Dakgootreiniging: welke kosten moet u berekenen?

dakgootreiniging kosten

Een dakgoot hoeft niet beschadigd te worden om ernstige vochtschade aan het gebouw te veroorzaken: het is voldoende als de dakgoot of een van de afvoerkanalen geblokkeerd is. Er moet iets aan gedaan worden - minstens één keer per jaar. In ons interview vragen we aan de kostencontrole expert wat het kost om dit werk door een professional te laten doen.

Vraag: Welke kosten mag men verwachten voor professionele gootreiniging?

Kostencontrole-expert: Dit is natuurlijk altijd afhankelijk van de lengte van de betreffende goot - en van de vraag of andere problemen tijdens het schoonmaken kunnen worden verholpen (wat vaak het geval is).

Voor de reiniging zelf, die meestal met grote stofzuigers wordt uitgevoerd, kunnen in de meeste gevallen kosten van ongeveer 2,50 EUR tot 5 EUR per lopende meter goot worden berekend.

bladbescherming kosten
De kosten voor een bladbeschermingsscherm zijn meestal niet hoog.

In individuele gevallen kan het echter ook nodig zijn om extra gootkasten te reinigen of om bladschermen te laten plaatsen. In de meeste gevallen worden hiervoor extra kosten in rekening gebracht. De kosten voor bladschermen zijn over het algemeen niet erg hoog - ze liggen rond de 1 à 2 EUR per strekkende meter. De installatiekosten voor schermen, die meestal in rekening worden gebracht, zijn meestal ook niet veel hoger (ongeveer 2 tot 3 EUR per strekkende meter). Speciale bladschermen kosten ook ongeveer 2 tot 3 EUR per geïnstalleerd scherm.

Kostenvoorbeeld uit de praktijk

We hebben een gespecialiseerd bedrijf dat in totaal 20 m goot grondig reinigt en 3 bladschermen installeert.

WerkPrijs
Reinigen van de dakgoot62,50 EUR
Bladschermen (materiaalkosten)7,50 EUR
Montage van de schermen21 EUR
Aanpak (forfaitair)32 EUR
Totale kosten133 EUR

De hier getoonde kosten hebben betrekking op de uitvoering van een gootreiniging zonder speciale diensten en de kosten voor de installatie van meerdere bladschermen door een specifiek gespecialiseerd bedrijf. De kosten voor het reinigen van de goot kunnen ook in andere gevallen variëren.

Vraag: Waarvan zijn de kosten voor het reinigen van de goot afhankelijk?

Kostencontrole-expert: De doorslaggevende factoren zijn hier

  • de lengte van de goot
  • aanvullende reiniging indien nodig (bijv. bestaande gootkasten)
  • indien nodig, installatie van schermen en beschermingsroosters
  • de prijsstelling van de aanbieder

Voor verhuurders zijn de kosten voor het schoonmaken van de dakgoot altijd toe te rekenen aan de huurders als dit duidelijk is overeengekomen in het huurcontract. Het eenvoudigweg opnemen van de kosten onder "overige exploitatiekosten" is volgens gerechtelijke uitspraken niet toegestaan - in de huurovereenkomst moet duidelijk worden vastgelegd welke kosten de huurder moet dragen. Als gootreiniging niet expliciet wordt vermeld, mag deze niet in rekening worden gebracht.

schoonmaken dakgoot
In de regel draagt de verhuurder de kosten van het schoonmaken.

Vraag: Is het niet mogelijk om deze kosten te besparen door zelf de goten te reinigen?

Kostencontrole expert: Dit is zeker mogelijk in een bungalow waar de goten relatief laag zijn en gemakkelijk toegankelijk. U moet echter niet de moeite onderschatten die het "opruimen" van een goot met de hand met zich meebrengt.

Als u al van tevoren heeft nagedacht over het installeren van bladschermen, heeft u meestal slechts kleine problemen om nog hoger gelegen goten snel en eenvoudig te reinigen, omdat het vuil alleen nog maar van het rooster geveegd hoeft te worden.

Anders zullen er op grotere hoogte snel problemen ontstaan om echt tot aan de goot te reiken en een stevige voet aan de grond te krijgen. De kosten voor het huren van een rolsteiger speciaal voor dit doel (vanaf ca. 120 EUR per dag) is in de meeste gevallen helemaal niet de moeite waard - hier is de dienstverlener vaak aanzienlijk goedkoper.

In veel gevallen zal de poging om het zelf te doen niet echt renderen, afgezien van het feit dat u vaak een aanzienlijk veiligheidsrisico voor uzelf loopt. In de meeste gevallen is het echt niet de moeite waard.

Als u echter slim genoeg bent om bij de eerste professionele schoonmaakbeurt bladschermen te installeren, kunt u zich mogelijk de moeite besparen om later een professionele schoonmaakbeurt te laten uitvoeren en vervolgens een telescopische toiletborstel te gebruiken om de noodzakelijke schoonmaakwerkzaamheden snel en moeiteloos vanaf de vloer uit te voeren. Dan hebben de inspanningen van de professional twee keer hun vruchten afgeworpen.