Zinken dak

Bij dakbedekking is zink wellicht niet de eerste optie waar je aan zult denken. Toch is een zinken dak een heel goede keuze voor iedereen die op zoek is naar een materiaal dat niet alleen een lange levensduur heeft, maar er ook nog eens heel bijzonder uitziet. Daarnaast is een dak van zink ook nog eens te recycleren!

Wat maakt een zinken dak bijzonder?

De klassieke dakbedekking is weer helemaal terug van weggeweest. Steeds meer huiseigenaren ontdekken opnieuw de voordelen die een zinken dak te bieden heeft. De wijze waarop dit materiaal eenvoudig te vormen is maakt het ideaal voor panden met een unieke uitstraling. Daken van zink kunnen bijvoorbeeld ook een gebogen vorm krijgen. Wat zijn precies de pluspunten en minpunten van deze dakbedekking?

zinken dak

Pluspunten van een zinken dak

Daken van zinken hebben meer pluspunten dan minpunten, toch is de afweging persoonlijk. Hier zijn de voornaamste pluspunten:

  • Het grootste voordeel wat steeds weer genoemd wordt is de wijze waarop zink eenvoudig in iedere gewenste vorm te modelleren is. Zo kunnen er indrukwekkende en unieke panden van een prachtig dak worden voorzien.
  • Daken van zink staan bekend om de lange levensduur. Je zult er lang plezier van hebben.
  • Een groot deel van het unieke karakter is de patinalaag die na verloop van tijd zal ontstaan op het materiaal. Naast het uiterlijk van deze verkleuring biedt de patinalaag ook nog eens extra bescherming aan het dak.
  • Zink is ook nog eens een onderhoudsvriendelijk materiaal met een hoge weerstand tegen harde windstoten en storm.
  • Daken van zink zijn uiterst milieuvriendelijk omdat dit natuurlijke materiaal geheel te recycleren valt.
  • Zink is naast dakbedekking ook heel geschikt voor gebruik als gevelbekleding.

Minpunten van een zinken dak

Geen enkel type dakbedekking is perfect, dat geldt dus ook voor zinken daken. Daarom zijn hier de mogelijke minpunten:

  • De kosten voor een zinken dak liggen hoger dan de meer bekende soorten dakbedekking zoals leien en dakpannen.
  • Zink is niet zo eenvoudig van isolatie te voorzien in vergelijking met bijvoorbeeld een dak met pannen, een ervaren dakdekker kan overigens wel degelijk een goede isolatie toepassen.
  • Naast thermische isolatie is geluidsisolatie ook van belang.
  • Zink kan fijne metaaldeeltjes afgeven. Hoewel dit niet per definitie schadelijk hoeft te zijn voor het milieu is het wel aan te raden een filtersysteem te installeren.

Wanneer je niet zeker weet of een dak van zink de beste keuze is voor jouw woning, is het verstandig om eerst contact op te nemen met een ervaren dakwerker alvorens een beslissing te nemen. Die kan voor iedere situatie de mogelijkheden en aandachtspunten met je doornemen.

Vraag direct meerdere offertes voor dakwerkers in de regio aan via deze pagina.

Wat kost een zinken dak?

Daken van zink zijn niet goedkoop te noemen, daarbij mag niet vergeten worden dat de lange levensduur van zink de prijs/kwaliteitsverhouding toch aanzienlijk interessanter maakt. Voor een vierkante meter dakbedekking betaal je minimaal zeventig euro inclusief levering en plaatsing (exclusief BTW). Dakwerkers vergelijken kan zeker verschil maken, vergelijk gratis en vrijblijvend meerdere dakdekkers in de regio via deze pagina.

Hoe wordt een zinken dak geplaatst?

Omdat daken van zink niet zoveel ruimte innemen als andere soorten dakbedekking is er voldoende ruimte aanwezig om het dak te isoleren. Dat is ook nodig, want naast thermische isolatie zal geluidsisolatie ook nodig zijn bij een zinken dak. Zink zal namelijk behoorlijk wat geluid laten doorklinken zonder isolatie. Door uitzet naden te gebruiken wordt krimp en uitzetting voorkomen. Dit soort naden kunnen toegepast worden op platte daken van zink en hellende daken van zink.

Laat een zinken dak altijd plaatsen door een professionele dakwerker zodat eventuele lekkage door onvakkundige plaatsing wordt voorkomen.

Lees ook meer over dakbedekking van pvc

moderne woning met zinken dak