Hoe de golfplaten correct te installeren en vastschroeven?

Gegolfde platen zijn goedkoop en gemakkelijk te leggen voor dakbedekking van tuinhuizen, carports of schuilplaatsen. Ze kunnen eenvoudig worden vastgezet door te schroeven. U moet echter wel de juiste schroeven gebruiken.

vastschroeven vastschroeven
Sterkere materialen moeten beter in elkaar worden geschroefd

Het bevestigen van golfplaten van verschillende materialen aan een onderconstructie

Voordat u begint met het leggen van de golfplaten, dient u zich te informeren over de verschillende materialen waarvan de platen zijn gemaakt. Er zijn verschillen, hoewel de materialen visueel vergelijkbaar zijn. De meest voorkomende materialen zijn polycarbonaat of acryl golfplaten. Er is verder geen verschil in de constructie van de verschillende platen. Het is echter belangrijk dat u een geschikte onderconstructie bouwt waaraan de platen later kunnen worden bevestigd. Zorg er vooral voor dat de latten kruislings liggen en dat de afstanden tussen de afzonderlijke latten correct zijn, waarop de panelen later worden geschroefd. Gebruik alleen hout dat vrij is van kromtrekken, anders kunnen de planken barsten of scheuren. Dit geldt vooral als u acrylplaten gebruikt.

  • Lees ook - Wat u kunt doen als u golfplaten moet afdichten
  • Lees ook - Hoe u golfplaten correct installeert en fixeert
  • Lees ook - Hoe bouw je een dak met golfplaten?
  • Lees ook - Golfplaten: prijs per m² en soorten

De ondersteuning van de golfplaten met regelmatige tussenpozen

Er zijn verschillende materialen, omdat de platen worden gefabriceerd. De steunafstand van de bevestigingslatten voor de golfplaten is dan ook verschillend:

Panelen van PVC of polyester hebben een steunafstand van ongeveer 50 centimeter nodig.

Als u polycarbonaat- of acrylplaten gebruikt, kies dan een afstand van ongeveer 80 centimeter, wat in dit geval voldoende is.

Maar vergeet niet dat deze waarden alleen van toepassing zijn op de gemiddelde belasting door sneeuw of wind. Als een grotere blootstelling aan milieu-invloeden te verwachten is, is het beter om de afstand iets te verkleinen.

Het correct monteren en schroeven van de golfplaten

De golfplaten worden met geschikte schroeven aan de onderconstructie bevestigd. Gebruik voor de bevestiging van de golfplaten alleen de zogenaamde loodgietersschroeven, omdat deze het meest geschikt zijn voor dit doel. Ze bevatten al geschikte afdichtringen en maken zo een waterdichte schroefverbinding mogelijk. Bovendien zijn de materialen van de schroeven bestand tegen verwering of corrosie. Ze zijn daarom het meest geschikt voor het verbinden van kunststof met een houten onderconstructie. Bij het boren van de bevestigingsgaten moet u een conische boor gebruiken om te voorkomen dat de gaten barsten. U moet de gaten 3 tot 4 millimeter groter boren dan de diameter van de schroeven zou vereisen.