

Vormen van dakpannen

Bij de keuze voor dakpannen moet je kiezen uit twee soorten vormen dakpannen. De vorm van een dakpan is afhankelijk van een minimum hellingsgraad. De twee vormen dakpannen zijn platte dakpannen en holle dakpannen, oftewel tegelpannen. Beide vormen van deze dakpannen hebben hun eigen eisen en voordelen.

Bekijk het volledige overzicht van alle prijzen voor dakpannen.

Holle dakpannen

Holle dakpannen

Van de holle dakpannen heb je een keuze uit een type dakpan in drie vormen. Dit zijn holle dakpannen zonder een sluiting, holle dakpannen met een sluiting en holle dakpannen met een lichte golving. Welk type dakpan je gebruikt is van een minimum hellingsgraad afhankelijk. De holle dakpan zonder sluiting is de meest gebruikte dakpan en wordt gebruikt voor een dak met een minimum hellingsgraad van 25 graden. De holle dakpan met een sluiting kan toegepast worden op een dak met een minimum hellingsgraad van 22 tot 25 graden. De sluiting van deze dakpan zit op de kop en loopt met de dakpan mee. Holle dakpannen met een lichte golving zijn gemaakt voor een licht hellend dak van 20 graden.

Platte dakpannen

Platte dakpannen

Platte dakpannen worden ook wel tegelpannen genoemd. Als zijn niet alle platte dakpannen ook tegelpannen. Daarom wordt is er een onderscheid in het type dakpan gemaakt. Zo zijn er platte dakpannen die ribben en een sluiting hebben, platte dakpannen met een sluiting en de tegelpannen. Platte dakpannen met rib zorgt voor extra stevigheid. Deze dakpannen zijn geschikt voor daken met een minimum hellingsgraad van 25 graden. Voor een platte dakpan met sluiting is een hellingsgraad van 24 tot 35 graden vereist. Tegelpannen zijn platte dakpannen die bestaan uit lei. Een platte dakpan kan worden gebruikt bij steile daken vanaf 35 graden. Dit type platte dakpan zorgt ervoor dat het dak een vlakke uitstraling krijgt. Een platte dakpan wordt dan ook kruislings over elkaar op het dak gelegd, zodat een platte dakpan voor ongeveer een kwart te zien is.

Welke dakpannen?

Of je nu dakpannen van beton of dakpannen van keramiek neemt hangt af van je eigen wensen en budget. De vorm van de dakpannen hangt vooral af van de hellingsgraad van je dak. Zorg dus dat je dakpannen kiest die zowel in je budget passen, esthetisch mooi zijn en ook technisch bij je dak passen.

Lees hier ook meer over dakpannen met een zonnepaneel.

Ontmossen dakpannen

Een mooi dak is een gezond dak, maar alle daken zullen na verloop van tijd verkleuren. Wanneer dit komt door mosvorming is het van belang om de dakbedekking te laten reinigen. Dakpannen ontmossen is een uitstekende methode om het dakoppervlak niet alleen weer in nieuwstaat te brengen wat betreft het uiterlijk, het bevordert ook de afvoer van neerslagwater en kan schade aan het dak voorkomen. Lees meer over dakpannen ontmossen

Conclusie

Dakpannen zijn een essentieel onderdeel van uw huis en bieden bescherming tegen de elementen. Door de verschillende soorten dakpannen te begrijpen en te weten hoe ze correct moeten worden geplaatst en gerepareerd, kunt u ervoor zorgen dat uw dak in optimale staat blijft en de levensduur van uw huis wordt verlengd. Houd rekening met de verschillende factoren, zoals het gewicht van de dakpannen, de dakconstructie en de esthetiek, bij het kiezen van de juiste dakpannen voor uw huis.

Veelgestelde vragen

Hoe lang gaan dakpannen mee?

De levensduur van dakpannen varieert afhankelijk van het materiaal. Keramische dakpannen kunnen tot 50 jaar meegaan, terwijl betonnen dakpannen tot 30 jaar meegaan. Leistenen en metalen dakpannen hebben een levensduur van 50 tot 100 jaar.

Hoe vaak moet ik mijn dakpannen inspecteren?

Het wordt aanbevolen om uw dakpannen minstens één keer per jaar te inspecteren, bij voorkeur tijdens de lente of de herfst. Dit helpt u om eventuele problemen vroegtijdig op te sporen en tijdig reparaties uit te voeren.

Kan ik zelf dakpannen vervangen of moet ik een professional inschakelen?

Het vervangen van dakpannen kan een doe-het-zelf project zijn als u ervaring heeft met dakwerkzaamheden en over de juiste veiligheidsuitrusting beschikt. Echter, voor grotere projecten of wanneer u niet zeker bent van uw vaardigheden, is het aan te raden om een professionele dakdekker in te schakelen om de klus veilig en correct uit te voeren.

Hoe kan ik het beste de kleur van dakpannen kiezen voor mijn huis?

Bij het kiezen van de kleur van de dakpannen voor uw huis, is het belangrijk om rekening te houden met de architectuur en het algehele uiterlijk van uw huis. Overweeg kleuren die passen bij de stijl van uw huis en de omgeving. Houd ook rekening met het feit dat donkerdere kleuren meer warmte zullen absorberen, terwijl lichtere kleuren zonlicht zullen reflecteren en uw huis koeler zullen houden.

Wat moet ik doen als ik een lek in mijn dak vermoed?

Als u vermoedt dat er een lek in uw dak zit, is het belangrijk om zo snel mogelijk een inspectie uit te voeren. Identificeer de locatie van het lek en controleer de dakpannen, panlatten en het onderliggende dakmembraan op tekenen van schade. Schakel zo nodig een professionele dakdekker in om de nodige reparaties uit te voeren en verdere schade aan uw huis te voorkomen.