Gegolfde platen moeten correct worden gelegd volgens de leginstructies

Gegolfde platen zijn relatief eenvoudig op maat te knippen, te leggen en te bevestigen. U moet slechts op een paar dingen letten en een geschikte onderconstructie bouwen. Het is ook belangrijk om de juiste materialen en gereedschappen te gebruiken.

golfplaten leggen
De afzonderlijke golfplaten moeten elkaar voldoende overlappen

Daken van gebouwen voor schuilplaatsen of kleinere gebouwen met golfplaten

Profielplaten en golfplaten zijn verkrijgbaar in een breed scala aan vormen en kleuren en in verschillende materialen. Ze worden gebruikt als dakbedekking of als wandbekleding. Maar ook voor kleinere gebouwen of open daken zijn golfplaten erg populair. Hoe u de golfplaten voor een dakbedekking zonder problemen kunt gebruiken, hangt af van een aantal voorwaarden, waaronder de volgende:

  • Het is belangrijk om de juiste dakhelling te hebben, die minimaal 7 graden moet zijn, maar beter 10 graden.
  • In de meeste gevallen zult u een geschikte onderconstructie van hout of metaal moeten bouwen.
  • Voordat de panelen worden geïnstalleerd, moet de onderconstructie stabiel en volledig gemonteerd zijn.

De beste manier om verder te gaan met de installatie en de montageplaten

Zodra de vereiste onderconstructie veilig is en voldoende helling heeft, wat nodig is voor de latere afvoer van het water, kunt u beginnen met de installatie van het eerste paneel. Zorg er echter voor dat de afstanden tussen de afzonderlijke houten latten niet meer dan 50 centimeter bedragen. Met name het eerste panel moet zorgvuldig worden uitgelijnd, omdat het latere werkresultaat daarvan afhangt. Boor de bevestigingsgaten met een geschikte boor (bijvoorbeeld een conische boor) ongeveer 3 tot 4 millimeter groter dan nodig is voor de diameter van de gebruikte schroeven en bevestig het paneel dan eerst met twee of drie schroeven. Het beste is om hiervoor de zogenaamde loodgietersschroeven te gebruiken. Deze hebben ingebouwde afdichtingen, die de platen op de bevestigingspunten direct vanaf het begin afdichten.

Na het uitlijnen en monteren van de eerste golfplaat

Zorg er bij het plaatsen van het tweede paneel en de andere golfpanelen altijd voor dat de panelen minimaal één, maar beter twee golfplaatjes overlappen, zodat het dak later dicht is. Gebruik ongeveer zes tot acht schroeven per vierkante meter voor de bevestiging. Leg de panelen altijd tegen de windrichting in en in de richting van de nok. Zorg er ook voor dat er voldoende overlap is, die ongeveer 150 millimeter moet bedragen. Als de dakhelling minder dan 10 graden is, mag deze niet minder dan 200 millimeter bedragen.

Bekleding van wanden met golfplaten

Gegolfde platen kunnen ook gebruikt worden voor het bekleden van wanden. In dit geval moet u ervoor zorgen dat de schroeven alleen worden gebruikt om het paneel op zijn plaats te houden op de diepte van de golf. De panelen worden in elke tweede of derde golftrog aan de wand geschroefd. Anders zijn er geen significante verschillen met het leggen op een dakconstructie. Het is echter ook belangrijk om het juiste gereedschap en de juiste bevestigingsmiddelen te gebruiken, zoals loodgietersschroeven.