Wat is het geheim van een goed dakterras

Niet iedereen kan over een grote tuin beschikken. Dat neemt niet weg dat je ook in het klein aan de slag kan gaan. Dat doe je door bijvoorbeeld aan de slag te gaan met een dakterras. Daarom kan je wel enkele tips gebruiken van echte specialisten. Zo weet je precies hoe je begint, welke planten je moet kiezen en hoe je het terras van goede kwaliteit houdt. Op die manier kan je er nog meer uit halen.

groendak lavasubstraat

Wat heb je in ieder geval nodig?

In de eerste plaats is kennis van de dakconstructie erg belangrijk. De plantenbakken vormen een belasting van zo’n 450 kilo per vierkante meter. Op andere plekken is dat net wat lager. De architect zal echter altijd van de wat hogere belasting uitgaan. Het is sowieso altijd slim om een architect of een adviseur erbij te betrekken wanneer je een dakterras gaat aanleggen in een nieuwe of bestaande woning. Zo kan je veilig aan de slag.

Klik hier voor meer informatie over groendaken

Hoe bouw je een dakterras goed op?

Het is belangrijk om te beginnen met een dakdichtingsmembraan. Dat moet wel wortelwerend zijn. Je kan kiezen voor roofing of voor EPDM. Het is belangrijk dat er in ieder geval een keurmerk op te vinden is. Zo weet je zeker dat je kwaliteit te pakken hebt. Na de membraan komt de drainagemat. Die moet van kant tot kant worden geplaats. Alleen zo kan al het water goed weglopen. Gebeurt dit niet, dan zal dit negatief werken voor het substraat. Dit is de laag waar de planten in groeien. De planten sterven dan. Op de drainage kan van alles van een houten terras tot en met bloembakken en alles ertussenin. Dit is je eigen keuze.

dakterras en daktuin

Werk je altijd met bloembakken?

Dit is lang niet altijd nodig. Het is belangrijk om een bepaalde opbouw te kiezen, maar hoe die eruit ziet, dat is een eigen keuze. Het is in ieder geval zo dat je een laag van 30 centimeter aan substraat nodig hebt om de beplanting een kans te geven. Wil je nog net iets meer, dan is het slim om een bloembak te gebruiken. Zo kan je een wat diepere laag aan substraat aanbrengen. Dit is dus niet perse nodig.

Zijn er planten die niet werken?

Wanneer je een dakterras maakt, pas dan op voor planten die agressief groeien. Denk aan bamboe, maar ook aan berk of meidoorn. Daarnaast zijn planten die niet goed groeien in substraat niet aan te raden. Denk aan rododendron, die kunnen hier niet goed mee overweg en zullen dus niet goed werken. Ook laaggroeiers zijn niet direct aan te raden. Dit werkt niet goed.

dakterras sedum groendak

Welke planten zijn juist wel heel geschikt?

Planten die altijd groen blijven zijn altijd een goede optie. Zo heb je er het hele jaar door profijt van. Eer zijn talloze voorbeelden te bedenken. Vooral planten die niet alleen altijd groen zijn maar ook nog een bloeiperiode hebben in mei of juni zijn natuurlijk heel geschikt. Daarnaast zijn planten die een mooie kleur geven altijd geschikt. Ook een leuke haag kan wel goed werken. Het is wel belangrijk om te beseffen dat de planten vaak wat duurder zijn. Anderzijds heb je vaak een wat kleinere oppervlakte te vullen. In dat opzicht is het dus net wat aantrekkelijk om wat meer geld aan dit soort planten uit te geven.

Waar moet je verder op letten?

Bedenk dat het flink warm kan worden op het dak. Daarom is het slim om te zorgen dat je ook op andere manieren voor bewatering kan zorgen. Een druppeldarm is bijvoorbeeld een goede optie. Daarnaast is het slim om te werken met een automaat die je kan instellen. Pas wel op, wanneer er meer water op valt dn de planten aankunnen, dan heeft dit een averechts effect. Ze rotten dan in het substraat weg en gaan dood. Gaat het regenen, sluit de automaat dan af.

voldoende stevige constructie voor uw dakterras

Hoe zit het met groente kweken?

Dit is iets wat je de laatste tijd steeds meer ziet. Het is een hype onder tv-koks. Daardoor willen steeds meer mensen dit ook gaan doen. Dit is ook goed mogelijk. Let wel op dat je niet met potgrond maar met substraat moet werken. Substraat ververs je niet, is beter met vocht en werkt gewoon beter op daken. Potgrond kan hard worden. Daardoor kan er geen water meer door. Dit zal negatief werken voor je planten en je groente. Op die manier is goed te verklaren waarom het substraat zo belangrijk is voor een optimaal werkend dakterras. Doe dit daarom altijd.