Dakbedekking plat dak: Gemiddelde prijs per m²

Er zijn drie soorten daken: platte daken, ronde daken en hellende daken. Het platte dak, dat wordt gevormd door een enkele helling, rust op een dragend deel en kan worden aangelegd als terras, of begroeid. Het geeft elk huis een moderne, design uitstraling. Het moet echter met zorg worden geïnstalleerd om de isolatie en waterdichtheid van uw huis niet in gevaar te brengen.

De prijzen voor dakbedekking voor een plat dak variëren van €40 tot €200 per m², afhankelijk van het materiaal. EPDM is de meest populaire keuze vanwege zijn sterkte, onderhoudsvriendelijkheid en redelijk lange levensduur.

Dakbedekking plat dakGemiddelde prijs per m²
(excl. btw, incl. plaatsing)
EPDM€ 60 - 80
Bitumen€ 40 - 60
Groendak€ 40 - 200
Pvc€ 50 - 70

Het is van belang dat de kwaliteit van de aanwezige dakbedekking in orde is. Wanneer dit niet het geval is kunnen er lekkages ontstaan met niet alleen schadelijke gevolgen voor het dak, maar ook voor de rest van de woning. Welke mogelijkheden er zijn voor dakbedekking plat dak lees je op deze pagina, inclusief de voordelen, nadelen en kosten.

Waarom kiezen voor een plat dak?

Een plat dak is geschikt voor huizen met moderne architectuur. Omdat het geen raamwerk nodig heeft ter ondersteuning, is er minder materiaal voor nodig. Daarom is het goedkoper te vervaardigen en te installeren dan een traditioneel dak.

U kunt het desgewenst beplanten, dakramen aanbrengen of het toegankelijk maken om er een terras van te maken. Het is ook een zeer praktisch oppervlak om te ontwikkelen als u fotovoltaïsche panelen wilt installeren.

Wat het binnencomfort betreft, kunt u met een plat dak aan leefruimte winnen omdat uw woonkamers onder het dak geen onderhelling hebben.

Welk type dakbedekking plat dak is het beste?

Bij dakbedekking voor een plat dak zijn er verschillende materialen om een keuze uit te maken. Dit zijn de vier meest populaire soorten dakbedekking voor een plat dak:

EPDM dakbedekking plat dak

plat dak epdm dakbedekking

Dit is een vaak gekozen materiaal vanwege de lange levensduur. Omdat EPDM zijn flexibiliteit blijft behouden komt scheurvorming niet snel voor, het is ook mogelijk om op daken met EPDM te lopen. Het materiaal is onderhoudsvriendelijk waarbij schade doorgaans eenvoudig te herstellen valt. In veel gevallen kan EPDM over de bestaande dakbedekking geplaatst worden.

De kosten per vierkante meter inclusief plaatsing door een professionele dakwerker bedragen ongeveer 50 euro.

Bitumen dakbedekking plat dak

roofing plat dak

Dit materiaal kennen we ook als roofing op een plat dak, het is een mogelijke oplossing voor platte daken die met een brander wordt aangebracht voor een gesloten dakbedekking. Hoewel de kosten voor bitumen daken lager liggen dan bij EPDM is de levensduur korter. Daarnaast is roofing lastiger te plaatsen met een verhoogd risico op schade. De meeste dakwerkers zullen EPDM adviseren boven bitumen dakbedekking voor een plat dak.

De kosten per vierkante meter inclusief plaatsing door een professionele dakwerker bedragen ongeveer 40 euro.

PVC dakbedekking plat dak

Dit kunstof dak wordt niet met een brander aan de dakconstructie gehecht maar met warme lucht. De levensduur van PVC daken is aanzienlijk korter in vergelijking met EPDM. Na enkele jaren zal de sterkte van PVC behoorlijk afnemen waardoor het materiaal sneller scheuren kan vertonen. Dit komt door de weekmakers in het materiaal die hun kracht verliezen, ook kunnen er schadelijke gevolgen zijn voor de gezondheid door deze weekmakers. Het zal voor de meeste dakwerkers niet de eerste keuze zijn.

De kosten per vierkante meter inclusief plaatsing door een professionele dakwerker bedragen ongeveer 45 euro.

Groendak dakbedekking plat dak

groendak plat

Deze milieuvriendelijke dakbedekking is tevens ook opvallend. Het dak wordt bedekt met diverse soorten planten, kruiden, en grassen die naast een bijzonder uiterlijk ook het dak zullen beschermen tegen alle weersomstandigheden. Bij eventuele lekkage is lekdetectie wel wat lastiger uit te voeren dan bij andere materialen, daarnaast moet er altijd een onderlaag aanwezig zijn zoals EPDM. Houd er rekening mee dat de dakconstructie sterk genoeg is om het totale gewicht te dragen.

Lees hier meer over de soorten groendaken.

De kosten per vierkante meter inclusief plaatsing door een professionele dakwerker bedragen ongeveer 40 euro exclusief de onderlaag.

Dakbedekking plat dak laten installeren door vakmensen? Vraag direct meerdere offertes aan voor dakwerkers in de regio via deze pagina. Geheel gratis en vrijblijvend verschillende offertes in de mailbox!

Dakbedekking plat dak kosten

De prijs van een plat dak hangt af van de gebruikte materialen en de installatie. Maar op de lange termijn hangt het ook af van het onderhoud en eventuele reparaties die nodig zijn.

plat dak dakbedekking prijs
Prijs van een dakterras per m² 
levering en installatie van waterdichtingvan €15 tot €40
Installatievan 85€ tot 175€
Onderhoudvan 10€ tot 25€
Reparatievan 40€ tot 80€

Bij dakbedekking voor een plat dak zijn er verschillende kostenposten. Om het beoordelen van de diverse offertes door dakwerkers wat eenvoudiger te maken zullen we hier een aantal verschillende kostenposten opsommen:

 • Wanneer de nieuwe dakbedekking voor een plat dak over de bestaande bedekking aangebracht kan worden zal dit behoorlijk wat kosten besparen. De kosten voor het verwijderen van een oud dak zullen doorgaans los berekend worden aangezien dit een apart project is.
 • De oppervlakte van het dak speelt uiteraard een belangrijke rol bij de kosten voor een nieuw dak. Hoewel de materiaalkosten en arbeidskosten per vierkante meter berekend kunnen worden, geldt dat niet voor de voorrijkosten en eventuele huur van hulpmiddelen zoals een container.
 • Bij het plaatsen van nieuwe dakbedekking voor een plat dak is het mogelijk om ook direct dakisolatie te laten aanbrengen. Hoewel de kosten bij aanschaf hoger zullen uitpakken zal dit wel rendement opleveren voor de gehele levensduur van het dak. Laat vooraf een berekening maken van de besparing.
 • Bij lastig bereikbare daken zal de prijs doorgaans ook hoger uitvallen. Zo is het wellicht noodzakelijk om een speciale steiger of kraan in te huren om de dakwerken uit te voeren. Dit kan van grote invloed zijn op de totale kosten.
 • Niet alleen de bereikbaarheid speelt een rol, het is ook mogelijk dat door een niet-standaard vormgeving, aanwezigheid van dakkapellen of andere externe factoren de werkzaamheden lastiger zijn om uit te voeren.

Arbeidskosten afhankelijk van het type dakbedekking

De plaatsing van de dakbedekking op een plat dak door een professionele vakman kost gemiddeld tussen 20 euro en 180 euro/m² (1). De prijs van een plat dak kan echter sterk variëren, afhankelijk van het type constructie:

Type platte dakbedekking

Installatieprijs per vierkante meter 

Bitumen

25 tot 70 euro (1)

EPDM

40 tot 60 euro (1)

PVC

30 tot 50 euro (1)

Vegetatie

50 tot 200 euro (2)

Welke prijs voor nevenwerkzaamheden?

Als onderdeel van een renovatieproject moet u, naast de installatie van de nieuwe platdakbedekking, budgetteren voor het verwijderen van de oude waterdichte laag en dakbedekking. De vakman zal u een raming geven op basis van de bestaande dakcoating, de oppervlakte, de moeilijkheidsgraad van het verwijderen van de coating en de kosten van de afvalverwerking.

Welke soorten materialen zijn mogelijk?

U kunt kiezen uit verschillende dakbedekkingsmaterialen voor uw plat dak:

 • Bitumen: Ook bekend als dakbedekking, wordt vaak gebruikt voor dit type dak. Het maakt een dik, perfect hechtend dak mogelijk.
 • EPDM: Dit is een rubber coating die steeds meer wordt gebruikt. Het is duurder dan bitumen, maar is resistenter en heeft een langere levensduur.
 • Meerlagig: Bestaat uit een opeenstapeling van verschillende platen van gewapend bitumen en garandeert een maximale waterdichtheid van uw woning, zelfs bij scheuren.
 • Begroeid: Geplaatst op een onderlaag van het EPDM-type, bestaat het begroeide dak uit verschillende planten. Het is een esthetische bekleding en biedt extra bescherming tegen weersinvloeden. Door zijn gewicht moet het draagelement echter worden versterkt.
 • PVC: Vast met warme lucht, dit is de minst aanbevolen bedekking voor uw dak. PVC heeft de reputatie niet sterk en duurzaam te zijn, en de weekmakers die worden gebruikt om het soepeler te maken zouden gevaarlijk zijn voor de gezondheid.
 • SEL: Dit is een vloeibaar afdichtingssysteem dat bestaat uit harsen en elastomeren. Het kan geheel of gedeeltelijk worden bedekt met een andere bekleding, en is ook bestand tegen dagelijks voetverkeer.
Gemiddelde prijs van waterdichting per type 
 Gemiddelde prijs per m2
Bitumen40 €
EPDM50 €
Multilayer90 €
Gegroeid40 €
PVC45 €
SEL40 €

Hoe onderhoud of repareer ik een plat dak?

Het onderhoud van platte daken wordt meestal uitgevoerd in de late herfst, wanneer de bladeren zijn gevallen.

 • Begin met het verwijderen van alle bladeren, mos, onkruid en ander plantaardig materiaal of afval dat de afvoer van regenwater kan belemmeren of het risico inhoudt dat de dakbedekking barst.
 • Maak ook van de gelegenheid gebruik om de goten schoon te maken en te ontstoppen, zonder de kroonlijsten te vergeten.
 • Controleer na het schoonmaken uw dak op schade. Als u scheuren, blaren of beschadigde voegen vindt, repareer deze dan onmiddellijk of schakel een vakman in.

Overweeg bij de installatie van uw dak een onderhoudscontract af te sluiten met een waterdichtmaker. Deze aannemers zorgen voor regelmatig dakonderhoud en -reparaties. Een onderhoudscontract dekt u ook bij de verzekeringsmaatschappij in geval van waterdichtheidsproblemen.

Wat u moet weten over platte daken

Platte daken zijn door hun configuratie bijzonder en hebben hun eigen specifieke kenmerken waarmee rekening moet worden gehouden.

Is het dak echt plat, of heeft het een helling nodig?

Om te voorkomen dat het water stagneert en via de goten wordt afgevoerd, is een lichte helling nodig. De helling moet tussen 1% en 5% liggen, afhankelijk van het oppervlak van uw dak.

Hoe isoleer je het goed?

Als het gaat om isolatie, praten we over het type dak. Er zijn 4 soorten: warm, koud, omgekeerd en gecombineerd.

 • Warm: De isolatie gebeurt van buitenaf. Het wordt op het dak geplaatst en bedekt met een waterdichte coating. Om het te verbeteren kunt u er ook een dampscherm onder plaatsen.
 • Koud: Isolatie wordt aan de binnenkant van het huis gelegd, onder het dak en met een luchtspleet ertussen. Dit is een methode die steeds minder wordt gebruikt omdat ze de opbouw van vocht en de groei van bacteriën bevordert.
 • Omgekeerd: Bij een groendak wordt de isolatie (in dit geval de grond) bovenop de waterdichting gelegd. Het is dus blootgesteld aan het weer.
 • Gecombineerd: Er worden twee lagen isolatie gebruikt. Dit betekent dat de isolatielagen worden afgewisseld met dampschermen.

Hoe zit het met de waterdichtheid?

Als u zich aan de hellingsnormen houdt, een efficiënt waterdichtingssysteem kiest en regelmatig onderhoud uitvoert, zou u geen problemen met de waterdichtheid moeten hebben. Als u een probleem hebt, schakel dan onmiddellijk een vakman in.

Welk type dakconstructie is nodig voor platte daken?

Platte daken hebben geen raamwerk nodig omdat ze rusten op een dragend element. Deze moet sterk genoeg zijn om het gewicht van de constructie en dat van de verschillende bekledingen en isolatie te dragen.

Offertes dakbedekking plat dak aanvragen

Het is mogelijk om vooraf offertes voor dakbedekking plat dak aan te vragen bij meerdere dakwerkers in de buurt. Deze dienst is geheel gratis en verplicht je tot niets. Zo kun je eenvoudig de kosten en diensten met elkaar vergelijken, en de dakwerker kiezen die het beste overeenkomt met jouw wensen.