Leien dak

Wanneer we aan een huis denken komt het beeld van een woning met een leien dak direct naar voren. Denk maar aan het bekende gezegde “van een leien dakje gaan”. Leien daken zijn al eeuwenlang favoriet bij zowel bouwers als bewoners. Waar voorheen natuurleien gebruikt werden, zien we tegenwoordig ook steeds vaker kunstleien. Er zijn talrijke voordelen van een leien dak zoals de duurzaamheid, de windbestendigheid en de grote diversiteit aan kleuren en vormen. Zo kun je een leien dak aanbrengen dat perfect in het straatbeeld past en toch een unieke uitstraling heeft.

dak van leien

Natuurleien en kunstleien

Wanneer men kiest voor een leien dak zal er eerst een keuze gemaakt moeten worden voor natuurleien of kunstleien. Beide types zijn vierkant en rechthoekig leverbaar met rechte hoeken of een afronding. Afhankelijk van het specifieke type leien dak zijn er diverse kleuren en soorten afwerking beschikbaar.

 • Natuurleien daken hebben de uitstraling van natuursteen wat betreft de kleurstelling en de textuur. Ieder soort steen heeft daarbij specifieke kenmerken; zo zijn er natuurleien daken die grijs zijn, antraciet, bruin of blauw.
 • Kunstleien daken zijn ook in verschillende kleuren verkrijgbaar waarvan de meest gangbare types grijs, bruin en rood zijn.

Verder op deze pagina zullen we de kenmerken en toepassingen van natuurleien daken en kunstleien daken nader toelichten.

Leien dak met natuurleien

Zoals de naam al aangeeft wordt een leien dak met natuurleien gemaakt van natuursteen dat wordt gewonnen op diverse continenten zoals Europa, Afrika, Amerika en Azië. Omdat in elke steengroeve andere soorten natuursteen wordt gewonnen is er een grote diversiteit aan kleuren leverbaar. Omdat een leien dak met natuurleien op basis van een natuurproduct wordt vervaardigd kunnen er lichte verschillen in kleur en vorm bestaan. Dit geeft een uniek karakter aan ieder dak wat vaak als voordeel wordt gezien. De duurzaamheid van een leien dak met natuurleien is zeer goed, de aanschafprijs ligt wel aanzienlijk hoger in vergelijking met kunstleien.

Pluspunten van natuurleien

 • Het natuurlijke uiterlijk geeft een bijzondere uitstraling aan het dak.
 • Leien van natuursteen gaan lang mee, tussen 80 en 100 jaar.
 • De dakbedekking is bestand tegen harde wind.
 • Het materiaal is onderhoudsvriendelijk.
 • Natuurleien zijn goed bestand tegen temperatuurschommelingen.

Minpunten van natuurleien

 • De aanschafkosten liggen hoger dan andere soorten dakbedekking.
 • Bij natuurproducten is kleur en kwaliteit nooit honderd procent uniform, er bestaan altijd kleine verschillen.
leien vezelcement plaatsen

Leien dak met kunstleien

Kunstleien zijn vervaardigd op basis van vezelcement. Dit is een combinatie van kunststofvezels met cement. Het resultaat is een leien dak dat niet alleen sterk maar ook licht is van gewicht. Dankzij de uitstekende verhouding tussen prijs en kwaliteit zijn leien daken met kunstleien erg populair geworden, daarnaast is er ook een grote variëteit in kleuren en afmetingen. De uitstraling is zeer egaal omdat een leien dak met kunstleien met nagenoeg identieke leien wordt gemaakt. Daarnaast is het ook mogelijk om vezelcement in verschillende vormen te gieten wat meer diversiteit in dakontwerp biedt.

Pluspunten van kunstleien

 • Zeer goede prijs/kwaliteitsverhouding.
 • Diverse selectie in zowel kleur als afmeting.
 • Hoge bestendigheid tegen temperatuurwisselingen.
 • Veel opties voor plaatsing waaronder enkelvoudig horizontaal. dubbele dekking, in een ruitvormig of als halfsteenverband.

Minpunten van kunstleien

 • De levensduur is korter dan bij natuurleien; gemiddeld 25 tot 35 jaar.
 • Het aanzicht heeft niet die natuurlijke uitstraling die natuurleien wel bezitten.

Leien dak prijzen

De kosten voor kunstleien laten leggen liggen aanzienlijk lager dan de kosten voor natuurleien laten leggen. Daar staan tegenover dat de levensduur van natuursteen gemiddeld vier maal zo lang is.

 • De kosten voor kunstleien laten leggen ligt gemiddeld op €65 tot €75 per m².
 • De kosten voor natuurleien laten leggen ligt gemiddeld op €110 tot €120 per m².

Leien dak met dakshingles

Wanneer leien van bitumen worden gemaakt spreekt men van dakshingles. Deze stroken worden gemaakt van bitumen, het is een licht en plooibaar materiaal dat eenvoudig op maat te snijden is. Dakshingles worden met name gebruikt voor een carport, tuinhuis, schuur, vogelhuis of sauna, daarnaast zijn ze ook geschikt voor daken van woningen, met name als het een steil dak betreft. Dakshingles zijn verkrijgbaar is diverse types en kleurstellingen, ze worden met nagels direct op de dakconstructie aangebracht. Deze vorm van dakbedekking wordt met name in de Verenigde Staten toegepast, de gemiddelde levensduur ligt op 25 jaar.

De kosten en mogelijkheden kunnen per dakwerker flink verschillen. Vraag daarom vooraf meerdere offertes aan en vergelijk de prijzen en dienstverlening. Via deze pagina kun je snel en eenvoudig meerdere offertes voor dakwerkers aanvragen.

Leien daken reinigen

leien dak reinigen

Het vezelcement dat gebruikt wordt in kunstleien is licht poreus, daarom worden deze leien tijdens het productieproces voorzien van een beschermende coating. Deze laag zal stof en vocht weren, na verloop van tijd zal deze laag slijten met als gevolg een hogere opname van vocht. Dit vormt een vruchtbare voedingsbodem voor aanslag zoals mos en algen, het leien dak moet daarom periodiek gereinigd worden. Het proces van het ontmossen van een leien dak wordt uitgevoerd met een hogedrukspuit die onder hoge druk een middel spuit dat het mos zal doden.

Na het verwijderen van mos en algen wordt het dak van een nieuwe beschermende laag voorzien. Er wordt eerst een primer aangebracht om de hechting tussen deze laag en de leien te bevorderen. De nieuwe coating heeft een levensduur tussen 10 en 15 jaar.

Hoewel natuurleien minder poreus zijn moet ook dit type leien dak van tijd tot tijd gereinigd worden. De behandeling is grotendeels gelijk aan de kunstleien daken. Laat het dak reinigen door een gespecialiseerde dakwerker, via deze pagina is het mogelijk om vrijblijvend meerdere offertes aan te vragen.

Dakpannen of leien dak kiezen?

De verschillen tussen dakpannen en leien daken zijn niet voor iedereen even duidelijk. Daarom noemen we hier de voornaamste verschillen:

 • Het gewicht van leien ligt aanzienlijk lager dan dakpannen, daarmee kunnen leien daken op een minder sterke dakconstructie geplaatst worden.
 • Dakpannen zijn eenvoudiger te plaatsen dan leien, daardoor is het doorgaans goedkoper om dakpannen te leggen.
 • Leien zijn beter bestand tegen harde wind omdat ze vlak liggen.
 • Bij een dubbele plaatsing zijn er meer leien nodig wat de prijs omhoog drijft.
 • Leien zijn in diverse vormen te leggen, dat biedt meer vrijheid om een woning te ontwerpen.
 • Het is mogelijk om leien naast dakbedekking ook als gevelbekleding te gebruiken.
zwarte leien

Asbest leien daken

Bij asbest leien daken is het van groot belang om een professionele dakwerker in te schakelen, behandel dit type leien dak nooit met een hogedrukspuit. Daken die pakweg dertig tot veertig jaar oud zijn kunnen bedekt zijn met asbest leien. Daken die na 1997 zijn gemaakt bevatten geen asbest meer vanwege de risico’s voor de gezondheid. Voor meer informatie over asbest leien daken, en om te controleren of jouw leien dak wellicht asbest bevat kun je terecht op de website van Eternit. Wanneer er een asbest leien dak aanwezig is, kan vervanging een betere optie zijn dan reiniging. Schakel een gespecialiseerde dakwerker in om deze werkzaamheden uit te voeren.