Gevelreiniging: hoe doe je dat goed?

Gevelreiniging kan droog of nat worden uitgevoerd. De kosten van de stomerij variëren tussen € 20 en € 70 per m². Voor natte reiniging of reiniging met een gevelreiniger ligt de prijs tussen 5 en 30 € / m².

Prijs van een gevelreiniging in 2024

De prijs van een gevelreiniging zal in wezen variëren naargelang de gebruikte techniek. Hier is een overzichtstabel van de gemiddelde prijzen:

.
Reinigingstechniek Gemiddelde prijs per m²
Hogedrukreiniger 5 - 25 €
Mist 15 - 25 €
Peeling 25 - 35 €
Schuren 50 - 70 €
Aerogumming 20 - 40 €
Hydrogumming 20 - 30 €
Steam 5 - 10 €
Chemisch 10 - 25 €

Huis schoonmaken: waarom moeite doen?

Een kwestie van esthetiek en duurzaamheid

De voorgevel is het eerste zichtbare teken van een huis. Zwartgeblakerde of vuile buitenmuren geven het beeld weer van een onverzorgd huis.

Bovendien zal vuil op een gevel de coating aantasten en zo de levensduur verkorten.

Bovendien zal, net als bij het dak of de dakgoten, een regelmatig onderhoud van de gevel ervoor zorgen dat deze in goede staat blijft. Een gevelreiniging is een goede gelegenheid om te controleren op eventuele gebreken. Indien nodig kunt u dan de nodige stappen ondernemen om te voorkomen dat de schade groter wordt en een gevelrenovatie noodzakelijk wordt.

gevelreiniging

Wat zegt de wet over gevelreiniging?

Wettelijk is alleen het reinigen van een gevel echt aan strenge regels gebonden. In theorie moet dit om de 10 jaar gebeuren, maar in werkelijkheid is elke gemeente vrij om haar eigen termijn vast te stellen volgens een decreet.

Vergelijking van reinigingsoplossingen

Om u in staat te stellen in één oogopslag de verschillen te zien tussen elke methode om een gevel te reinigen, volgt hier een samenvattende tabel.

Facade schoonmaakproces Voordelen Voordelen Aangepast muurtype
Schuren
 • Hoog strippend vermogen
 • Effectief op sterk vervuilde muren
 • Waterloos
 • Aggressief
 • Geschikt voor kwetsbare oppervlakken
 • Hoge prijs
Harde oppervlakken van beton, baksteen, hout of steen
Schrobben
 • Zacht
 • Milieuvriendelijk
 • Gemakkelijk te implementeren
 • Hoge prijs, afhankelijk van de gebruikte deeltjes
Alle oppervlakken
Peeling
 • Milieuvriendelijk
 • Zeer zacht
 • Niet effectief op sterk vervuilde oppervlakken
Fragiele, decoratieve oppervlakken
Hogedrukreiniging
 • Hoog strippend vermogen
 • Effectief op sterk vervuilde muren
 • Lage kosten
 • Gemakkelijk aan te brengen
 • Zeer agressief
 • Geschikt voor poreuze en kwetsbare oppervlakken
 • .
 • Vraagt om herbehandeling
Harde niet-poreuze oppervlakken
Mist
 • Zeer zacht
 • Milieuvriendelijk
 • Lang om te implementeren
 • vereist specifieke hardware
Ondergrond niet gevoelig voor vocht
Demping
 • Zacht
 • Milieuvriendelijk
 • Ongeschikt voor gebruik op poreuze oppervlakken
Niet-poreuze oppervlakken
Stoomreiniging
 • Zeer goedkoop
 • Ecologisch
 • Niet effectief op sterk vervuilde oppervlakken
 • .
Niet-poreuze oppervlakken
Chemische reiniging
 • vervuilend
 • Aggressief
 • Effectief op recalcitrante sporen
Harde niet-poreuze oppervlakken

Zoals u ziet, zijn er vele methoden om opgehoopt vuil van uw gevel te verwijderen. Voor sommige is water nodig, voor andere kunt u het zonder doen. Hier volgt een overzicht van de voornaamste gebruikte technieken met hun gemiddelde kosten:

Hoe maak je je gevel schoon zonder water?

Zandstralen

Deze techniek is bijzonder doeltreffend voor het reinigen van een zeer vuile gevel. Zandstralen is eerder voorbehouden aan harde oppervlakken en heeft een strippende werking. Het zeer schurende karakter van het zand maakt het immers mogelijk het moeilijk te verwijderen vuil te verwijderen. Deze methode is bijzonder agressief en drukbeheersing is essentieel voor het behoud van uw buitenmuren. Zandstralen wordt vaker gebruikt als onderdeel van een algemeen gevelrenovatieproject.

De kosten van zandstralen schommelen tussen 50 en 70 € / m².

Luchtgommen van gevels

Het wordt ook wel luchtgommen genoemd. Bij deze techniek, die zachter is dan zandstralen, wordt een zwartgeblakerde gevel gereinigd met behulp van een mengsel van lucht en microdeeltjes die een schurende werking hebben. Deze laatste worden samengeperst en vervolgens op de buitenmuren geprojecteerd met een instrument dat airbrush wordt genoemd.

Deze techniek is zeer doeltreffend voor het verwijderen van vlekken op alle oppervlakken zonder het risico van beschadiging. Bovendien is het, door de afwezigheid van water, bijzonder geschikt voor poreuze oppervlakken of oppervlakken die onderhevig zijn aan het risico van infiltratie.

De gemiddelde prijs van een airbrush varieert tussen 20 en 40 € / m².

Peeling

Dit gevelreinigingsproces bestaat uit het verwijderen van verontreinigingen van een buitenmuur met mechanische middelen. Een coating op rubberbasis wordt op de gevel aangebracht en na droging handmatig verwijderd.

Deze methode heeft het voordeel dat zij zeer zacht is. Het is bijzonder geschikt voor kwetsbare oppervlakken, met uitzondering van hout. In het algemeen wordt de techniek van het afpellen verkozen voor de gevels van historische gebouwen met veel ornamenten. Hoewel peeling doeltreffend is om de glans van een licht vervuilde muur te herstellen, is het niet geschikt voor een zeer vuile muur.

De kosten liggen tussen €25 en €35 per m².

Nat reinigen van een gevel

Reiniging onder hoge druk

Zoals de naam al zegt, kan met deze techniek een gevel worden ontvet met behulp van een hogedrukreiniger.

Voor deze methode zijn geen additieven nodig. Het is de hoge druk die door de machine wordt uitgeoefend die het water in staat stelt het vuil van de buitenmuren te verwijderen. Deze ecologische reinigingsmethode kan interessant lijken, omdat er geen andere producten voor nodig zijn dan water. Het is dus zeer zuinig.

gevel reinigen met kraspleister

Het is echter zeer agressief voor een gevel en moet met grote voorzichtigheid worden gebruikt. Indien nodig wordt het gebruik van een mondstuk aanbevolen om de druk te verminderen.

Water onder zeer hoge druk kan ernstige schade toebrengen aan de coating. Daarom wordt het niet aanbevolen voor gecoate of breekbare gevels, omdat het de coating zou kunnen beschadigen en zo de isolerende eigenschappen verminderen. Bovendien moet het gebruik van een reiniger van het type Karcher worden vermeden in geval van risico van infiltratie of op een materiaal dat gevoelig is voor vochtigheid, zoals hout.

Hogedrukreiniging is een van de goedkoopste methoden. Het kost tussen 5 en 25 € / m².

Nevelstralen

Vernevelen is veel zachter dan hogedrukreiniging en bestaat uit het besproeien van de gevel met water onder lage druk. Daartoe wordt apparatuur op basis van kleine foggers over de hele gevel geïnstalleerd. Na het beslaan moet handmatig worden geborsteld om zwarte vlekken, onzuiverheden, uitbloeiingen en andere door de buitenomgeving veroorzaakte verontreinigingen te verwijderen.

Nevelstralen is een vrij tijdrovende techniek. Het voordeel ervan is dat de gevelcoating volledig wordt gerespecteerd en er geen risico op aantasting bestaat. Het nadeel is de langdurige blootstelling van de buitenmuren aan vocht.

gevel reinigen

De prijs van het vernevelen varieert tussen 15 en 25 € / m².

Efflorescentie: wat is het?
Dit verschijnsel doet zich vooral voor bij metselwerkgevels op basis van mortel. Het water in het mengsel dat wordt gebruikt om de buitenmuren van een huis te bouwen, migreert naar het oppervlak en doet de minerale zouten die in de mortel aanwezig zijn, kristalliseren. Dit verschijnsel veroorzaakt witte halo's, die uitbloeiingen worden genoemd, op de muren van de gevel.

Hydrofuge

Dit is een mengsel van water, lucht en aggregaten dat vuil doeltreffend verwijdert zonder de gevelbekleding aan te tasten. Het mengsel wordt onder lage druk op de buitenmuren gespoten. Het soort aggregaat dat wordt gebruikt, hangt in hoofdzaak af van het materiaal van de gevel. Hydrogumming kan op alle materialen worden toegepast.

De prijs varieert tussen 20 en 30 € / m².

Stoomreiniging van de gevel

Stoomreiniging is een optie die interessant kan zijn om de glans te herstellen van een gevel die niet erg vuil is. Het water wordt verwarmd tot meer dan 100°C voordat het op de gevel wordt gespoten. Het voordeel van deze methode is dat ze zeer goedkoop is, aangezien stoomreiniging over het algemeen minder dan 10 euro per m² kost.

Chemisch reinigen

Dit proces, dat is afgeleid van hogedrukreiniging, bestaat uit de toevoeging van een chemisch product aan het mengsel om hardnekkig vuil optimaal te verwijderen. Dit is de minst aanbevolen techniek voor het reinigen van een gevel. Naast de agressieve kant van het gebruik van een hogedrukreiniger is chemisch reinigen in feite ook niet erg milieuvriendelijk.

gevelreiniging huis

De prijs van een chemische reiniging varieert tussen 10 en 25 € / m².

Uw gevel ontvetten: met welk product?

Gevelreinigingsproduct: ecologische tips

Zoals u ziet, zijn er veel technieken om uw gevel goed te reinigen. In het geval van natte gevelreiniging kan het gebruik van water alleen voldoende zijn. Om de doeltreffendheid van de operatie te optimaliseren, kan het echter nuttig zijn een product toe te voegen.

Dus, hoe maak je een zwartgeblakerde gevel schoon met iets anders dan water? Hier zijn 3 producten die zowel doeltreffend als natuurlijk zijn:

 • Soda kristallen
 • Witte azijn
 • Potas

Een gevel reinigen met bleekwater: is dat mogelijk?

In theorie is het mogelijk, want bleekwater is een geducht wapen om een gevel schoon te maken. Het heeft een groot ontsmettend vermogen en zorgt ervoor dat een witte gevel snel weer zijn volle glans terug krijgt. Deze gevelreiniger is echter ook zeer schadelijk voor het milieu en verwoestend voor planten. Het moet daarom als laatste redmiddel worden gebruikt.

zwartgeblakerde gevel

Als u zich afvraagt hoe u een gevel schoonmaakt met bleekwater, moet u het in de eerste plaats niet puur gebruiken en mengen met water. Vervolgens wordt het gebruik van een verstuiver aanbevolen om contact met het product te vermijden. Tenslotte is het van essentieel belang dat alle delen die door het bleekwater kunnen worden beschadigd (begroeiing, verf) worden beschermd.

Vuil van een gevel verwijderen: hoe gaat u te werk?

Voor het reinigen van een zeer vuile of moeilijk bereikbare gevel adviseren wij u een beroep te doen op een professional zoals een gevelreiniger. Hij is gewend aan dit soort werk en zal in staat zijn om snel het vuil van uw gevel te verwijderen om het uiterlijk ervan te herstellen.

Als uw gevel echter slechts een paar zwarte vlekken of vettige vlekken heeft, kunt u hem zelf reinigen.

Voorbereiding van de plaats

De eerste stap in een gevelreinigingsproject is het verzamelen van de nodige materialen en uitrusting. Afhankelijk van de hoogte van de gevel en de gebruikte techniek, kan een ladder nodig zijn.

In geval van een zeer groot oppervlak of een grote hoogte kan de plaatsing van een steiger worden overwogen. In het laatste geval zij erop gewezen dat voor dit soort installatie een verklaring van werkzaamheden bij uw gemeente moet worden ingediend indien de apparatuur op de openbare weg wordt geïnstalleerd. Steigers kunnen de doorgang van voorbijgangers voor een huis belemmeren en moeten daarom een verkeersvergunning van de plaatselijke overheid hebben.

Aanbrengen van het product en borstelen

Afhankelijk van de techniek die u kiest, zult u de gevelreiniger moeten aanbrengen. Dit wordt gewoonlijk gedaan met een sproeier. Daarna kunt u uw gevel borstelen met een borstel en nadat u het reinigingsproduct hebt laten inwerken, kunt u zich concentreren op hardnekkige vlekken.

hogedruk gevelreiniger

Spoelen van het product

Nadat de gevel is geborsteld, moet deze worden afgespoeld om te voorkomen dat resten van het reinigingsmiddel op de gevel terechtkomen. Dit kan worden gedaan met een waterstraal. Er kan ook een hogedrukreiniger worden gebruikt, op voorwaarde dat de druk goed wordt geregeld zodat de coating op uw buitenmuren niet wordt aangetast.

Voorbeelden van offertes voor het reinigen van een gevel

Om u te helpen een idee te krijgen van het budget voor een professionele gevelreiniging, hebben wij 3 verschillende situaties gesimuleerd:

Gevelreiniging met zandstralen op 50 m².

Je hebt een oud stenen huis. Eén kant van uw gevel, die bijzonder blootgesteld is aan de wind, is getekend door veelvuldige sporen van vervuiling en door sterk ingeworteld vuil. Om uw muur weer mooi te maken, besluit u een beroep te doen op een vakman voor zandstralen. De kosten van de operatie bedragen 3.000 euro.

Gevelreiniging door hydrogumming voor 20 m².

De gevel van uw twee-onder-een-kapwoning begint er saai uit te zien. Er is geen schade die een volledige revisie zou vereisen, maar schoonmaken lijkt noodzakelijk. Aangezien u geen tijd hebt om hieraan te besteden, besluit u deze taak toe te vertrouwen aan een gevelaannemer. Na een snelle diagnose van de toestand van uw gevel, stelt deze laatste voor de techniek van het hydrogumeren toe te passen. Deze zachte en ecologische reinigingsmethode spreekt u aan en u keurt de operatie goed. De kosten van de voorgestelde raming bedragen 600 euro.

Reinigen van een gevel van 100 m² met geschraapte bepleistering

U hebt net een nieuw huis gekocht op het platteland en hoewel de gevel in goede staat is, is de kleur een beetje dof door een paar vlekken. Voordat u er intrekt, besluit u een beroep te doen op een gevelvakman om uw nieuwe buitenmuren een nieuwe look te geven. Deze laatste biedt u een prijsopgave voor stoomreiniging. De raming bedraagt 800 euro voor de hele gevel.

Veel gestelde vragen over gevelreiniging

Gevelreiniging of gevelrestauratie: wat is het verschil?

Een facelift is een complete opknapbeurt van de gevel. Gevelreiniging maakt eigenlijk deel uit van de restauratiewerkzaamheden, een snelle manier om uw buitenmuren een frisse uitstraling te geven.

Kun je je gevel in de winter schoonmaken?

Het hangt allemaal af van de gebruikte techniek. Bij nat reinigen is het beter om het veroorzaken van thermische schokken te vermijden, vooral als het gebruikte water heet is.

Is het nodig om de gevel te behandelen na het reinigen?

Net als dakconstructies moeten gevels goed worden beschermd tegen vocht of aantasting door schimmels of andere externe elementen. Bepaalde sterk schurende reinigingsmethoden zoals zandstralen of hogedrukreiniging kunnen de gevel verzwakken en de waterdichtheid en de isolerende eigenschappen van de buitenmuren verminderen. Herbehandeling kan nodig zijn.