Blauwe daken: De Nieuwste Innovatie in Groen Bouwen?

Als je hip bent met de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van groen bouwen, dan heb je waarschijnlijk wel eens gehoord van groene daken. Bedekt met levende vegetatie zien deze oppervlakken er niet alleen koel en buitenaards uit, maar hebben ze ook een heleboel voordelen op het gebied van energie-efficiëntie. Het mos dat erop is geplant heeft een dubbele impact op het milieu: het koelt en beschaduwt het interieur in de zomer en isoleert en beschermt het tegen de elementen in de winter. Een van de minder bekende voordelen is echter het beheersen van de stormvloedgiftigheid. Groendakoppervlakken filteren vervuilende stoffen uit het water voordat ze de risicobronnen buitenshuis kunnen bereiken. Lees meer over : groen dak

En dat brengt ons bij het blauwe dak. Blauwe daken zijn misschien niet bedekt met mos, maar ze hebben wel hetzelfde doel, namelijk de afvoer van stormwater beperken. Dat doen ze door het water te laten poolen of "vijvertjes" op daken, waarbij de afvoer in een aparte ruimte wordt opgeslagen totdat het kan worden verwerkt door lokale rioolwaterzuiveringsinstallaties. Lees verder voor de volledige primeur op blauwe daken, wat ze doen, hun impact op de nabijgelegen ecologie, en enkele van hun voors en tegens.

Waarom een blauw dak installeren?

Om te begrijpen waarom de bouwers een blauw dak hebben geïnstalleerd, moet je een beetje weten hoe stormwaterafvoer door steden wordt verwerkt. Stedelijke gebieden beheren momenteel de afvloeiing via grondbronnen, zoals vijvers en drainagesystemen. Deze afvoersystemen voeren af naar de riolering, zodat deze samen met ander afvalwater kan worden gezuiverd en verwerkt.

Wat echter vaak gebeurt, is dat deze systemen tijdens een ongewoon hevige storm overbelast raken. Op dat moment stromen regenwater en onbehandeld rioolwater, bekend als gecombineerde riooloverloop of CSO-mag uit naar nabijgelegen beken en waterbronnen. In feite duurt het in sommige gebieden slechts een halve centimeter regen om deze resultaten te zien. Ruwe rioolwaterverontreiniging kan ernstige schade toebrengen aan kwetsbare ecosystemen zoals deze, waarbij vissen en giftige moerasgebieden en stromen worden gedood.

In de bebouwde kom komt een groot deel van de regen echter eerst op het dak terecht, voordat het door goten en drainagesystemen op de grond wordt afgevoerd. Dus wat als huizen ontworpen zouden zijn om de afvoer van regenwater te helpen beheersen door het opslaan van overtollig water dat op het dak valt? Ga het blauwe dak in.

Hoe wordt een blauw dak ontworpen?

Allereerst moeten we één ding duidelijk maken: blauwe daken zijn eigenlijk niet blauw. De naam komt van het idee dat ze helpen bij de waterverwerking, niet van hun eigenlijke fysieke tint.

regen op het golfdak

Als een vrij nieuwe innovatie zijn de bouwers nog steeds bezig met het testen van het water met een blauw dak. Een pilotprogramma in de stad Antwerpen maakt echter gebruik van een speciaal ontworpen "blauwe dakplaat"-systeem. Op deze oppervlakken verzamelen de op daken geïnstalleerde stijgleidingen en vijverwater in de buurt van een afvoerbuis. De bouwers hebben deze daken verder uitgerust met miniatuurdammen om water op te slaan, of bakken die tot twee centimeter water kunnen bevatten.

Na het testen van beide methoden leken de bakken het meest effectief, omdat ze gescheiden waren van de dakbanen, wat betekent dat deze gebieden beschermd waren. De eerste resultaten van dit programma toonden aan dat het leidde tot een vermindering van 45 procent in de afvoer van regenwater, een vrij aanzienlijke hoeveelheid.

Wat zijn de andere voordelen van blauwe daken?

Blauwe daken kunnen worden gekoppeld aan andere innovatieve dakbedekkingstechnologieën om hun impact op het milieu te vergroten. De stad Antwerpen raadt bijvoorbeeld aan om blauwe daken met lichtgekleurde materialen te installeren om de warmtewinst in het interieur van gebouwen te beperken. In andere gevallen kunnen ze worden gecombineerd met de eerder genoemde groene daken om zo energie te besparen en de luchtkwaliteit te verbeteren.

Maar sommige daken denken niet dat blauwe daken een goed idee zijn.

Meestal, als je twee centimeter water op je dak had, zou je een groot probleem hebben. Er is een reden waarom dakwerkers u vertellen dat vijverwater een indicator is voor het repareren van daken - het kan wat echte schade aan uw dak veroorzaken, in gewone omstandigheden. Blauwe daken zijn duidelijk ontworpen om dat water te beheren en vast te houden, zodat er minder angst is voor aantasting van het oppervlak met overtollig vocht.

Maar veel dakwerkers blijven sceptisch over de blauwe daktechnologie. Ze stellen dat het gevaarlijk is om zo'n zware last op je dak te leggen, omdat het een totale ineenstorting kan bespoedigen. En als uw dak zou instorten met enkele centimeters regenwater erop, zou de schade aan uw interieur veel groter zijn.

Dakwerkers die zich verzetten tegen blauwe daken zeggen ook dat het niet nodig is om op deze manier met vuur te spelen, zeker niet als er nu een veel betere (en makkelijkere!) optie beschikbaar is. Ze zeggen dat door het water in een regenwateropvangsysteem te laten stromen, dit overtollige water veiliger en efficiënter kan worden gebruikt.