Nieuw garagedak: u moet rekening houden met de volgende kosten

kosten garagedak

Metalen daken zijn ook een gunstige dakvorm voor de garage

Als het dak van de garage volledig vernieuwd of gerenoveerd moet worden, kan dit heel wat geld opleveren. De kostencontrole-expert legt in een interview uit welke kosten u moet verwachten bij het vernieuwen of verbouwen van het garagedak.

Vraag: Welke situaties maken een vernieuwing of nieuwbouw van het garagedak überhaupt noodzakelijk?

nieuw plat garagedak goedkoop

Een nieuw plat dak is goedkoper dan een schuin dak

Kostencontrole expert: Er zijn hier verschillende mogelijkheden: ofwel lekt het dak van de garage - in dit geval is een renovatie vaak voldoende. Als het dak al erg oud of vervallen is, is een volledige sloop vaak verstandiger.

Hetzelfde geldt als de dakafdichting bestaat uit materialen die schadelijk zijn voor de gezondheid - zoals asbesthoudende eternit of zeer oud teerpapier. In dit geval is een volledige renovatie zeker aan te raden - maar ook duur in het geval van schadelijke bouwmaterialen. Bij de bouw van een nieuwe garage moet uiteraard een dak volledig worden verbouwd.

Wat het beste is om te doen, hangt af van het type dak en de staat waarin het zich bevindt.

Vraag: Kortom: Wat kost het om een garagedak te vernieuwen?

Kostencontrole expert: Het is onmogelijk om een algemeen antwoord te geven op deze vraag - de dakvormen en het aantal mogelijke beschadigingen zijn daarvoor te verschillend.

Een nieuw dak kan kosten van 40 EUR per m² tot 50 EUR per m² - maar in sommige gevallen ook tot 200 EUR per m² of zelfs meer.

Als er helemaal geen dak is, zijn er ook de kosten van een betonnen plafond, dat in dit geval moet worden herbouwd.

Een kostenvoorbeeld uit de praktijk:

Het platte dak van een enkele garage moet nieuw worden bedekt. De oude dakbedekking moet worden afgescheurd, het dak wordt dan volledig opnieuw betegeld en voorzien van nieuwe gelaste platen (twee lagen). Ook de rand van het dak en de goot moeten nieuw worden afgedicht.

WerkPrijs
Deconstructie/sloop van de oude dakafdichting550 EUR
Gelaste platen (materiaalkosten en toepassing)840 EUR
Dakrandafdichting729 EUR
Vervang de afvoer176 EUR
diverse werkzaamheden360 EUR
Aanpak (forfaitair)38 EUR
Totale kosten2.693 EUR
Kosten per m²ca. 180 EUR pro m²

Dit is natuurlijk slechts een voorbeeld van de kosten voor een speciale garage met een plat dak in een bepaalde conditie. Afhankelijk van het type garagedak en de omvang van de schade kunnen de kosten voor een andere garage ook totaal verschillend zijn.

Het kostenvoorbeeld laat echter al zien dat zelfs met een kleine garage de kosten vaak vrij hoog kunnen zijn - veel hoger dan men zou verwachten. Als, zoals in ons voorbeeld, het oude dak moet worden afgebroken en er extra waterdichting of randnovatie nodig is, kan dit vrij duur zijn.

Vraag: Van welke factoren zijn de kosten voor de vernieuwing van een garagedak in het algemeen afhankelijk?

Kostencontrole expert: Een hele reeks factoren spelen hier een rol:

  • Ten eerste, het type dak
  • of het nu gaat om een nieuw gebouw of een renovatie
  • welke omvang van de schade is aanwezig
  • welke werkzaamheden de dakdekker moet uitvoeren

Er zijn hier veel variabelen - zelfs een dakdekker kan pas na een gedetailleerde inspectie een concrete offerte indienen. In veel gevallen zijn prijsramingen op basis van alleen een beschrijving dan vrij onnauwkeurig, zelfs van een professional.

Vraag: In hoeverre speelt het type dak een rol in de kosten?

plat dak garage

De meeste garages hebben een plat dak

Kostencontrole expert: Nou - de meeste garages hebben tegenwoordig een plat dak, dit is het meest voorkomende type. Toch zijn er natuurlijk ook garages met schuine daken, zoals een zadeldak of een schilddak. Ook zijn er af en toe schuine daken te vinden.

Andere garages worden dan bedekt met golfplaten of andere materialen. Een renovatie van al deze daktypes verloopt dan duidelijk op heel andere manieren - en veroorzaakt ook heel andere kosten.

Vraag: Welke kosten zouden er worden gemaakt als een zadeldak volledig zou worden verbouwd?

Kostencontrole expert: Natuurlijk zijn er ook hier verschillen, die soms aanzienlijk kunnen zijn.

Ruwweg kunt u uitgaan van 60 EUR per m² voor het dakgebinte, maar voor de dakbedekking kunnen kosten van ongeveer 50 - 80 EUR per m² dakoppervlak worden gemaakt, afhankelijk van het type dakbedekking dat u kiest.

In individuele gevallen kunnen kosten worden toegevoegd, afhankelijk van hoe gemakkelijk het dakgebinte kan worden opgericht - op zijn beurt kunt u vaak geld besparen op de dakbedekking als u voor goedkopere opties kiest.

Hippe daken daarentegen zijn iets gecompliceerder om op te richten en veroorzaken daardoor ook iets hogere kosten. De bouwmethode van een dak bepaalt echter altijd de werkelijke prijs in individuele gevallen. Er zijn altijd veel verschillende mogelijkheden.

Vraag: Is een klassiek plat dak de meest gunstige vorm voor een garagedak?

kostencontrole expert: Nee, niet noodzakelijkerwijs. Het is alleen de meest voorkomende. Vooral bij een klassiek plat dak moet u altijd rekening houden met de vervolgkosten - voor reparaties en verbeteringen of voor het vernieuwen van de afdichting.

Op de lange termijn kan dit vrij duur zijn. Bij andere soorten daken heb je daarentegen vaak veel meer rust. Een lessenaarsdak is vaak een goed alternatief voor een garage, wat meestal ook aanzienlijk lagere vervolgkosten met zich meebrengt.

Vraag: Hoeveel zou het dak zelf, dat wil zeggen het betonnen plafond, kosten?

betonnen garagedak

Veel garages hebben betonnen daken

Kostencontrole expert: Het betonnen plafond is slechts één manier om een dak te maken - maar ook een gemeenschappelijke manier.

Bij geprefabriceerde betonnen plafonds moet u rekening houden met ongeveer 150 EUR per m², als een ruwe schatting. Het plafond zelf is niet het duurste punt - het ligt meestal tussen 50 EUR per m² en 70 EUR per m², tenzij er een bijzonder hoog draagvermogen nodig is (bijv. als er veel sneeuw ligt of als het dak moet worden begroeid of als terras moet worden gebruikt).

De kosten zijn echter in grote mate afhankelijk van de aard van de onderconstructie - de installatiekosten kunnen aanzienlijk variëren. Ook dit moet altijd worden overwogen in het specifieke individuele geval om een redelijk nauwkeurige kostenraming te kunnen geven.

Vraag: Welke kosten zou een renovatie met zich meebrengen?

Kostencontrole expert: Dat hangt weer af van de conditie van het dak.

Als we het bij platte daken houden, kan het zijn dat de schade slechts een klein deel van het dak aantast - of dat het dak volledig moet worden herbouwd.

Bij kleine beschadigingen is het vaak voldoende dat de dakdekker een renovatiemembraan of een andere laag lasmembraan aanbrengt. In deze gevallen moet u rekenen tussen ongeveer 8 EUR per m² en 14 EUR per m² voor de materiaalkosten. Voor het aanbrengen van de membranen wordt meestal 15 EUR per m² en 20 EUR per m² in rekening gebracht. In beide gevallen moet u vanwege de overlapping ongeveer 10% aan het oppervlak toevoegen, als er alleen een renovatiemembraan wordt toegepast, kan het zijn dat er soms een toeslag wordt berekend voor het leggen.

Loodgieterswerkzaamheden (op het gebied van waterdichtheid) kosten voor de meeste dakwerkers tussen de 45 en 65 euro per meter, plus eventuele extra afdichtingswerkzaamheden. In de regel lekken platte daken zelden op de dakhuid, maar wel op andere plaatsen. Een renovatie van een redelijk intact dak hoeft dus niet duur te zijn.

Vraag: Hoe zou dit er met andere daktypen uitzien?

schuin garagedak

Schuine daken met dakpannen zijn zeldzaam en duur

Kostencontrole expert: In dit geval komen renovaties meestal veel minder vaak voor. In de regel moet alleen de dakbedekking van schuine daken geheel of gedeeltelijk worden vernieuwd, en alleen met vrij lange tussenpozen.

De kosten zijn dezelfde als voor een nieuwe dakbedekking - hetzij op het hele dak, hetzij alleen op beschadigde plekken.

Noodzakelijke renovaties aan het dakgebint zijn dan gebaseerd op de omvang van de werkzaamheden die per geval nodig zijn. Dit kan sterk variëren, maar in de praktijk gebeurt het zelden.

Voor een dakbedekking met metalen dakpanelen moet u over het algemeen rekening houden met ongeveer 20 EUR per m² tot 40 EUR per m², installatie reeds inbegrepen. Als de latten ook vernieuwd moeten worden, moet u ongeveer 20 EUR per m² toevoegen.

Metalen daken kunnen worden gebruikt om allerlei soorten daken te bedekken, ze zijn zeer duurzaam en vereisen vrijwel geen onderhoud. Zelfs de kosten voor een verlenging na 15 - 20 jaar zijn - zoals uit bovenstaande prijsnoteringen blijkt - zeer redelijk.

Vraag: Hoe kunt u met een garagedak geld besparen? Door eigen bijdrage?

Kostencontrole expert: De renovatie van een plat dak - of nog meer de reconstructie - is niet aan te raden als u het zelf doet. Doe-het-zelfwinkels stellen dit graag voor en bieden goedkoop materiaal aan, maar in de praktijk vergt het de ervaring en expertise van de dakdekker om renovaties echt professioneel uit te voeren en de schade uiteindelijk niet te vergroten.

Bij andere soorten daken zijn individuele reparaties - zoals het vervangen van dakpannen of het vernieuwen van bitumenspanen - mogelijk op eigen kosten, maar de volledige bouw van het dak en vooral het dakgebint is om structurele redenen niet mogelijk.

De beste manier om op de lange termijn geld te besparen is om al bij de bouw van de garage te denken aan een geschikte en onderhoudsvriendelijke dakvorm en deze niet automatisch op een plat dak te zetten. Op deze manier kunt u vaak al tijdens de bouw van het garagedak geld besparen en later zult u vaak aanzienlijk lagere onderhoudskosten hebben.