Prijzen voor buitenisolatie: 2024 tarieven per m2

Een huis van buitenaf isoleren is duurder, maar ook doeltreffender dan van binnenuit isoleren. De prijs per vierkante meter buitenisolatie varieert sterk en hangt voornamelijk af van het gekozen materiaal, de configuratie van het huis en de toegangsvoorwaarden

Buitenisolatie: prijs per m²

De prijs van externe isolatie varieert tussen 15 € en 200 € / m². De prijs omvat zowel de prijs van de isolatie als die van de bekleding (pleisterwerk of gevelbekleding). Hier volgt een overzichtstabel van de belangrijkste prijzen voor buitenisolatie:

Isolatie oplossing Gemiddelde prijs per m² (inclusief BTW)
5 - 20 €
Houtvezelisolatie 10 - 30 €
Vlasvezel isolatie 10 - 30 €
Polystyreen isolatie 15 - 30 €
Coating  10 - 50 €
Houten bekleding 15 - 70 €
PVC bevelsiding 25 - 80 €
Metalen bekleding 5 - 40 €
Externe dakisolatie 60 - 150 €

Externe isolatie of ETI wordt uitgevoerd op de gevel of op het dak.

Externe isolatie is minder gebruikelijk dan interne isolatie omdat het duurder is. Het verschil is te wijten aan het feit dat de gebruikte materialen beter bestand moeten zijn tegen vocht en verwering. Zij zijn efficiënter op het gebied van warmte-isolatie en daarom duurder in aanschaf.

prijzen van buitenisolatie

Het belangrijkste voordeel van uitwendige isolatie is het vermogen om koudebruggen te verminderen. Zo definiëren we de ruimte tussen twee muren waar de temperatuur sterk varieert (waar in de winter warmte ontsnapt).

Prijscriteria voor uitwendige thermische isolatie

Het budget voor buitenisolatie hangt af van verschillende factoren:

De configuratie van het huis

Afhankelijk van de configuratie van uw huis, kan de te isoleren oppervlakte variëren van eenvoudig tot dubbel.

Voor een eengezinswoning staan alle muren in contact met de buitenwereld en is mogelijk uitwendige isolatie nodig.

Anderzijds, als uw huis halfvrijstaand of geschakeld is, communiceren sommige muren rechtstreeks met het buurhuis. In dit geval is het duidelijk dat het te isoleren oppervlak kleiner is.

De staat van de gevel

Afhankelijk van het feit of het om een nieuw of oud gebouw gaat, zal ook de prijs voor het isoleren van de buitenmuren niet dezelfde zijn. In het geval van een nieuw gebouw is er weinig voorbereidend werk te doen, aangezien de muren pas zijn opgetrokken en nog geen bedekking hebben. Voor een oud huis kan bij een renovatie het verwijderen van oude gevelbekleding noodzakelijk zijn.

Het aantal openingen

Het aantal en de omvang van het buitenschrijnwerk zal van invloed zijn op het budget voor buitenisolatie, aangezien dit extra snij- en verwerkingswerk zal vereisen.

Toegang tot de site

Afhankelijk van de structuur van het huis en het aantal verdiepingen, zullen de benodigde uitrusting en de werkomstandigheden verschillend zijn. Voor een huis met twee verdiepingen is bijvoorbeeld een grotere steiger nodig dan voor een huis met één verdieping.

aanbrengen van buitenisolatie

Evenzo kan het, afhankelijk van de voorwaarden voor toegang tot het terrein, nodig zijn de apparatuur aan te passen.

De gebruikte materialen

Dit is het criterium dat de grootste invloed zal hebben op het budget voor de buitenisolatie van uw huis. Zoals u in de eerste tabel kunt zien, lopen de prijzen van de materialen enorm uiteen. Het is de kwaliteit van de isolatie en de dikte van het materiaal die de prijs zullen bepalen.

Geografische ligging

Afhankelijk van de klimatologische omstandigheden kan de geografische ligging van uw huis een directe invloed hebben op de keuze van het materiaal. Een huis in een bergachtig gebied met grote thermische schommelingen zal zeker een materiaal met een uitstekende thermische weerstand nodig hebben.

Voor een huis in een meer gematigd gebied kan een isolatiemateriaal met een gemiddelde warmteweerstand daarentegen voldoende zijn.

Het gewenste isolatieniveau

Tot slot zal uw budget voor de buitenisolatie van uw huis afhangen van uw verwachtingen op het gebied van comfort.

Iedereen heeft in dit opzicht zijn eigen eisen. Ook het resultaat in termen van verwachte verwarmingsbesparingen is van invloed op het geraamde budget voor een buitenisolatieproject.

Externe isolatie-oplossingen

Er zijn twee hoofdopties voor uitwendige isolatie

Prijs van bepleisterde isolatie

Gepleisterde gevelisolatie kan twee vormen aannemen:

Gepleisterde panelen

Dit zijn panelen van een isolerend materiaal die aan de gevel van het huis worden bevestigd en vervolgens worden bedekt met een decoratieve of afwerkingspleister.

In een nieuwbouwwoning kunnen de panelen gewoon worden vastgelijmd. Alleen materialen op basis van hout of polystyreen zijn echter geschikt voor dit soort installatie.

tarief voor buitenisolatie

Bij andere materialen of in geval van renovatie moet de isolatie eerst met lijm aan de muur worden vastgezet en vervolgens met pluggen worden vastgezet voor een volledige bevestiging.

Deze tweede methode vereist een beetje meer expertise. De gemiddelde prijs van isolatie met gecoate panelen, inclusief plaatsing, schommelt tussen 120 en 200 €/m².

Isolerende pleister

Zoals de naam al doet vermoeden, heeft het isolerende eigenschappen. Daarom heeft het geen steun nodig en kan het rechtstreeks op de gevel worden aangebracht. Er bestaan verschillende soorten isolerende pleister:

 • Isolerende buitenverf: oorspronkelijk alleen gebruikt in de lucht- en ruimtevaartindustrie. Wit heeft een weerkaatsend effect op de zonnestralen, waardoor het huis koel blijft in de zomer. In de winter beperken de isolerende eigenschappen het warmteverlies. Hier zijn enkele voorbeelden van isolerende verf
 • Pleister op basis van polystyreen: dit wordt in de vorm van korrels aan mortel toegevoegd. Voor een optimale isolatie wordt een applicatie in twee lagen aanbevolen vóór een eindlaag van afwerkingspleister
 • Kalk-Hemp gips: ecologisch en natuurlijk, dit type isolatiepleister heeft een extra eigenschap. Het wordt ook gebruikt om het huis en zijn bewoners te beschermen tegen elektromagnetische velden. Daarom wordt het vooral aanbevolen voor huizen in de buurt van hoogspanningsleidingen.
 • Kalkpleister: kurk, dat zeer gewaardeerd wordt om zijn ecologische kwaliteiten, is een zeer goede thermische en geluidsisolator.
prijs van buitenmuurisolatie

Isolatie onder gevelbekleding - prijslijst

De keuze van isolatie door bekleding is meestal esthetisch. Inderdaad, gevelbekleding verandert het uitzicht van uw gevel volledig. Er is een breed scala aan materialen beschikbaar voor de bekleding van uw gevel. U kunt gebruik maken van :

 • Hout: dit is de meest voorkomende soort gevelbekleding. Het is geliefd om het karakter dat het biedt en om de verscheidenheid aan soorten (en dus kleuren) die kunnen worden gebruikt. Bovendien staat hout bekend als een zeer goede isolator. Het nadeel is de behoefte aan regelmatig onderhoud. Om dit nadeel te ondervangen is gevelbekleding van gebrand hout een goed alternatief
 • Composiet: Dit is een alternatief voor hout als u het ongemak van onderhoud wilt vermijden. De investeringskosten zijn echter iets hoger
 • PVC: economisch, PVC biedt goede weerbestendigheid en goede isolerende eigenschappen. Vanuit milieuoogpunt is het evenwel een van de meest bekritiseerde materialen wegens het gebrek aan ecologische kenmerken

Hoewel gevelbekleding een erkende en interessante isolatieoplossing is, laten helaas niet alle gemeenten dit toe. Dit type buitenisolatie geeft namelijk een ongewoon tintje aan het huis, en in het belang van de architectonische harmonie wijzen sommige PLU deze mogelijkheid van gevelbekleding af.

externe dakisolatie

Een andere oplossing: externe isolatie via het dak
Naast de gevel kan ook worden gedacht aan uitwendige isolatie via het dak. Het is duurder dan binnenisolatie via de zolder, maar biedt betere isolatieresultaten. Bovendien zorgt het voor meer leefruimte op zolder. Voor uitwendige dakisolatie zijn verschillende oplossingen mogelijk: sarking, sandwichpanelen of chevron dozen.

Welke isolatie moet ik kiezen: binnen of buiten?

Isolatie van binnenuit: uitleg en prijs

Zoals de naam al zegt, gaat het bij binnenisolatie om het isoleren van de muren of het dak van het huis aan de binnenkant. Net als aan de buitenkant wordt de isolatie aan de muur bevestigd en bedekt met een coating. Voor het interieur is dit meestal gipsplaat.

De prijs van binnenisolatie varieert tussen 40 en 100 € / m².

IIsolatie: voor- en nadelen per type

I

Of de isolatie nu van binnenuit of van buitenaf wordt aangebracht, zij heeft altijd hetzelfde doel: de binnenkant van het huis beschermen tegen klimaatproblemen (hitte of koude). Elk type isolatie heeft echter zijn eigen nadelen en sterke punten. Wij stellen voor de belangrijkste sterke en zwakke punten van elk van de twee oplossingen op een rijtje te zetten.

Soort isolatie Voordelen Voordelen
Inwendige isolatie
 • Goede waarde
 • Grote keuze aan materialen
 • Eenvoudig te implementeren in nieuwbouw
 • Moeilijk uitvoerbaar bij renovatie (moet het pand verlaten voor de duur van de werkzaamheden)
 • Reduceert de leefruimte
Uitwendige isolatie
 • Betere isolatie
 • Hoge vermindering van koudebruggen
 • .
 • Geen vermindering van leefruimte
 • Mogelijk om uit te voeren zonder het pand te hoeven verlaten voor de duur van de werkzaamheden
 • Kapitaalwinst bij wederverkoop
 • Er is een bouwvergunning nodig
 • Hoge prijs
 • Moeilijkere uitvoering (afhankelijk van weersomstandigheden en gekozen oplossing)

Hoe kiest u uw isolatietype voor renovatie: tips

Een diagnose laten stellen

Vooral voor oudere huizen is het een kwestie van vaststellen waar het warmteverlies vandaan komt. Daartoe kunt u door een vakman een diagnose laten stellen van het isolatieniveau in uw huis.

buitenisolatie installatie

Afhankelijk van verschillende parameters (soort schrijnwerk, verwarmingssysteem, geografische ligging van het huis, enz.) kan de vakman u dan adviseren over de beste oplossing om uw huis te isoleren.

Controleer de staat van de gevel

Isolatie van buitenaf impliceert automatisch een wijziging van uw gevel. Een op handen zijnde renovatie kan een uitstekende gelegenheid zijn om de isolatie van uw huis van buitenaf te versterken.

Houd rekening met de grootte van de woonruimte

Indien u thermische problemen heeft in uw huis en u overweegt de isolatie in de muren te versterken, speelt de grootte van de woonruimte een doorslaggevende rol.

Als u de muren van uw huis versterkt met isolatie aan de binnenkant, verkleint u automatisch de woonruimte. Als uw woonruimte al beperkt is en u niet nog meer vierkante meters in uw huis wilt verliezen, dan is externe isolatie de beste optie.

uitwendige isolatiepercentages

Maak een simulatie van besparingen op verwarming

Het grootste voordeel van uitwendige isolatie is de besparing op verwarming. De materialen zijn duurder om te plaatsen, maar ze bieden betere isolatieprestaties dan binnenisolatie. Als u om budgettaire redenen aarzelt, ga dan na hoeveel u jaarlijks zou kunnen besparen.

Ter informatie: de besparing op de energierekening wordt geschat op gemiddeld 25%.

Buitenisolatie: hoe te werk gaan?

Het inschakelen van een professional

Terwijl isolatie aan de binnenzijde vrij eenvoudig is uit te voeren, vereist isolatie aan de buitenzijde een zekere mate van deskundigheid, afhankelijk van de gekozen oplossing. Om optimaal te zijn, is precisie vereist, vooral wat de afwerking betreft. Als dit niet goed gebeurt, kunnen de gevolgen voor de prestaties van de isolatie aanzienlijk zijn.

Daarom raden wij u ten sterkste aan een beroep te doen op een vakman die alle technieken beheerst en u een kwaliteitswerk kan garanderen. Zoals altijd raden wij u aan, voordat u zich vastlegt, om meerdere offertes van verschillende bedrijven te vragen.

Zelf uw buitenisolatie doen: hoe pakt u dat aan?

Als u geld wilt besparen op de arbeid voor uw buitenisolatie, kunt u het zelf doen. Men mag echter niet vergeten dat voor dit soort werk een goede doe-het-zelf-kennis vereist is en dat veiligheidsmaatregelen van essentieel belang zijn, vooral voor werk op hoogte.

Om u te helpen een idee te krijgen van de moeilijkheidsgraad van dit soort werk, volgt hier een voorbeeld van een video die alle stappen beschrijft die komen kijken bij het aanbrengen van isolatie van buitenaf.

Voorbeelden van offertes voor externe isolatiewerkzaamheden

Zoals u in dit artikel hebt gezien, zijn er vele manieren om aan buitenisolatie te doen en de prijzen lopen sterk uiteen. Om u een beter idee te geven van de prijzen op dit gebied, volgen hier enkele simulaties van de situatie met de bijbehorende raming.

Prijs van buitenisolatie voor een huis van 100 m²

U woont al meer dan 15 jaar in uw huis en de voorgevel is nog nooit gerenoveerd. Het is nu de hoogste tijd om er eens over na te denken, vooral omdat het uiterlijk nu ernstige tekenen van slijtage vertoont.

Tegelijkertijd is uw schrijnwerk, net als de voorgevel, uit die tijd en ook daar zijn enkele tekenen van zwakte in de isolatie voelbaar.

Helaas kunt u niet tegelijkertijd een gevelrenovatie en een verandering van uw ramen uitvoeren. Na inlichtingen te hebben ingewonnen, ontdekt u de oplossing van isolatie van buitenaf. Terwijl u wacht tot uw ramen worden vervangen, lijkt deze oplossing een goed idee om uw huis beter te isoleren.

De oplossing van isolatie onder pleisterwerk spreekt u aan en u kiest voor polystyreen isolatie. U bent een goede doe-het-zelver en besluit om de werken zelf uit te voeren. U koopt uw polystyreenplaten bij Leroy Merlin voor de prijs van 17 €/m², wat neerkomt op 1.700 € voor de volledige gevel. U koopt dan een coating tegen een kostprijs van €20/m², wat neerkomt op €2.000.

De totale kosten van uw thermisch isolatieproject bedragen 3.700 euro.

Dakisolatie van buitenaf op 50m2

U heeft net een oud huis gekocht dat een dakrenovatie nodig heeft. Omdat u de zolderruimte wilt verbouwen, wilt u zoveel mogelijk leefruimte behouden, en daarom kiest u voor zolderisolatie van buitenaf.

Dak isoleren van buitenaf

U doet dus een beroep op een vakman die u een offerte voorlegt die het verwijderen van de oude isolatie en het aanbrengen van nieuwe buitenisolatie omvat. Om geld te besparen, zorg jij voor de dakbedekking.

Uw dak is 50 m² en de schatting van de vakman is 4.000 euro.

Buitenisolatie met bekleding voor 50 m².

Uw pas gekochte huisje in de Haute-Savoie heeft nu een bepleisterde voorgevel. Als liefhebber van hout en natuur zou u graag de huidige gevelbekleding vervangen door een houten bekleding.

U maakt van de gelegenheid gebruik om de isolatie van het huis te verbeteren door extra isolatie aan te brengen tussen de gevelbekleding en de gevel.

Je koopt al het materiaal zelf in bij een leverancier. De buitenisolatieplaten in houtvezel aan 15 €/m² kosten u 750 €. Wat de houten bekleding betreft, kiest u voor douglasspar tegen een tarief van 40 €/m² inclusief het raamwerk, dus 2000 €.

U vertrouwt de installatie toe aan een vakman die u een tarief van 60 €/m² voorstelt, d.w.z. een arbeidskost van 3.000 €.

Uiteindelijk kost uw buitenisolatieproject onder gevelbekleding 5.000 euro.