Golfplaten op dak aanbrengen stappenplan

Ga je het dak van een tuinhuis vervangen? Hier worden vaak golfplaten voor gebruikt. Naast de bekende goedkope golfplaten, zijn er tegenwoordig ook moderne platen die naast dakbedekking ook geschikt zijn als gevelbekleding. Op deze pagina beschrijven we stap voor stap hoe het dak van een tuinhuis vervangen in zijn werking gaat, en waar je rekening mee moet houden. Lees meer over: Golfplaten kopen? Golfplaten plaatsen voor een waterdicht dak

Golfplaten op dak aanbrengen

Benodigde materialen

 • Golfplaten
 • Bouten voor schroeven en haken
 • Nokstuk
 • Gootaansluiting
 • Muuraansluiting
 • Voegkit
 • Stofmasker
 • Veiligheidsbril
 • Veiligheidsgordel
 • Optioneel touw

Gereedschap

 • Ladder
 • Hamer
 • Tang
 • Trekhaak of snijhaak (staal)
 • Cirkelzaag
 • Schroefboormachine voor zelfborende schroeven

Wat is de dakopbouw?

Bij het dak van een tuinhuis vervangen begin je met de dakopbouw. Naast de golfplaten zijn er een aantal aanvullende onderdelen nodig om de platen goed aan te laten sluiten en te monteren. Als eerste zijn er de spanten, gordingen en uiteraard de golfplaten. Daarnaast is het ook mogelijk dat er een onderdak aanwezig is, tengellatten of isolatiemateriaal. De platen moeten kunnen rusten op een stabiele constructie op basis van spanten van hout, staal of beton. De constructie moet waterpas zijn. De platen moeten onder een dakhelling van minimaal vijf graden worden geplaatst in verband met de afwatering. Begin eerst met een legplan te ontwerpen. Dat zal flink wat zaagwerk besparen. Naast de hoogte en de breedte van de golf kunnen ook het aantal golven per plaat afwijken. Er zijn vijf categorieën die afhankelijk zijn van de hoogte:

 • 15 - 30 mm
 • 25 - 45 mm
 • 40 - 80 mm
 • 60 - 120 mm
 • 90 - 150 mm

Bepaal het legsysteem

Je kunt het dak van een tuinhuis vervangen op twee verschillende manieren; de traditionele wijze en de methode van ronddekken. Bij de traditionele methode worden de golfplaten tegen de meest voorkomende windrichting in gelegd. Wanneer er gekozen wordt voor ronddekken worden de platen op beide dakvlakken gelegd, van rechts naar links in de richting van de meest voorkomende windrichting.

Veiligheid staat voorop!

Voorkom dat je direct over de golfplaten moet lopen. Maak gebruik van een ladder of gebruik planken voor een optimale bereikbaarheid zonder op de dak te staan. Wanneer de platen aangepakt worden zal er stof vrijkomen. Werk veilig en schoon door een veiligheidsbril te dragen in combinatie met een stofmasker. Wanneer het oudere golfplaten betreft is er een kans op asbest. Ga hier uiterst voorzichtig mee om en schakel een specialist in! Bij een hoog dak is het raadzaam om een veiligheidsgordel te dragen. Een touw om je middel binden en deze aan de andere zijde vastbinden kan ook, maar een touw kan de bloedsomloop afknellen.

Plaats de golfplaten

We zijn in de fase aanbeland waarin we de golfplaten kunnen plaatsen. Nu begint het dak van het tuinhuis vervangen vorm aan te nemen! Start aan de rechter benedenhoek van het dak. Vanuit die positie ga je loodrecht in verticale rijen aan de slag terwijl je naar de nok van het dak toewerkt. Bij iedere rij kun je zo direct de nokken plaatsen. Het is belangrijk dat de golfplaten elkaar niet alleen in de lengte maar ook in de breedte overlappen. Let ook op de instructies vanuit de leverancier. Het is mogelijk dat de breedte van het tuinhuis niet gelijk is aan het aantal golfplaten. Je kunt dan pasplaten inzetten op de rand van het dak. Deze platen moeten een minimale breedte bezitten van drie golven om deze te kunnen bevestigen. Door de overlappende hoeken van de platen af te schuinen met een tang of hamer kun je vermijden dat er vier platen over elkaar heen komen te liggen op de kruising in de lengte en breedte. Bij de dakranden worden platen gelegd die voorzien zijn van één afgesneden hoek, of geheel zonder afgesneden hoeken. De platen die twee afgesneden hoeken bezitten worden in het midden van het dakoppervlak geplaatst. Bescherm de overlappingen tegen neerslag en wind door ze af te kitten met pakweg 10 mm voegkit. Er zijn fabrikanten die golfplaten leveren met voorgeproefde hoeken die eenvoudig af te breken zijn.

Maak de platen vast

Bij het dak van het tuinhuis vervangen kunnen de golfplaten bevestigd worden met haakbouten of schroefbouten. Zorg dat deze bouten gemaakt zijn uit roestvast staal. De platen kunnen nu met zelfborende bouten bevestigd worden in de gordingen met een minimale diepte van 25 mm. Er behoort nog wat speling aanwezig te zijn, daarom mag het boorgat wat ruimer zijn dan de schacht van de haakbout of schroefbout. De bouten moeten goed vastzitten maar ook weer niet té strak. De dichtingsring van de bout moet het boorgat voldoende afsluiten. Om de nok, zijkanten en onderzijde van het dak te dichten kun je onderdelen gebruiken zoals de leverancier deze voorschrijft.

Onderhoud van golfplaten

Door de golfplaten periodiek te onderhouden zul je er aanzienlijk langer van kunnen genieten. Controleer daarom jaarlijks of er mogelijke schade of gebreken zijn ontstaan, maak de dakgoten minimaal tweemaal per jaar schoon. Wanneer er groei van mos of andere planten zichtbaar wordt dient deze verwijderd te worden.

Door deze stappen te volgen kun je zelf het dak van een tuinhuis vervangen. Wanneer je hier zelf niet toe in staat bent, of wanneer je deze klus liever uitbesteed kun je contact opnemen met een ervaren dakwerker.