Hoe snijdt en verwerkt u golfplaten op de juiste manier?

Gegolfde platen zijn populaire bouwmaterialen die zich kenmerken door een relatief eenvoudige verwerking. Voordat u de panelen kunt monteren, moet u ze echter eerst op de juiste manier en met het juiste gereedschap snijden. Lees hier wat belangrijk is.

golfplaten snijden
De meeste materialen kunnen goed worden gesneden met een Flex

Gegolfde platen correct verwerkt en gemonteerd

Golfkartonplaten zijn zeer goed geschikt voor dakbedekking van carports, zomerhuizen of kassen. Afhankelijk van het materiaal worden de platen beschouwd als goedkoop, gemakkelijk te onderhouden, breukvast en bestand tegen UV-stralen. De panelen kunnen echter slechts onder bepaalde voorwaarden aan hun duurzaamheid en praktisch gebruik voldoen, namelijk door een correcte verwerking. Afhankelijk van het materiaal verschillen de panelen soms sterk van elkaar. Zo zijn er bijvoorbeeld borden gemaakt van de volgende materialen:

  • acrylglas
  • Glasvezelkunststof (GFK)
  • Polycarbonaat
  • PVC

Wat u moet gebruiken om de golfplaten te snijden

Om de panelen op maat te zagen of te zagen heeft u het juiste gereedschap nodig, zoals een cirkelzaag (99,09€) of een cirkeltafelzaag (149,90€) met hoge draaisnelheden. Deze moet voorzien zijn van een fijngetand zaagblad. Het is ook een voordeel als het zaagblad is voorzien van speciale snijkanten van hardmetaal. Met het juiste zaagblad kunt u de golfplaten probleemloos en zonder scheuren doorsnijden. Als u niet helemaal zeker weet of de machine die u gebruikt en het zaagblad geschikt zijn, kunt u het beste een proefsnede maken en er vooral op letten of er tijdens of na het zagen scheuren ontstaan. Dit mag in geen geval gebeuren.

Waar moet je nog meer op letten bij de verwerking van golfplaten

Natuurlijk is het niet alleen belangrijk hoe en met wat je de panelen op de gewenste afmetingen brengt. De afmetingen zelf zijn ook erg belangrijk. U moet de panelen op maat snijden zodat ze op het dak kunnen worden gemonteerd met een voldoende hoogte overlapping van ongeveer 150 tot 200 millimeter. Afhankelijk van de weersomstandigheden moet u de panelen zo leggen dat ze minstens één, of beter nog twee golven overlappen. Zo wordt voorkomen dat er vocht in de ruimtes tussen de panelen dringt, zelfs bij bijzonder zware regenval of sterke windbelasting. Als dit niet voldoende is, kunt u hiervoor speciale afdichtingsmiddelen gebruiken. Bij het op maat knippen is het belangrijk dat u dit doet voordat u de panelen installeert, rekening houdend met de bijbehorende hoogteoverlappingen.

Andere manieren om golfplaten te snijden

Sommige mensen snijden ook golfplaten met ander gereedschap en behalen min of meer goede resultaten. U kunt bijvoorbeeld ook een decoupeerzaag gebruiken. Deze moet echter op de maximale slag worden ingesteld en u moet ook de pendelslag uitschakelen om te voorkomen dat de panelen tijdens het zagen scheuren. Druk niet te veel op de panelen, anders worden de snijkanten zeer snel onrein. Als u slechts een paar panelen hoeft te zagen, is een decoupeerzaag meestal voldoende. Als u echter veel panelen moet zagen, kunt u beter een cirkelzaag gebruiken.