Groendak Wingene: types, opbouw & voor- en nadelen

Groendak Wingene

Daken zijn er in vele soorten en maten. En alle daken hebben hun eigen voordelen en nadelen en het onderhoud en werking van de verschillende daken is per soort ook verschillend. Er worden tegenwoordig veel eisen aan daken gesteld. Daken moeten goed isoleren en daarnaast zo milieuvriendelijk mogelijk zijn. Een groendak is daar een uitstekend voorbeeld van. Met een groendak heb je een tuin op je dak. Vooral als je geen of amper een tuin hebt kan een groendak een goede vervanger zijn. Een groendak kan bedekt zijn met bepaalde soorten vegetatie, zoals planten, vetplanten, kruiden en grassen. Een volledig eigen daktuin dus, met ook nog voldoende drainage.

Wat is een groendak Wingene?

Groendaken zijn dus daken, waarop een daktuin is aangebracht. Dit is ecologisch go ed, maar het kan ook zorgen voor een goede drainage. De vegetatie is heel belangrijk bij groendaken. De vegetatie moet namelijk goed in grond op het groendak staan en voldoende drainerend werken. Zonder een goede drainage heeft een groendak een slechte werking en heeft een groendak enkel nadelen. Bij een juiste aanleg van een groendak kun je profiteren van de vele voordelen van een groendak. De vegetatie in de grond op het groendak is dus belangrijk. Kies voor de vegetatie voor de juiste planten. Planten als vetplanten, kruiden en bepaalde soorten grassen zijn uitstekend voor een groendak Wingene. Dit soort planten zorgen voor een goede drainagelaag, want drainage is voor groendaken uitermate belangrijk, zodat vocht goed afgevoerd kan worden. Met een groendak heb je geen tuin meer nodig, maar heb je je eigen tuin met je eigen planten en vegetatie erop die ook nog eens gemakkelijk onderhoud vergen.

hellend groendak

Niet op alle daken is het mogelijk om een een groendak op aan te leggen. De helling van daken zijn leidend om te bepalen of deze als groendaken geschikt zijn. Daken met een hellingsgraad van 1 tot 45 graden zijn geschikt voor groendaken. Als de helling meer dan 35 graden is, dan is een groendak niet geschikt. Een te grote helling zorgt ervoor dat de lagen niet op hun plaats blijven. Een grotere helling zou enkel kunnen bij het gebruik van speciale technieken. Een voordeel bij een hellende groendaken is dat een drainagelaag niet altijd nodig is. Immers, de helling zorgt al voor voldoende natuurlijke drainage. Er bestaan verschillende soorten groendaken. Zo is er een intensief groendak, een extensief groendak Wingene en een sedumdak.

De voor- en nadelen van een groendak

platgroendak

Net als alle andere daken hebben groendaken ook zo hun voor- en nadelen.

Voordelen groendak Wingene:

  • Een groendak Wingene heeft een uitstekende isolerende werking. In de zomer zal het lekker koel blijven en in de winter lekker warm. Daarnaast is een groendak ook geluidsisolerend.
  • Een groendak verveelt nooit. Je kunt net als in een tuin, elk seizoen genieten van de kleuren van het betreffende seizoen.
  • De vegetatie zorgt ervoor dat een groendak uitstekend beschermd wordt. Groendaken hebben dan ook een lange levensduur.
  • Groendaken helpen bij het filteren van fijnstoffen en vermindering van de CO². Dit maakt groendaken uitermate milieuvriendelijk.
  • Bij grote regenbuien zal het groendak ervoor zorgen dat het riool niet zo snel volloopt. De drainage zorgt voor een vertraagde afvoer van het regenwater.

Nadelen groendak Wingene:

  • Groendaken vergen wel meer onderhoud dan andere daken. Dit komt omdat er tussen je planten en kruiden wel onkruid groeit.
  • Een groendak trekt natuurlijk vogels en andere dieren. Daar moet je rekening mee houden, wanneer je een groendak wilt.
  • Wanneer je problemen krijgt met de drainage of last krijgt van lekkage dan is dit op een groendak lastiger op te sporen.
  • Het is een beetje wel soort groendak Wingene je hebt, maar prijzen kunnen behoorlijk oplopen.

Soorten groendaken

Er zijn verschillende soorten groendaken, zoals een intensief groendak, en extensief groendak en een sedumdak.

Intensief groendak

Een intensief groendak Wingene kun je vergelijken met een tuin die je op de grond ook hebt. Je kunt een intensief groendak laten begroeien met planten en vegetatie die ook in een normale tuin groeien en zelfs bomen zijn mogelijk. Een intensief groendak is dan ook beloopbaar om aan het nodige onderhoud te voldoen. Een vereiste is dan wel dat er een goede dakconstructie is, want een intensief groendak kan een enorm gewicht hebben. Omdat een intensief groendak beloopbaar moet zijn en een grondlaag moet hebben van minimaal 20 centimeter zijn enkel daken met een hellingsgraad van 1 tot 4 graden geschikt.

Extensief groendak

Een extensief groendak Wingene is een stuk lichter en je hebt daarom ook geen zware dakconstructie nodig. De vegetatie van een extensief groendak bestaat dan vooral ook uit lichtere vegetatie, zoals kruiden, vetplanten en sedum. Een extensief groendak vergt dan ook minder onderhoud en is meestal niet beloopbaar. Een extensief groendak is dan ook gemakkelijker aan te leggen en veel goedkoper in prijs.

Sedumdak

sedumdak

Een sedumdak lijkt op een extensief groendak. Een sedumdak bestaat enkel uit sedum. Sedum zijn een soort van vetplanten, waarvan de bladeren veel vocht opnemen. Omdat sedum veel vocht kan opnemen en goed tegen de hitte kan, vergt een sedumdak weinig onderhoud. Wel moet er bij een sedumdak extra aandacht aan het draineren besteed worden. Bij sedum kan vocht moeilijker weg, wat het drainerend effect kan aantasten. Een goede drainagelaag zijn bij daken met sedum dan ook heel belangrijk. Sedum heeft dan wel een hele goede bescherming tegen Uv-licht, vocht en schommelingen van de temperatuur. Hierdoor is de levensduur van een sedumdak tot wel drie keer langer dan reguliere dakbedekking Wingene. Sedum zijn goedkope planten, maar de prijs van een sedumdak hangt vooral af van de drainagelaag.

De opbouw van een groendak Wingene

De opbouw van een groendak kan bestaan uit een eenlagig systeem, een tweelagig systeem of een drielagig systeem.

Eenlagig systeem

Van alle daken is dit het goedkoopste systeem, maar niet de beste soort groendak. Op de dakbedekking komt er een grondlaag te liggen. De beplanting groeit ook in deze grondlaag. Als de beplanting groeit dan kan de grond geheel uit wortels komen te bestaan. Dit komt de drainage niet ten goede. Of het dak wordt te droog of het wordt juist te nat. Wanneer je kiest voor een eenlagig systeem breng dan wel een goede beschermingslaag over de dakbedekking aan.

Tweelagig systeem

Onder de grondlaag waar de beplanting in komt wordt eerst een drainagelaag aangebracht van bijvoorbeeld drainagematten. Hierop komt een filterlaag. De filterlaag zorgt ervoor dat de drainagelaag niet verstopt raakt. Op de filterlaag komt vervolgens de grond of een substraat waar de planten of sedum in geplant worden. De drainage bij een tweelagig systeem is dus al stukken beter.

Drielagig systeem

Een drielagig systeem heeft dezelfde opbouw als een tweelagig systeem, maar er wordt nog een hemelwaterreservoir aan toegevoegd. Dit wordt meestal toegevoegd aan de drainagelaag. Wanneer bij hitte de grond erg droog is, kan het reservoir ervoor zorgen dat beplanting en sedum toch van vocht worden voorzien. Een groendak met een drielagig systeem is de duurste groendak die er is.

Prijs van een groendak

De prijzen van een groendak Wingene zijn afhankelijk van het soort systeem en de wijze van drainage. Ga uit van een gemiddelde prijs voor een intensief groendak van € 120,- tot € 200,- per m². De prijs voor een extensief groendak ligt gemiddeld op € 45,- tot € 100,- per m². De prijzen voor dit soort daken zijn dus afhankelijk van het gekozen systeem. Vraag voordat je één of meerdere daken tot groendak wilt maken offertes op bij verschillende experts. Na bestudering van de verschillende offertes kun je uit de offertes een keuze maken.

Ontdek ook deze diensten in Wingene:

Bij BKG groendak kan je offertes aanvragen voor all regio's in België.

Regio's

Provincie antwerpen

Provincie Limburg


Provincie Oost-Vlaanderen


Provincie Vlaams-Brabant

Provincie West-Vlaanderen

Brussels Hoofdstedelijk Gewest