Golfplaten leggen

Golfplaten plaatsen

Op deze pagina leggen we uit hoe golfplaten plaatsen in zijn werk gaat. Wanneer je meer vragen hebt, of het plaatsen van golfplaten  liever uitbesteed, kun je contact opnemen met dakwerkers in de buurt. Vraag gratis en vrijblijvend meerdere offertes aan voor dakwerken via deze pagina.

Lees ook meer over Dakplaten kopen: uitvoeringen en prijzen.

De basis bij golfplaten plaatsen: De dragende constructie

Onder de golfplaten moet een dragende constructie aangebracht worden met gordingen van hout of staal. Deze ondergrond moet zo recht, vlak en haaks mogelijk zijn. Daarbij mag de afstand van de gordingen niet verder uiteen lopen als één centimeter. Als de afstand teveel verschilt kan dit een nadelige invloed hebben op het resultaat.

Golfplaten prijzen

In onze tabel vind je prijzen voor het plaatsen van golfplaten. Deze kostprijs is per m², inclusief btw en montage

Soort golfplaatPrijs per m²
Vezelcement platen€ 40 – 50
Kunststof dakplaten (pvc/polycarbonaat/acrylaat)€ 30 – 50
Metalen dakplaten€ 40 – 60
Bitumen golfplaten€ 35 – 45

Hoe groot moet de constructie zijn bij golfplaten plaatsen?

Bij golfplaten plaatsen worden er eisen gesteld om stevige bevestiging aan de onderliggende constructie mogelijk te maken. Hierbij dient de breedte van stalen gordingen minimaal 4 cm te zijn, bij houten gordingen moet je 5 cm aanhouden. Wanneer er latten horizontaal op het aanwezige dakbeschot geplaatst zijn, moeten deze latten een hoogte van 50 mm bezitten en een breedte van 63 mm.

laten leggen van golfplaten

Ondersteunde afstanden bij golfplaten plaatsen

Er zijn richtlijnen gesteld aan de ondersteunende afstanden waarbij rekening wordt gehouden met de lengte van de plaat en de overlapping van de golfplaten. Deze afstanden zijn van toepassing op de volgende soorten bebouwing:

 • Zowel gesloten als open gebouwen
 • Op bebouwde en onbebouwde locaties
 • Gebouwen met veiligheidsklasse 1, 2 of 3
 • Maximale hoogte gebouw van tien meter
 • Van toepassing op alle windrichtingen
 • Iedere vorm gebouw
 • Elke locatie op het dak

Bij golfplaten plaatsen dient de maximale afstand voor ondersteuning berekend te worden op basis van de lengte die de plaat heeft in combinatie met de dakhelling. Bij elkaar kruisende kolommen kan de maximale ondersteuningsafstand afgelezen worden. Houd rekening met de minimale overlapping van de golfplaten op basis van de dakhelling. Door kit snoer te gebruiken kan vocht dat opwaait worden voorkomen. Bekijk de afbeeldingen om de termen beter te begrijpen:

 • Plaatlengte
 • Horizontale overslag
 • Ondersteuningsafstand
 • Afstand bovenste ondersteuning tot aan de noklijn

Minimale afstanden voor bevestiging bij golfplaten plaatsen

Wanneer er gebruik wordt gemaakt van overstek moet de afstand niet meer zijn dan 25% van de gordingafstand. Voor een volledige afwerking van het dak is het mogelijk om een G-nokstuk of K-nokstuk aan te brengen. Bij dit type elementen worden ook specifieke voorwaarden gesteld in de toepassing.

Breedte Eternit ecolor golfplaten

Bij deze golfplaten plaatsen moet er een zijdelingse overlap van een halve golf aanwezig zijn. Daarmee hebben deze platen een effectieve breedte van 105 cm. De halve golf richtlijn is van toepassing op een dakhelling tussen 15 en 90 graden.

Houd er rekening mee dat de laatste plaat bij de zijkanten van het dak oversteekt met het laatste golfdal compleet op de dragende constructie. Voor de golfplaten plaatsen moet het dak eerst uitgezet worden. Start met de volledige breedte van de plaat en daarna de werkende breedte. Er bestaat een aanzienlijke kans dat je aan de andere zijde uitkomt op een pasplaat. De breedte van deze pasplaat dient minimaal 3 golfbreedtes te zijn. Verwerk de pasplaat niet direct langs de zijkant van het dak. Zorg dat hier altijd een volledige plaat toegepast wordt.

Traditionele methode golfplaten plaatsen

Bij deze methode wordt aan weerszijden van het gebouw tegelijkertijd gestart met dekken. Op basis van het type gevelbeeindiging met een S-windveer of M-windveer wordt eerst een volledige plaat uitgezet. Daarna kan bij golfplaten van het merk Ecolor een effectieve plaatbreedte van 105 cm worden gerekend.

Wanneer deze methode van dekken wordt toegepast zullen de hoeken van de plaat op verschillende wijzen worden afgesneden. Hierdoor is het mogelijk een vlak dak te plaatsen. Op basis van de positie die de golfplaat op het dak heeft worden er 1, 2 of geen hoeken afgesneden. Deze hoeken moeten op de juiste wijze afgesneden worden. Bij vier golfplaten plaatsen onder elkaar zal er tweemaal een horizontale rij voorkomen.

Ronddek methode golfplaten plaatsen

Wanneer de ronddek methode wordt toegepast wordt er geen rekening gehouden met de windrichting. De methode is toe te passen op alle soorten golfplaten. Hierbij wordt bij de dekking altijd gestart aan de rechterzijde. Het biedt voordeel om te werken met golfplaten die voorzien zijn van een normale hoekafschuining. Dit is een type dat speciaal moet worden besteld.

Zorg ervoor dat de zijdelingse overlapping en de op de kruising vier plaatdiktes op elkaar worden gelegd. De twee platen die kruis van elkaar liggen worden afgeschuind in de hoeken om een optimale waterafvoer mogelijk te maken, zo kan twee plaatdiktes op elkaar niet voorkomen.

Golfplaten bewerken

Het is mogelijk om bij golfplaten plaatsen de platen direct op maat te bestellen. Om golfplaten te bewerken door deze bijvoorbeeld te boren, zagen, knippen of snijden moet gereedschap worden toegepast dat geschikt is voor materialen als steen. Voorkom eventuele stofvorming.

Hoeken afschuinen

Door hoekafschuining toe te passen voorkom je dat vier platen op hetzelfde punt samenkomen. Anders kan er spanning ontstaan in het materiaal, evenals kieren die water kunnen doorlaten. Waar vier platen samenkomen op hetzelfde punt moeten twee tegenover elkaar liggende hoeken afgeschuind worden.

De wijze waarop de hoeken moeten worden afgeschuind zal verschillen op basis van de toegepaste dekmethode. De lengte van deze afschuining is afhankelijk van de horizontale overlapping die vereist is, dat ligt meestal op 20 cm. Door enige speling te houden tussen de hoeken hebben de golfplaten ruimte om te werken.

Gaten maken bij golfplaten plaatsen van vezelcement

Wanneer er grote gaten geplaatst moeten worden in golfplaten van vezelcement kan een knabbelschaar gebruikt worden. Ook kan speciaal gereedschap zoals een diamantboor worden ingezet.

Golfplaten plaatsen

De golfplaten en toebehoren zoals de nokstukken en windveren kunnen met dezelfde bouten voor golfplaten bevestigd worden.

Lees ook meer over Koperen dak: prijs per m² & soorten.
Golfplaten op dak aanbrengen