Gevelbekleding: welke te kiezen en tegen welke prijs?

De prijs van gevelbekleding varieert sterk: afhankelijk van de gebruikte materialen kunt u rekenen op een prijs tussen 5 en 200 euro per m², exclusief plaatsing. Bovendien ligt de plaatsingsprijs van gevelbekleding doorgaans tussen 600 en 200 euro per m².

Gevelbekleding prijzen in 2022

De prijs van een gevelbekleding varieert tussen 5 en 200 € per m². Deze prijs omvat niet de installatie van de materialen, die tussen 60 en 200 euro per m² kost.

Type bekleding Binnenkomstprijs Premium prijs
Metalen gevelbekleding prijs 5 € per m2 40 € per m²
Kosten composiet gevelbekleding 40 € per m² 100 € per m²
Prijs PVC gevelbekleding 10 € per m² 60 € per m²
Gevel coating prijs 10 € per m² 80 € per m²
Kosten van panelen onder pleister 120 € per m² 200 € per m²
Prijs houten bekleding 10 € per m2 120 € per m²
Prijs gebrande houten bekleding 10 € per m2 70 € per m²
Prijs voor het plaatsen van gevelbekleding 60 € per m² 200 € per m²

De prijs van gevelbekleding voor uw woning zal waarschijnlijk variëren naargelang van verschillende factoren:

 • De gebruikte materialen: elk materiaal kost een andere prijs. Er is bijvoorbeeld een groot verschil in prijs per vierkante meter tussen bevelsiding van metaal en bevelsiding van hout
 • De kwaliteit van de materialen: een basismateriaal kost veel minder dan een hoogwaardig materiaal. Let op, ga bij het kopen niet alleen af op de prijs; hoewel een hoogwaardig materiaal duurder is, is het over het algemeen veel duurzamer dan een goedkoop materiaal
 • Uw locatie: de prijzen van ambachtslieden zijn hoger in sommige regio's, met name in grote steden
 • De prijs van de vakman: overweeg een vergelijking te maken alvorens u aan een vakman te binden. Bekledingsbedrijven bieden verschillende tarieven per m², afhankelijk van hun ervaring
 • De staat van uw gevel: als uw gevel in slechte staat is, moet u hem misschien renoveren voordat u uw gevelbekleding kunt plaatsen
 • De toegangsvoorwaarden tot de bouwplaats: indien uw bouwplaats moeilijk toegankelijk is, is het zeer waarschijnlijk dat uw bekledingsaannemer u meer zal aanrekenen

Waarom een gevelbekleding plaatsen?

Het aanbrengen van buitenbekleding op uw gevel is niet alleen een ingreep om uw huis aan te kleden. Gevelbekleding is een bekledingssysteem dat is ontworpen om de buitenmuren van een huis te beschermen. Eerst en vooral, het beschermt het huis. Het beschermt de buitenmuren doeltreffend tegen weersinvloeden, lekkage en vocht. Het is ook bijzonder slagvast.

tarief gevelbekleding

Gevelbekleding is ook een eenvoudige manier om uw gevel een facelift te geven zonder grote werken uit te voeren. Het corrigeert onregelmatigheden en maakt de muur glad. Een goed gekozen bekleding kan het huis aanzienlijk verfraaien: er zijn vele soorten bekleding verkrijgbaar, die beantwoorden aan alle esthetica van het huis. Houd bij de keuze van uw gevelbekleding rekening met het huidige uiterlijk van het huis, zodat de materialen perfect bij elkaar passen, maar ook met de specifieke kenmerken van elk materiaal.

Gevelbekleding is ook een goede oplossing om het huis van buitenaf te isoleren. De isolatielaag tussen de muren en de bekleding wordt beschermd door de bekleding. Deze techniek verbetert de thermische prestaties van een woning aanzienlijk en beperkt het warmteverlies.

De verschillende soorten bekleding

Welke gevelbekleding moet ik kiezen? Gevelbekleding is er in verschillende uitvoeringen, gemaakt van verschillende materialen. Hieronder vindt u de meest gebruikte materialen voor gevelbekleding en hun specifieke kenmerken.

Metalen gevelbekleding

Metalen gevelbekleding is in de eerste plaats bedoeld om de gevel te verfraaien en te beschermen tegen elementen zoals vorst, UV en plotse temperatuurschommelingen. Het is niet echt isolerend van aard, hoewel moderne metalen gevelbekleding, in combinatie met andere materialen, een huis vrij goed kan isoleren.

Enkelwandige metalen gevelbekleding beschermt de gevel tegen veroudering, maar moet worden aangebracht als aanvulling op een goede binnenisolatie of buitenisolatie, die onafhankelijk van elkaar worden aangebracht.

Dubbelwandige metalen bekleding heeft daarentegen vrij hoge technische mogelijkheden. Het is een bekleding met één huid en een isolatielaag aan de binnenkant. Na de isolatielaag wordt ook een metalen laag tegen de gevel van het huis aangebracht.

De prijs van metalen gevelbekleding schommelt tussen 5 en 40 euro per m², waarbij dubbelwandige gevelbekleding uiteraard duurder is dan enkelwandige bekleding.

Gevelbekleding uit composietmateriaal

Composiet gevelbekleding is een combinatie van hout en een ander materiaal. Hout wordt vaak gecombineerd met polymeren om een hoogwaardig materiaal te verkrijgen. Qua uiterlijk lijkt composiet gevelbekleding erg op houten gevelbekleding. Het is echter heel anders. Vaak wordt gezegd dat het milieu onvriendelijk is omdat bij de constructie vluchtige verbindingen of chloor worden gebruikt.

prijs gevelbekleding

Er zijn echter composiet gevelbekledingssystemen die milieuvriendelijk zijn. Composiet gevelbekleding is populair bij consumenten, die er vaak voor kiezen omdat het onderhoudsvrij is. Het is zeer goed bestand tegen temperatuurschommelingen, heeft een lange levensduur en kan niet worden aangevallen door houtetende insecten. De prijs van composiet gevelbekleding ligt tussen 40 en 100 € per m².

PVC gevelbekleding

PVC gevelbekleding heeft een groot voordeel: het is volledig aanpasbaar, verkrijgbaar in verschillende kleuren en texturen en kan verschillende materialen imiteren, zoals hout. Het geeft de gevel een moderne uitstraling. Het bestaat uit PVC-lamellen, die samen op houten latten of een PVC-raamwerk worden gemonteerd.

Over het algemeen wordt honingraat PVC of cellulair PVC gebruikt, dat sterker en stijver is. PVC-bekleding kan op verschillende manieren worden aangebracht: horizontaal, diagonaal of verticaal. PVC-platen zijn te koop in verschillende afmetingen, 15 tot 20 mm dik en 4 tot 10 m lang. Zij zijn gewoonlijk tussen 15 en 33 cm breed.

PVC-bekleding is snel en gemakkelijk te installeren en is bestand tegen schokken, chemicaliën, schimmels, insecten en weersinvloeden. Het is ook UV-bestendig, niet oxiderend, recycleerbaar en vooral zeer gemakkelijk te onderhouden. Bovendien is het even isolerend als houten gevelbekleding. De prijs van pvc-bekleding varieert van 10 tot 60 euro per m².

Houten bekleding

Houten gevelbekleding is een type bekleding voor de gevel van een huis dat gewaardeerd wordt om zijn natuurlijkheid, authenticiteit en warmte. Het is de meest voorkomende vorm van bekleding. Gevelbekleding van hout is verkrijgbaar in verschillende looks en kleuren en kan worden verfraaid met een aantal afwerkingen. De prijs van houten gevelbekleding, tussen 10 en 120 € per m², hangt grotendeels af van de gekozen houtsoort. De installatie van houten gevelbekleding met een regenscherm, met inbegrip van extra apparatuur, zal ook duurder zijn dan de installatie van conventionele houten gevelbekleding.

Vaak worden houtsoorten als grove den, zeeden, spar, lariks, kastanje, populier, spar of eik gebruikt. Massief hout of edele houtsoorten zijn veel duurder dan "klassiek" hout. Let bij het kopen van houten gevelbekleding altijd op de klasse ervan. De klasse ligt tussen 1 en 5 en geeft de weerstand van het materiaal tegen vocht aan. Kies uw houten bekleding ook in functie van de klimatologische omstandigheden in uw regio.

Houten gevelbekleding

Houten gevelbekleding heeft één groot nadeel: om lang mee te gaan moet het regelmatig worden onderhouden en behandeld tegen vocht en ongedierte, want het oppervlak is bijzonder kwetsbaar voor invloeden van buitenaf. Toch is het een van de meest isolerende bekledingen en kan het de thermische prestaties van een huis verbeteren.

Verbrand hout bekleding

Gebrande houten bekleding is een Japanse techniek. Het wordt ook wel Shou Sugi Ban of Yakisugi genoemd. Het is een verkoolde houtsoort, met een grijs tot zwart uitzicht. Hij wordt vaak gemaakt van naaldhout of Douglas spar.

Dit type gevelbekleding is bestand tegen insecten en vuur, en vergt geen onderhoud, in tegenstelling tot natuurlijk, onbehandeld hout. Hij heeft een lange levensduur, gemiddeld 80 jaar. Gevelbekleding van gebrand hout is ook vrij snel te plaatsen: gemiddeld duurt de plaatsing 2 tot 3 weken, afhankelijk van het te bekleden oppervlak. De prijs van gevelbekleding in gebrand hout ligt tussen 10 en 70 € per m², exclusief plaatsing.

Voor- en nadelen van gevelbekleding

Er zijn veel voor- en nadelen aan het bekleden van een huis. Het BKG team stelt ze aan u voor zodat u de beste keuze kunt maken voor de renovatie van uw gevel.

Voordelen van gevelbekleding Voordelen van gevelbekleding
Betere buitenisolatie Materialen niet altijd isolerend
Snelle renovatie van gebouw Externe of interne isolatie vereist als aanvulling in sommige gevallen
Gemakkelijk aan te brengen De prijs van een gevelbekleding per m² is vrij hoog
Het uiterlijk van woningen veranderen Expensieve installatie

Welke vakman zorgt voor een gevelbekleding?

Wij raden u aan de plaatsing van uw gevelbekleding over te laten aan een gevelspecialist. Het aanbrengen van gevelbekleding vereist namelijk een zekere kennis en is niet weggelegd voor amateur-klussers. Een slecht uitgevoerde installatie kan catastrofaal zijn voor uw huis: weinig duurzaam resultaat, slechte isolatie, waardeverlies van uw eigendom...

Om een vakman te vinden, raden wij u aan niets overhaast te doen. Begin met contact op te nemen met verschillende ambachtslieden in uw omgeving en vraag om offertes. Haast u niet: eenmaal ondertekend, is een bestek een contract en verbindt het beide partijen.

gevelbekleding installeren

Door meerdere prijsopgaven te laten maken, kunt u de prijzen vergelijken, de kosten van de materialen en de verschillende diensten in detail nagaan en ook weten welke verzekering in uw contract is opgenomen. Bovendien kunt u door meerdere prijsopgaven te vragen de tarieven van de ambachtslieden vergelijken.

Krijg een betere prijs voor uw werk
Zodra u meerdere prijsopgaven hebt, kunt u waarschijnlijk de concurrentie gebruiken om een betere prijs voor uw werk te krijgen.

gevelbekleding huis

Voorbeelden van gevelbekledingsraming

Wat is de prijs van een gevelbekleding? Vindt u het nog steeds moeilijk om het budget voor uw werk in te schatten? Geen paniek, deze voorbeelden van citaten zullen u helpen om uw budget vast te stellen.

Prijs buitengevelpanelen (40 m²)

U wenst buitenpanelen op uw gevel te plaatsen. Omdat u niet weet welke materialen u moet kiezen, doet u een beroep op een vakman om u te adviseren. Na analyse van het terrein beveelt hij houten gevelbekleding aan, die perfect is voor de verfraaiing van uw moderne huis en zeer isolerend is. Je vraagt hem om een schatting. Hij biedt u 60 euro per m² voor de bekleding met larikshout, en 60 euro per m² voor de plaatsing. Je moet een totale oppervlakte van 40 m² bestrijken. U betaalt dus €2400 voor de materialen en €2400 voor de plaatsing, d.w.z. een totaal van €4800 voor de plaatsing van uw houten bekleding.

Installatieprijs voor 30 m² PVC gevelbekleding

Na onderzoek van de verschillende materialen die voor gevelbekleding beschikbaar zijn, besluit u voor PVC te kiezen; u wilt absoluut een resistent materiaal installeren dat geen bijzonder onderhoud vereist. U neemt contact op met verschillende ambachtslieden om de prijzen te vergelijken voor de plaatsing van pvc-bekleding op uw gevel van 30 m². U kiest een gevelbouwer die u materialen aanbiedt aan 20 euro per m² en plaatsing aan 60 euro per m². U besteedt dus 600 € aan materiaal en 1800 € aan arbeid. Je werk zal je €2400 kosten.

gevelbekleding prijs

Prijs aluminium gevelbekleding (schatting voor 80m²)

U besluit om uw gevel te laten bekleden met dubbelwandig aluminium metaal. Zo krijgt u een moderne gevel in industriële stijl en verbetert u de thermische prestaties van uw huis. U huurt een gevelbouwer in die u € 40 per m² voor materiaal en € 100 voor arbeid per m² aanrekent. Aangezien de te bedekken oppervlakte 80 m² bedraagt, betaalt u 3.200 euro voor materialen en 8.000 euro voor arbeid, d.w.z. 11.200 euro in totaal.

Moderne gevelbekleding: de trends

Gevelbekleding is van nature trendy: het past bij alle soorten huizen. Wilt u weten wat de toptrends zijn voor 2022? Hier zijn de meest populaire gevelbekledingsstijlen voor dit jaar:

 • Diagonaal gestreepte bevelsiding
 • Verbrand houten bevelsiding
 • Natuurlijke en eenvoudige houten bevelsiding
 • Houten gevelbekleding met glas
 • De ingang van het huis omlijst door houten gevelbekleding
 • PVC-bekleding in twee kleuren
 • Asymmetrische bekleding
 • Mat zwarte bekleding
 • Witte bekleding
 • Stenen gevelbekleding
 • Gevelbekleding in okerkleur