Hoe EPDM plaatsen

Bij BKG dakwerken houden we van EPDM (een synthetisch rubberen dakbedekkingsmembraan) omdat het bestand is tegen vrijwel alle klimatologische omstandigheden en omdat het gemakkelijk te onderhouden is. We kunnen u laten zien hoe u EPDM dakbedekking in een mum van tijd kunt installeren, maar wat houdt EPDM-dakbedekking in de eerste plaats in?

epdm installeren

Oppervlaktevoorbereiding

De sleutel om te weten hoe een EPDM-dakbedekking te installeren ligt in het beginnen met een schoon oppervlak. Dit betekent dat alle vuil, puin, vet en andere verontreinigingen moeten worden verwijderd. Het oppervlak moet ook volledig droog zijn. Bestaande bekledingen, zoals asfaltlagen, moeten volledig worden verwijderd.

In het geval van commerciële daken met drainage- of vijverproblemen kunt u altijd het beste een professional bellen voor hulp. Het installeren van nieuwe EPDM op defecte, verkeerd genivelleerde of beschadigde daken zal de zaken niet verbeteren. Deskundigen kunnen het dakoppervlak vervangen of opnieuw egaliseren met hoogwaardige, vochtbestendige OSB-panelen.

Pre-Installatie taken

Om de vellen perfect recht te houden en de kans op luchtbellen of vouwen te minimaliseren, is de volgende stap het meten en markeren van het projectgebied met behulp van krijt of een potlood. Een dak heeft voldoende EPDM-membraan nodig om het volledig te bedekken, samen met een dikke overhang voor de aangrenzende muren en dakrand. In deze fase wilt u ook de druiplatten en de druiplatten aan de rand van het dak aanbrengen om het regenwater over de dakgoot te geleiden.

EPDM voorbereiding

Zodra u klaar bent om met uw EPDM-rollen te gaan werken, moet u de vellen voorbereiden. Het veelzijdige karakter van EPDM betekent dat veel projecten kunnen worden behandeld met een enkele, naadloze laag van maximaal 50 voet breed. Als uw commerciële dak een groter formaat nodig heeft, raden wij u aan onze professionals te bellen voor hulp, aangezien verkeerd geplaatste naden een van de grootste oorzaken van lekken en vochtschade zijn.

Het membraan moet volledig ontrold worden en plat over het dakoppervlak worden gelegd. Dan begint de "rustfase", waarin het rubber op natuurlijke wijze kan uitzetten. Op een warme dag kan het rusten ongeveer 30 minuten duren.

EPDM toepassing

Na een goede rustperiode is het EPDM-blad klaar voor installatie. Over het algemeen is het ideaal om met een halve plaat tegelijk te werken. Zo kunt u de EPDM-dakbedekking op de juiste manier installeren. Begin met de rand naar de muur toe en werk naar de rand van het dak toe.

Bij gebruik van lijm op waterbasis wordt de lijm - met behulp van een verfroller - in delen van drie of vier voet over de voorrand op het dak uitgespreid. Terwijl de lijm nog nat is, rolt u de EPDM naar voren en begint u met het volgende gedeelte.

De verlijmde lijm werkt anders. De lijm moet zowel op het dakoppervlak als op het membraan zelf worden aangebracht. Met dit product kunt u werken met grotere delen, die tussen 5 en 20 minuten moeten drogen voordat het membraan wordt verlengd.

Borstelen

Onmiddellijk na het uitrollen van het EPDM-membraan is het essentieel om het oppervlak te borstelen met een grote winkelbezem. Dit is ontworpen om luchtbellen te verwijderen en een sterkere hechting te verkrijgen. Volg dezelfde beweging als tijdens de installatie.

Het procedure herhalen

Nu je de helft van het membraan hebt aangebracht, is het tijd om verder te gaan met de volgende helft. Volg de vorige plaatsingsinstructies voor EPDM-daklijm en -borstel, laat een smalle rand aan de rand van het dak voor het afwerkingsgedeelte.

Afwerkingstaken

Hoewel klein van formaat, hebben de laatste randen tijd nodig om precies goed te worden. Deze stap omvat verschillende individuele processen:

  • Het aanbrengen van gelijmde lijm op dak- en muurranden
  • Afdichten van dakhoeken met behulp van drukgevoelige gootstukken zoals Elastoform
  • Het creëren van waterdichte afdichtingen voor alle apparatuur met dakdoorvoeringen
  • Bevestiging van de druppelrand, wand- en gootafwerking met schroeven
  • Het afdichten van alle bekledingen met behulp van siliconenkit
  • Verwijderen van overtollig membraan

Wanneer ze correct worden uitgevoerd, laten deze afwerkingen uw dak mooi achter en zijn ze klaar om elke vorm van ruw weer gedurende tientallen jaren aan te kunnen. Voor het beste resultaat bij de installatie van een in alle opzichten perfecte EPDM-dakbedekking, kunt u contact opnemen met onze professionals.

EPDM Prijs

Bekijk hieronder de prijzen en gemiddelde kosten van EPDM per 100 vierkante meter.

BasicBetterBest
Materiaal Prijzen€165.00 - €175.00€190.00 - €210.00€220.00 - €250.00
Installatiekosten€220.00 - €240.00€265.00 - €280.00€300.00 - €340.00
Totaal€385.00 - €415.00€455.00 - €490.00€520.00 - €590.00
EPDM Dak - Totale gemiddelde kosten per vierkante meter€4.00€4.72€5.55

Wil je meer weten over de prijzen van EPMD neem dan contact met ons op of bekijk ons artikel over EPDM prijzen.