De ultieme gids voor het reinigen van daken

reinigen van daken

Welkom bij BKGs Gids voor het Schoonmaken van Daken. In deze gids vindt u alles wat u wilt weten over het schoonmaken van daken en meer.

Een woordenboek beschrijft een dak als "de structuur die de bovenbekleding van een gebouw of voertuig vormt". In het kader van deze gids blijven we gefocust op daken die gebouwen bedekken. Het is duidelijk dat daken alomtegenwoordig zijn, zowel vanuit een commercieel als een residentieel perspectief. We brengen het overgrote deel van onze tijd door onder daken - of het nu thuis, op het werk of op het werk is. En daken zijn er in alle soorten en maten. Daken zijn belangrijk omdat ze de buitenelementen buiten houden - waaronder regen, hagel, sneeuw, hagel en warmte. Een huis dat het vocht niet buiten houdt, is een huis dat letterlijk van binnenuit gaat rotten.

Daken zijn er in veel verschillende vormen en maten. Deze gids richt zich op daken die in België veel voorkomen, omdat deze gids bedoeld is om de lezer te informeren over de manier waarop deze daken kunnen worden gereinigd. Enkele van de belangrijkste dakvormen die in België voorkomen zijn platte daken, piramide schilddaken, zadeldaken, sheddaken en gebogen daken. De belangrijkste kenmerken van elk van deze daken zijn:

Type dak

Platte daken: Dit soort daken worden steeds populairder omdat ze de huiseigenaar meer ruimte geven boven op de woning. Deze soorten daken helpen ook om huizen koeler te houden en kunnen een geweldige manier zijn om regenwater op te vangen. Platte daken hebben minder materialen nodig omdat er geen dakspanen nodig zijn. Ze zijn ook typisch sterker dan hellende daken vanuit een structureel perspectief. Platte daken zijn doorgaans ook veiliger voor onderhoud - omdat er veel minder risico is om van het dak af te vallen. Verwacht tegelijkertijd meer onderhoud met zo'n dak, omdat het vuil en puin zich meestal op het dak zal ophopen. Wanneer er een probleem is, kan uw aannemer het gebied snel doorlopen om een beoordeling te geven. Bij een hellend dak kan dit een ladder, harnassen, etc. vereisen.

Opmerking: Platte daken hebben nog steeds een helling van ongeveer 10 graden, die nodig is om te voorkomen dat er vocht op het oppervlak komt.

Piramide schilddak: Dit soort daken heeft vier schuine kanten - deze kanten komen op één punt samen. Dit type dak heeft geen nokken, wat een voordeel is omdat het het risico op lekken minimaliseert. De dakranden zijn ook populair vanwege de schaduw die ze bieden. Hippe daken staan bekend om hun stevigheid en zijn ideaal in zeer winderige klimaten.

Zadeldak: Dit is waarschijnlijk de meest populaire dakstijl. Het belangrijkste kenmerk zijn de twee schuine kanten die aan de bovenkant samenkomen. Zadeldaken zijn ontworpen om de opbouw van sneeuw te voorkomen in koudere klimaten. Er zijn veel verschillende stijlen zadeldaken, waaronder voorgevel, kruisgevel en Vlaamse gevel.

Gebogen dak: Gebogen daken zien er modern uit en zijn meestal gemaakt van staal. Ze vereisen echter een professioneel ontwerp, omdat de helling water en sneeuw moet kunnen afvoeren.

Dak materialen

Voor elk gevormd dak worden verschillende materialen gebruikt. De meest voorkomende materialen zijn onder andere:

Asfalt dakpannen: Deze zijn er in veel verschillende vormen en maten. De prijzen variëren van betaalbaar tot high-end luxe die cederhout shake of leisteen materialen kunnen nabootsen.

Metalen dakbedekking: Metalen daken kunnen, mits goed onderhouden, 40-100 jaar meegaan. Alleen koperen daken gaan langer mee.

Houtschok: Cedar shake daken zijn goed voor het milieu, esthetisch aantrekkelijk, en zorgen voor een meer natuurlijke uitstraling van de woning. Dit soort daken zijn alleen mogelijk op een hellend dakvlak.

Leisteen: Leisteen is een van de oudste soorten materiaal dat voor huizen wordt gebruikt en kan meer dan 100 jaar meegaan. Gemaakt van natuursteen kunnen deze daken extreem zwaar zijn, waardoor een goede planning en ontwerp belangrijk is bij de keuze van zo'n dakmateriaal.

EPDM plat dak : EPDM staat voor Ethyleen Propyleen Diene Monomeer. Dit is een rubberen membraan dat zeer populair is voor commercieel gebruik. Omdat het betaalbaar is, kiezen steeds meer huiseigenaren het ook voor woondoeleinden.

Deze lijst is zeker niet uitputtend. Er zijn vele andere daksoorten zoals zonnedaken, staal met een steenlaag, rubberen leisteen, klei- en betonnen dakpannen, bebouwde daken en groendaken. De verschillende materialen en vormen zijn in de loop der jaren geëvolueerd om tegemoet te komen aan de verwachtingen van de consument op het gebied van prijs en stijl. Bovendien zijn verschillende soorten daken en materialen in bepaalde gebieden gebruikelijker als gevolg van omgevingsfactoren.

Het klimaat, maar ook het materiaal, speelt een grote rol bij het bepalen van hoe vaak een dak moet worden gereinigd en met welke methode.

Redenen om een dak te reinigen

Nu we een korte achtergrond hebben gehad over waarom daken belangrijk zijn en het soort daken dat het meest populair is, laten we ons eens verdiepen in het onderwerp van het schoonmaken van het dak.

Er zijn verschillende redenen om het dak van uw huis of bedrijf schoon te maken. Daken die niet worden schoongemaakt zien er vuil en lelijk uit, waardoor de waarde van het onroerend goed wordt beïnvloed en de HOA's boos worden. Daken die niet worden schoongemaakt, raken uiteindelijk beschadigd door overmatige plantengroei en puin - wat leidt tot lekkage en verrotting van de eigenlijke dakconstructie. Vuile daken kunnen ook een verzekeringsaansprakelijkheid worden - in sommige gevallen zullen verzekeringsmaatschappijen het reinigen van daken verplicht stellen als voorwaarde voor het afgeven van een polis.

Sommige van deze redenen zullen bij de lezer weerklank vinden en andere niet. De belangrijkste reden is echter een reden waar slechts weinigen tegen kunnen pleiten. Dat wil zeggen, het behoud van uw dak beschermt de investering van het dak - het verlengen van de levensduur en het verminderen van de behoefte aan een vervanging.

Dakvervanging kan extreem duur zijn. Het is ook storend voor uw familie en de buurt. Een dak dat moet worden vervangen kan de bewoners en hun bezittingen in gevaar brengen. Verwacht voor een eengezinswoning minstens 20.000 euro te betalen voor een dakvervanging en vaak een veelvoud daarvan.

Het schoonhouden van uw dak is niet in de eerste plaats een esthetisch streven. Daken moeten regelmatig worden gereinigd om de aantasting van pesticiden tot een minimum te beperken en onder controle te houden.

Drie van de belangrijkste boosdoeners zijn algen, korstmossen en mos. Deze organismen kunnen op uw dak leven en letterlijk de stoffen van de dakbedekking opeten.

Algen: Een van de meest voorkomende, en meest problematische soorten dakalgen is gloeocapsa magma (GM). Algen zijn een bacterie die zich voedt met zowel asfalt als kalksteen in het dakbedekkingsmateriaal. Doordat de kalksteenvuller wordt weggevreten, verliezen de dakpannen hun effectiviteit om de warmtestralen te reflecteren. Omdat het licht niet nauwkeurig wordt gereflecteerd, stijgt de temperatuur van het dak veel sneller, wat leidt tot hogere rekeningen voor de airconditioning.

Het tweede type van gemeenschappelijke dakgroei is mos. Mos is donkergroen, houdt veel vocht vast, en de wortels kunnen de dakspanen bereiken en beschadigen. Deze wortels worden rhizoïden genoemd. Het is ook lelijk en zorgt ervoor dat zelfs een goed ontworpen dak er oud en versleten uitziet.

Korstmossen: Korstmossen zijn eigenlijk gewoon een combinatie van algen en schimmels. Hoewel korstmossen het water niet als mos opvangen, zijn ze zuur en kunnen ze in de dakspanen doordringen en ze beschadigen.

Gerelateerd: Dak ontmossen : prijzen en methodes

Reinigingsproces van het dak

Er zijn verschillende manieren waarop daken kunnen worden gereinigd om de groei van algen, mos en korstmossen te behandelen. In de afgelopen tien jaar heeft zich een huisnijverheid ontwikkeld die specifiek gericht is op deze behoefte.

Omdat de industrie relatief nieuw is, is het belangrijk dat de consument wordt voorgelicht voordat hij of zij een aankoopbeslissing neemt. Regelmatig onderhoud kan de levensduur van uw dak vijf jaar verlengen, dus onderhoud kan de investering meer dan waard zijn. Dit gezegd zijnde, kan het schoonmaken van het dak in de duizenden lopen (afhankelijk van de grootte en de moeilijkheidsgraad van het dak).

Dit document zal proberen een overzicht te geven, zodat de lezer een weloverwogen beslissing kan nemen als het gaat om zijn eigen huis.

Dakreiniging

Deze techniek is precies zoals het klinkt. Met behulp van ofwel bladblazers ofwel hogedrukluchtventilatoren wordt het puin op het dak eraf geblazen. Cosmetisch gezien kan het meer zichtbare puin worden verwijderd, inclusief bladeren, stokken en mos. De huiseigenaar kan direct een verschil zien in de conditie van het dak.

Voordelen: Kan relatief snel worden gedaan, zorgt voor groter puin, maakt een groot cosmetisch verschil. Goedkoop omdat het met een bladblazer kan worden gedaan.

Nadelen: Verwijdert het onderliggende probleem niet, organismen blijven op het dak en zullen blijven groeien en terugkeren. Vereist iemand op het dak en, als het dak wordt ingeschoven, kan het nodig zijn om tijdelijke ankers of een tie-off te doen om veilig te kunnen werken. Verwijdert geen lelijke algenstrepen.

Lees meer over Dakreiniging methodes en prijzen

Wat u kunt verwachten als u deze service koopt:

Aannemer zal meestal aankomen met 1-2 technici en rugzakventilatoren. Minder gesofisticeerde technici zullen ladders gebruiken om op het dak te klimmen, maar zullen niet vastbinden met ankers (zeer gevaarlijk en niet aanbevolen). Het dak wordt afgeblazen van alle puin. Als het weer vrij droog is geweest, kan dit vrij snel gebeuren. Als het geregend heeft, kan het enige tijd duren om bladeren en andere vegetatie te verwijderen. Sommige aannemers zullen dan het puin oprapen en het van het terrein verwijderen, vaak zullen ze dit niet eens doen.

Hoe lang zal het duren:

Een dakblaas is een cosmetische ingreep. Als de bladeren naar beneden zijn, kan het vrij schoon blijven gedurende de hele winter. Maar de schimmel, korstmossen en schimmels zijn niet gedood. Ze eten nog steeds aan het oppervlak van je dak en zullen blijven groeien. Structureel is er niets vastgelegd.

Wat te vragen, op zijn minst:

Als dit uw favoriete reinigingsmethode is, eis dan dat de technici met ankers/harnassen op uw dak vastbinden. Bevestig ook dat ze het puin dat van het dak wordt geblazen zullen oprapen en weghalen. Vraag hen ten slotte om te garanderen dat ze de dakgoten zullen reinigen als onderdeel van de dakdoorbraak (anders kunt u het probleem gewoon van de ene locatie naar de andere verplaatsen).

Drukwas

Veel aannemers zullen proberen het dak onder druk te zetten. Met behulp van lange slangen om het dak te bereiken, zal de aannemer hoge druk gebruiken om de groei te verwijderen en het oppervlak te reinigen.

Voordelen: Cosmetisch gezien kan het een dak vrij snel schoner doen lijken.

Nadelen: Gevaarlijk om hoge druk te gebruiken wanneer men op een dak staat. De hoge druk kan de dakspanen vernielen omdat het de kalksteenvuller verwijdert (als asfalt) en voor andere soorten dakpannen kan het de dakspanen optillen en breken als de juiste techniek niet wordt gebruikt. Bij gebruik van een hogedrukreiniger vervalt vaak de garantie op de meeste daken. Het grootste nadeel van de hogedrukreiniger is dat deze de groei op het dak niet elimineert omdat de microscopische levensduur blijft bestaan. Hij verwijdert gewoon tijdelijk de zichtbare laag. De groei komt binnenkort weer terug, waardoor dit in het beste geval een tijdelijke oplossing is.

Wat u kunt verwachten als u deze service koopt:

Aannemer zal op het dak gaan staan met een hogedrukreiniger. Sommigen zullen lange slangen gebruiken, zodat ze niet de eigenlijke machine op het dak hebben, maar alleen de spuitmond. Anderen nemen een hogedrukreiniger met een oppervlaktereiniger en gebruiken deze op het dak. Een hogedrukreiniger is tijdrovend, omdat elk oppervlak aandacht nodig heeft.

Hoe lang zal het duren:

Hangt af van de vaardigheid van uw technicus. Als hij geen ervaring heeft, kan hij meer schade aan het dak aanrichten dan goed. Als hij bijvoorbeeld de drukmond niet goed schuin houdt, zal hij de dakpannen optillen/breken. Als hij te dicht op het dakoppervlak drukt, zal hij de kalksteenkorrels verwijderen (als het een asfaltdak is). Als de monteur vakkundig is, kan hij het dak reinigen en mag u verwachten dat het er cosmetisch heel mooi zal uitzien. Het mos en de schimmel zullen echter onmiddellijk teruggroeien, aangezien het dak in wezen water heeft gekregen (en deze organismen houden van vocht).

Wat te vragen, op zijn minst:

Wij raden u aan om het dak niet onder druk te wassen. Het brengt de technicus in gevaar, maakt de garantie van uw dak ongeldig en kan uw dakpannen beschadigen. De nadelen wegen ruimschoots op tegen de eventuele cosmetische voordelen op korte termijn. Als u zich toch genoodzaakt voelt om een hogedrukreiniger te gebruiken, zorg er dan voor dat de monteurs de banden afknopen of harnassen gebruiken (vooral met een oppervlaktereiniger). Vereist bovendien dat ze u hun bewijs van arbeiderscertificaat overhandigen alvorens te beginnen. Zorg er ten slotte voor dat ze zich ervan bewust zijn dat eventuele schade aan de tegels die u in rekening brengt, ten laste komt van de kosten van het werk.

Toepassing van zinkoxide

Een andere populaire benadering is de toepassing van zinkoxide. Dit kan met behulp van zinkstrips of door het poeder op het dak aan te brengen. Het metaal is giftig voor algen, mos, korstmossen en vele andere gangbare plantensoorten op daken. De deeltjes worden door de regen over het dak verspreid en ze werken om de planten te doden. Na verloop van tijd zal het regenwater de dode planten in het dak en in het dakgootsysteem wassen.

Voordelen: Deze methode doodt de organismen die op uw dak groeien. De toepassing van zinkoxide op het dak is echter niet aantrekkelijk. Bij afwezigheid van regen lijkt het op een wit poeder. De omstandigheden zijn winderig, het zinkoxide kan van het dak blazen en dan niet effectief zijn in het doden van de plantengroei. Omdat het een poeder is, kan het vaak alleen maar een vlekkenbehandeling zijn die, zo niet waarschijnlijk het hele dak bedekt, alleen maar leidt tot hergroei. Vergeet niet dat de plantengroei vaak microscopisch klein is. Het feit dat je het niet kunt zien betekent niet dat er geen organismen op je dak bloeien.

Wat u kunt verwachten als u deze service koopt:

De aannemer gaat op het dak staan met een pompspuit of gebruikt gewoon handschoenen om het poeder daadwerkelijk op het dak te verdelen. Het zinkoxide zal een witte poederachtige substantie zijn die het dak zal bedekken. Hoewel het niet cosmetisch aantrekkelijk is, is het effectief in het doden van het mos. Het poeder blijft echter op het dak liggen tot de volgende regenbui. Het kan een echte doorn in het oog zijn voor de buurt.

Hoe lang zal het duren:

Hangt af van de vaardigheid van uw technicus. Het poeder moet over het hele dak worden verspreid om het zichtbare mos en de schimmels te doden. Een vlekbehandeling is niet effectief omdat het de neiging heeft om groeiende gebieden te missen die misschien nog niet zichtbaar zijn. In het algemeen, als u dit behandelplan op het doen van het ten minste een keer per jaar te bevatten en te minimaliseren hergroei.

Wat te vragen, op zijn minst:

Vraag dat de technicus een dakgordel gebruikt bij het verspreiden van het materiaal. Zorg ervoor dat in uw prijs de prijs van het zinkoxide is inbegrepen (sommige bedrijven rekenen dit apart aan). Zorg ervoor dat de toepassing voor het hele dak is - als u een spotbehandeling uitvoert, moet de prijs veel lager zijn. Vraag voor een garantie tegen hergroei een minimum van een jaar. Dus als er binnen het volgende jaar groei is, moet het bedrijf garantie geven en terugkomen om opnieuw een aanvraag in te dienen zonder extra kosten.

Verdunde bleekoplossing

Een steeds populairdere methode is het aanbrengen van een verdunde bleekoplossing op het dak, gevolgd door een spoeling met water. De oplossing doodt alles op het dak. In feite geven veel aannemers drie tot vijf jaar garantie tegen hergroei.

Pros - Zachte was aanpak doodt de organismen die op uw dak groeien volledig. Maakt de garantie van het dak niet ongeldig omdat de toepassing gebeurt met lage druk (gelijk aan een tuinslangdruk), waardoor de integriteit van het dak wordt gegarandeerd. De beste oplossing om een schoon dak voor een langere periode te behouden.

Nadelen - Vereist een getrainde expert om de juiste chemische mix en toepassing te garanderen. Duurder dan andere benaderingen vanwege deze expertise. Als het verkeerd wordt toegepast, kan de chemische toepassing het gazon beschadigen of de dood tot gevolg hebben.

Wat u kunt verwachten als u deze service koopt:

Normaal gesproken bestaat een softwashteam uit twee technici. Een persoon zal op het dak of op een ladder de oplossing op het dak aanbrengen. De tweede technicus zal op de grond planten en vegetatie besproeien met water om ervoor te zorgen dat niets dat wordt besproeid sterft.

De monteur op het dak zal eerst het dak optrekken en lopen om de belangrijkste gebieden die aandacht nodig hebben te begrijpen. Dikker mos of vegetatie wordt van het dak geveegd met een zachte borstelborstel (NIET geschraapt). Nadat het zwaardere vuil van het dak is gehaald, zal de monteur een verbleekoplossing op het hele dak aanbrengen. Het aanbrengen gebeurt met de druk van een tuinslang. Afhankelijk van de helling van het dak kan deze toepassing vanaf de ladder aan de onderkant van het dak gebeuren. In andere gevallen kan de applicator voor deze werkzaamheden op het dak staan. Merk op dat in sommige staten een pesticidenvergunning nodig is om deze oplossing toe te passen. Want, zoals we al hebben aangegeven, we zijn niet alleen maar vuil aan het schoonmaken! Het zijn eigenlijk pesticiden op het dak die gedood en verwijderd worden. Deze toepassing (mits goed gemengd) zal het merendeel van de organismen die op het dak leven binnen 10 minuten doden. De klant zal een duidelijk verschil merken in het mos op het dak, omdat het begint te verdorren en van kleur verandert. Merk echter op dat het er niet direct schoon uitziet. De oplossing zal eerder de groei doden en dan, in de loop van de komende 4-6 weken, zal de groei afsterven en afgespoeld worden door regenwater.

Na het aanbrengen van de oplossing zal de applicator het dak met water afspoelen.

Hoe lang zal het duren:

De reiniging van het dak moet in de meeste gevallen twee tot drie jaar duren. Factoren zoals vochtigheid, toegang tot zonlicht en jaarlijkse neerslag spelen een rol. Ook als de buren hun dak niet op peil houden, kunnen sporen in de lucht gemakkelijker worden teruggeplaatst op het dak van de klant. Maar over het algemeen zou er weinig tot geen groei op het dak moeten zijn gedurende minstens 24 maanden.

Wat te vragen, op zijn minst:

Zorg ervoor dat de technici goed zijn opgetuigd als ze zich op uw dak bevinden en/of dat ze de ladders afbinden. Vraag een bewijs van verzekering en 1-2 referenties waarmee u contact kunt opnemen (zelfs als u besluit ze niet echt te bellen), zodat u zich er gerust op kunt stellen dat het bedrijf ervaring heeft met het werken in een dergelijke omgeving. En vraag een garantie - minimaal twee jaar dat ze terugkomen en opnieuw spuiten als het mos terug groeit.

Hoe weet u of uw dak moet worden schoongemaakt?

Dit is een belangrijke vraag, want vaak wachten klanten tot er al blijvende schade is ontstaan. Als de zwarte strepen op uw dak er al enkele jaren zijn of als het mos al enkele centimeters hoog is, is het mogelijk dat een deel van de schade aan de dakpannen onherstelbaar is.

Vergeet niet dat de organismen die op het dak leven grotendeels microscopisch klein zijn. Naarmate ze groeien en zich vermenigvuldigen worden ze beter zichtbaar voor het menselijk oog. Vroegtijdige vangst van problemen zal niet alleen de huiseigenaar geld besparen op de schoonmaak, maar het zal ook schade voorkomen die niet ongedaan kan worden gemaakt.

Als uw huis overdag veel schaduw heeft, zal dit een teken zijn dat het vatbaarder is voor de groei van algen en mos. Dit betekent dat preventief onderhoud op de kalender moet staan.

Als u tekenen van zwarte strepen ziet, of gebieden waar zich een opeenhoping van bladeren en stokken bevindt, is dit een ander teken om het dak te inspecteren.

Tot slot, als u de laatste tijd veel regen heeft gehad en u merkt dat de dakgoten onder druk staan, vergeet dan niet het dak te controleren. Als de dakgoten beginnen weg te trekken van het huis, kunnen ze overtollige belasting en slijtage aan het dak veroorzaken.

Samengevat kan een regelmatige visuele inspectie van uw dak de huiseigenaar helpen om problemen vroegtijdig op te sporen. Het is echter niet aan te raden om te wachten op probleemgebieden. Plan in plaats daarvan regelmatig onderhoud van uw dak - minimaal één keer per jaar. Wij raden u aan een vertrouwde professional te kiezen om een inspectie ter plaatse uit te voeren en u te voorzien van hun suggesties/inzichten. Veel dakaannemers zullen dit doen zonder kosten voor de huiseigenaar (in de hoop uw bedrijf te winnen wanneer de behoefte duidelijk is).

Huiseigenaar Overwegingen

We hebben de meest voorkomende soorten daken die in de België worden aangetroffen en de populaire schoonmaakmethoden bekeken. Er zijn een paar vragen die een huiseigenaar moet beantwoorden voordat hij kiest hoe hij zijn eigen dak aanpakt.

1) Is dit iets wat ik zelf bereid ben te doen?

Als de huiseigenaar fit en bereid is, kan het een doe-het-zelf project zijn. Als u besluit het dak zelf schoon te maken, zorg er dan voor dat u alle noodzakelijke veiligheidsmaatregelen neemt. Concreet moet u een dakgordel en een anker gebruiken op elk hellend dak. Een helm en oogbescherming moeten ook worden gedragen - vooral als er chemicaliën worden verspreid.

Als vuistregel raden wij u aan een professional in te huren om uw dak te reinigen. Er zijn inherente risico's verbonden aan dit soort werk en het schoonmaken van het dak is geen werk dat u alleen moet doen. Als u onvermurwbaar bent om het te laten gebeuren (voor de economie of puur voor de liefde voor het buitenleven), zorg er dan voor dat u het project grondig en met ten minste één andere persoon plant.

2) Als de huiseigenaar bepaalt dat dit project moet worden uitbesteed, is de volgende stap het bepalen van de voorkeursmethode voor het schoonmaken van het dak. Hier zijn een paar nuttige suggesties bij het afwegen van uw aanpak:

Zoek uit hoe lang u van plan bent in de woning te gaan wonen. Denk op lange termijn beter na over een proces dat de groei op uw dak effectief zal doden en het eraf zal houden. Als de korte termijn (als u verhuist, verhuurt of het huis verkoopt) kan de huiseigenaar kiezen voor een meer cosmetische aanpak.

Maak de garantie op uw dak niet ongeldig. Het wassen onder druk moet worden vermeden, ongeacht hoe lang u van plan bent om in de woning te wonen, omdat het de dakspanen permanent kan beschadigen en de waarde van het dak kan verminderen.

Vraag een paar aannemers om u ter plaatse een bod te doen. Als ze hun beoordeling van de toestand van het dak en hun suggesties voor hoe het project aan te vallen.

3) Als je eenmaal hebt bepaald of je het werk zelf doet en het type schoonmaakmethode dat je gaat gebruiken, dan is het tijd om een leverancier te kiezen. Hier zijn best practices om ervoor te zorgen dat u een betrouwbare aannemer vindt.

Vraag naar twee recente referenties. Bel die referenties om te bevestigen dat ze werk hebben gedaan en tevreden zijn met het resultaat.

Vraag naar het veiligheidsplan van het bedrijf voor uw huis. Zijn ze van plan om harnassen te gebruiken? Zullen ze hun werknemers op het dak vastbinden? Als ze niet bereid zijn om voor hun eigen team te zorgen, hoeveel zorg denk je dan dat ze je dak zullen geven?

 • Betaal na afloop en met een cheque of creditcard. Betaal niet op voorhand voor diensten, want je laat jezelf blootstellen aan een aannemer die nooit meer terugkomt.
 • Nadat u een leverancier hebt geselecteerd - zorg ervoor dat uw huis klaar is voor de geplande werkzaamheden.
 • Zorg ervoor dat de aannemer gemakkelijk toegang heeft tot een wateraansluiting aan de buitenkant van uw huis.
 • Controleer of het water is ingeschakeld en goed werkt.
 • Zorg ervoor dat er toegang is tot alle vier de zijden van de woning - verwijder voorwerpen die het verplaatsen gemakkelijk kunnen belemmeren rond het pand.
 • Controleer of alle deuren ontgrendeld zijn voor een snelle toegang en of er dieren binnen zijn tijdens het schoonmaken.
 • Verplaats uw voertuig uit de buurt van het huis, zodat er geen risico is op chemische besmetting.
 • Zorg ervoor dat u thuis bent na afloop van het werk, zodat u met de verkoper kunt wandelen en ervoor kunt zorgen dat alles volgens uw verwachtingen wordt gedaan!

Schoonmaken van het dak Prijs

Afhankelijk van de complexiteit van uw aannemer, zijn er meestal vier belangrijke punten die de bedrijven in overweging zullen nemen alvorens een bod uit te brengen:

 • Plaats van het dak
 • Dakmateriaal
 • Toestand van het dak
 • De algemene complexiteit van het werk
 • Een paar punten op elk.

Plaats van het dak. De helling, of steilte, van het dak bepaalt hoe het dak veilig kan worden gereinigd. De helling is gedefinieerd als het aantal centimeters dat het dak verticaal omhoog gaat per 12 centimeter horizontale loop. Hoe hoger de helling, hoe kleiner de kans dat uw technicus daadwerkelijk voet aan wal zet op het dak. Elke helling boven 9/12 wordt als steil beschouwd. De meeste woningen zijn ontworpen met een helling tussen 4/12 en 9/12. Voor steile daken zal uw aannemer proberen hun tijd te beperken door op het dak te lopen. Dit betekent dat uw dak moet worden schoongemaakt met een lift of een ladder om het huis heen. Een lift kost meer dan €400 per dag, extra ladderopstellingen zullen ook de prijs verhogen omdat het langer duurt om de reiniging te voltooien. Als toegang tot het dak nodig is, kan het zijn dat u ankers op uw dak moet laten installeren. De ankers kunnen dan worden gebruikt voor de technici om vast te binden en te harnassen. Let op: laat het dakanker door een professional installeren! Verwacht dat u tussen de €50-100 betaalt voor een tijdelijk anker.

Dakmateriaal. Asfalt- of betonnen daken zijn eenvoudiger te reinigen omdat de technici zich vrijer over het oppervlak kunnen bewegen. Bij een dak met dakpannen moet elke stap voorzichtig zijn en zo worden gemeten dat er geen dakpannen breken. Voor een cederhouten kamer zijn speciale schoenen nodig, die kurken worden genoemd. Aangezien een cederdak kwetsbaarder is en gemakkelijk beschadigd kan worden, moet het werken aan het dak zoveel mogelijk worden vermeden.

Toestand van het dak. De meeste professionals zullen het dak willen zien om hun huidige toestand te meten. Verwacht meer te betalen als het al jaren geleden is dat er iets aan het dak is gedaan. Als er een uitgebreide borstelbeurt moet worden uitgevoerd, wordt dit werk in rekening gebracht. Hoe meer tijd op het dak nodig is, hoe groter de toeslag.

De totale complexiteit van het werk. De aannemer zal de toegang tot water willen begrijpen (om hun apparatuur aan te sluiten), de mogelijkheid om het dak te bereiken (vegetatie of andere obstakels) en de algemene hoogte, steilheid, en de lay-out van het dak. Daken met meerdere richels of ontsluitingen zullen moeilijker te reinigen zijn en dus meer tijd vergen.

Deze vier factoren wegen mee in de prijs die u ontvangt. We moedigen de consument aan om meerdere aanbieders te bereiken. Kijk hoe lang ze al in dienst zijn, hun beoordelingen, hun opvolging en beschikbaarheid, en hun bereidheid om samen met u te werken aan de planning en de prijs.