Leien dak plaatsen: prijsadvies en info

Wanneer we aan een huis denken komt het beeld van een woning met een leien dak direct naar voren. Denk maar aan het bekende gezegde “van een leien dakje gaan”. Leien daken zijn al eeuwenlang favoriet bij zowel bouwers als bewoners. Waar voorheen natuurleien gebruikt werden, zien we tegenwoordig ook steeds vaker kunstleien. Er zijn talrijke voordelen van een leien dak zoals de duurzaamheid, de windbestendigheid en de grote diversiteit aan kleuren en vormen. Zo kun je een leien dak aanbrengen dat perfect in het straatbeeld past en toch een unieke uitstraling heeft.

dak van leien

Prijs per m² leien dak?

De gemiddelde prijs van een leistenen dak kost tussen de 11.550 en 24.000 euro, afhankelijk van de helling, de helling en de grootte van het dak van uw huis. U kunt verwachten dat u €9 tot €16 per vierkante meter of €900 tot €1.600 per vierkant geïnstalleerd op een standaard formaat huis met één verdieping te betalen. Arbeidskosten zijn meestal duur voor dit type dak omdat het zeer zwaar is en je moet een deskundige leisteen dakbedekking aannemer om de installatie te voltooien.

DakbedekkingPrijs per m²Levensduur
Plat dak
Bitumineus€ 6030 jaar
EPDM€ 7040 jaar
PVC€ 7025 jaar
Groen dak€ 8050 jaar
Schuin dak
Dakpannen gebakken€ 6540 jaar
Dakpannen beton€ 6050 jaar
Riet€ 10530 jaar
Leien€ 8560 jaar
Zink€ 10080 jaar
Koper€ 14080 jaar
Aluminium (Kalzip)€ 8050 jaar

Leisteen dakbedekking Kostenverdeling

De kosten van het materiaal voor een leiendak zijn niet alleen afhankelijk van de kwaliteit van het materiaal zelf, maar ook van het werk dat met de hand moet worden verricht om het materiaal te verkrijgen en voor te bereiden, waaronder het snijden van de leisteen in platen en het boren van gaten die de installatie gemakkelijker maken. Uw dakoppervlakte en het type dakpannen dat u kiest zal de prijs veranderen, maar een veilige schatting voor de materialen is ongeveer €900 tot €1.600 per dakvlak (100 vierkante meter). De kosten voor dakbedekking vervanging zal variëren per regio.

Andere materialen, zoals onderlaag, druppelrand en speciaal gereedschap dat nodig is voor de klus, kunnen u €100 of meer per dakbedekkingsvierkant kosten. U wilt ten minste vier offertes van lokale dakvervangers in de buurt van u om te zien of een leien dak binnen uw budget is.

Arbeidskosten te installeren

Leisteen moet op de juiste manier worden geïnstalleerd om zo lang mogelijk mee te gaan. Als u aannemers belt, zorg er dan voor dat u specifiek vraagt naar de ervaring van elke aannemer met leistenen dakbedekking, zodat u er zeker van kunt zijn dat ze de nodige ervaring hebben. Het is ook een zwaar materiaal, dus deze specifieke dakinstallatie moet worden gedaan met de grootst mogelijke expertise en zorg. Arbeid zal waarschijnlijk overal kosten u van € 600 tot € 1.500 per dakbedekking plein. Als uw huidige dak moet worden verwijderd, of als u een complexe dakindeling heeft, zal dit ook meer kosten. Zorg ervoor dat u rekening houdt met deze factoren en vraag ernaar wanneer u contact opneemt met dakdekkersspecialisten.

leisteen dakbedekking

Leisteen dakbedekking vs. asfalt dakspanen

Enkele voordelen van leistenen dakbedekking ten opzichte van nieuwe asfaltdaken:

 • Levensverwachting tot 150+ jaar.
 • Energie-efficiënt.
 • Onderhoudsarm.
 • Verhoogt de waarde van uw woning.

Natuursteen is het ultieme milieuvriendelijke, duurzame en mooie dakbedekkingsmateriaal. Helaas, hoge kosten en gewicht zorgen maken leisteen een zeldzaam gezicht op run-of-the-mill huizen. U ziet meestal een leien dak op kerken, bibliotheken, en overheids- en universiteitsgebouwen.

Dakleisteen zal niet verzadigen met water, en biedt een volledig brandwerende optie voor uw dak. Omdat leistenen daken van steen gemaakt zijn, zijn ze ondoordringbaar voor het weer, de zon, de hitte en de kou, zodat u kunt verwachten dat een leistenen dak meer dan 150 jaar meegaat.

Kunststof leistenen daken

Als het prijskaartje van echte leisteen dakbedekking een beetje uit uw budget is, zijn er alternatieven met kunststof of kunstleien dakbedekking. De imitatiestyling van deze kunstleien dakspanen kan perfect zijn voor uw huis als u de dakbedekking in leisteen wilt laten ontwerpen zonder het prijskaartje. Kunststof leisteen is veel minder zwaar en makkelijker te installeren.

Voordelen van leisteen dakbedekking

Afhankelijk van de vierkante meters kan een goed uitgevoerd leiendak uiteindelijk zo'n 14.000 tot 24.000 euro kosten. Dit is een intimiderend getal, maar voordat u zich overgeeft aan asfalt, zorg ervoor dat u rekening houdt met de verschillende sterke voordelen van leistenen daken:

Gemakkelijk te recyclen

Leisteen is gewoon steen. Het geeft geen giftige stoffen af, en het zal mogelijk een eeuw lang op je huis blijven liggen. Als u zich zorgen maakt over uw ecologische voetafdruk en u wilt een zo milieuvriendelijk mogelijke dakbedekking, dan bent u op de juiste plaats.

Gemakkelijk te onderhouden

Leisteen is van nature bestand tegen waterschade, temperatuurschommelingen, schimmel en slecht weer.

Leisteen dakstijlen

Omdat leisteen natuurlijk is, is het in verschillende tinten verkrijgbaar, afhankelijk van de chemische samenstelling en het gebied van herkomst. Je kunt experimenteren met kleur en iets unieks doen, of gewoon vasthouden aan het klassieke grijs.

leisteen dakstijlen

Energie-efficiëntie

De dichtheid van leisteen kan helpen bij het reguleren van de temperatuur in uw huis, waardoor u geld bespaart op uw energierekeningen. U kunt ook het energiebesparingspotentieel van uw leistenen dak verhogen door:

 • Het installeren van stralingswarmtebarrières: Stralingshittebarrières zijn een dunne laag metalen isolatie (meestal blikfolie met een papieren drager of een gemetalliseerde mylarfolie), die de overdracht van stralingswarmte naar uw zolder met maar liefst 95 procent kan verminderen wanneer deze aan de onderkant van uw dak wordt geïnstalleerd.
 • Het installeren van regenwateropvangsystemen: U kunt uw waterfactuur verlagen door waterreservoirs of vaten te installeren als onderdeel van uw dakinstallatie om waardevol regenwater op te vangen voor gebruik in de tuin.

Naast de besparing op de energiekosten kan een leien dak ook helpen om uw ecologische voetafdruk te verkleinen. Leisteen komt van nature voor en draagt geen giftige stoffen bij aan het milieu. Leisteen is vaak in staat om het leven van uw huis te overleven en kan ook worden gerecycled. Dakbedekkingsafval is goed voor meer dan 5% van het totale afval dat jaarlijks in het hele land wordt gestort. Aangezien het grootste deel van dat dakafval kan worden toegeschreven aan asfaltschindeldaken die elke 20 tot 30 jaar moeten worden vervangen, is het gemakkelijk om de positieve milieueffecten te zien van de installatie van een dak dat 100 jaar of meer meegaat.

Nadelen van leistenen dakbedekking

Leistenen dakbedekking is voor veel mensen de investering waard, maar je wilt nooit blindelings in een project springen. Het materiaal is duurzaam, maar dezelfde kwaliteit die het ideaal maakt om in platen te snijden, kan ook zijn dat de leisteen wat breekbaar is en kan worden gescheurd of gebroken als er niet goed mee wordt omgegaan. Het is ook erg zwaar, wat betekent dat u uw huis vooraf moet laten beoordelen om te zien of het het gewicht van een leistenen dak kan dragen. Het gewicht van leistenen dakpannen ligt tussen de 800 en 1.500 pond per vierkant (8 - 10 pond per vierkante voet).

Onderhoud van leistenen daken

Goed geïnstalleerd, vereisen leistenen daken relatief weinig onderhoud en gaan 60 tot 150 jaar of langer mee, afhankelijk van het type geïnstalleerde leistenen shingles, de dakconfiguratie en de geografische ligging van het pand. Vanwege de lange levensduur zijn leistenen dakpannen zeer kosteneffectief gedurende de levensduur van het dak. De steen is niet alleen van nature zeer robuust, maar is ook zeer goed bestand tegen schimmel, meeldauw en andere vervuilingsbronnen, waardoor de onderhoudskosten minimaal zijn. Dat gezegd hebbende, moeten gebroken, gebarsten en ontbrekende leistenen dakpannen snel worden gerepareerd door een professional om waterschade aan het interieur van uw huis en mogelijke structurele schade aan het skelet te voorkomen.

Natuurleien en kunstleien

Wanneer men kiest voor een leien dak zal er eerst een keuze gemaakt moeten worden voor natuurleien of kunstleien. Beide types zijn vierkant en rechthoekig leverbaar met rechte hoeken of een afronding. Afhankelijk van het specifieke type leien dak zijn er diverse kleuren en soorten afwerking beschikbaar.

 • Natuurleien daken hebben de uitstraling van natuursteen wat betreft de kleurstelling en de textuur. Ieder soort steen heeft daarbij specifieke kenmerken; zo zijn er natuurleien daken die grijs zijn, antraciet, bruin of blauw.
 • Kunstleien daken zijn ook in verschillende kleuren verkrijgbaar waarvan de meest gangbare types grijs, bruin en rood zijn.

Verder op deze pagina zullen we de kenmerken en toepassingen van natuurleien daken en kunstleien daken nader toelichten.

Leien dak met natuurleien

Zoals de naam al aangeeft wordt een leien dak met natuurleien gemaakt van natuursteen dat wordt gewonnen op diverse continenten zoals Europa, Afrika, Amerika en Azië. Omdat in elke steengroeve andere soorten natuursteen wordt gewonnen is er een grote diversiteit aan kleuren leverbaar. Omdat een leien dak met natuurleien op basis van een natuurproduct wordt vervaardigd kunnen er lichte verschillen in kleur en vorm bestaan. Dit geeft een uniek karakter aan ieder dak wat vaak als voordeel wordt gezien. De duurzaamheid van een leien dak met natuurleien is zeer goed, de aanschafprijs ligt wel aanzienlijk hoger in vergelijking met kunstleien.

Pluspunten van natuurleien

 • Het natuurlijke uiterlijk geeft een bijzondere uitstraling aan het dak.
 • Leien van natuursteen gaan lang mee, tussen 80 en 100 jaar.
 • De dakbedekking is bestand tegen harde wind.
 • Het materiaal is onderhoudsvriendelijk.
 • Natuurleien zijn goed bestand tegen temperatuurschommelingen.

Minpunten van natuurleien

 • De aanschafkosten liggen hoger dan andere soorten dakbedekking.
 • Bij natuurproducten is kleur en kwaliteit nooit honderd procent uniform, er bestaan altijd kleine verschillen.
leien vezelcement plaatsen

Leien dak met kunstleien

Kunstleien zijn vervaardigd op basis van vezelcement. Dit is een combinatie van kunststofvezels met cement. Het resultaat is een leien dak dat niet alleen sterk maar ook licht is van gewicht. Dankzij de uitstekende verhouding tussen prijs en kwaliteit zijn leien daken met kunstleien erg populair geworden, daarnaast is er ook een grote variëteit in kleuren en afmetingen. De uitstraling is zeer egaal omdat een leien dak met kunstleien met nagenoeg identieke leien wordt gemaakt. Daarnaast is het ook mogelijk om vezelcement in verschillende vormen te gieten wat meer diversiteit in dakontwerp biedt.

Pluspunten van kunstleien

 • Zeer goede prijs/kwaliteitsverhouding.
 • Diverse selectie in zowel kleur als afmeting.
 • Hoge bestendigheid tegen temperatuurwisselingen.
 • Veel opties voor plaatsing waaronder enkelvoudig horizontaal. dubbele dekking, in een ruitvormig of als halfsteenverband.

Minpunten van kunstleien

 • De levensduur is korter dan bij natuurleien; gemiddeld 25 tot 35 jaar.
 • Het aanzicht heeft niet die natuurlijke uitstraling die natuurleien wel bezitten.

Leien dak met dakshingles

Wanneer leien van bitumen worden gemaakt spreekt men van dakshingles. Deze stroken worden gemaakt van bitumen, het is een licht en plooibaar materiaal dat eenvoudig op maat te snijden is. Dakshingles worden met name gebruikt voor een carport, tuinhuis, schuur, vogelhuis of sauna, daarnaast zijn ze ook geschikt voor daken van woningen, met name als het een steil dak betreft. Dakshingles zijn verkrijgbaar is diverse types en kleurstellingen, ze worden met nagels direct op de dakconstructie aangebracht. Deze vorm van dakbedekking wordt met name in de Verenigde Staten toegepast, de gemiddelde levensduur ligt op 25 jaar.

De kosten en mogelijkheden kunnen per dakwerker flink verschillen. Vraag daarom vooraf meerdere offertes aan en vergelijk de prijzen en dienstverlening. Via deze pagina kun je snel en eenvoudig meerdere offertes voor dakwerkers aanvragen.

Leien daken reinigen

leien dak reinigen

Het vezelcement dat gebruikt wordt in kunstleien is licht poreus, daarom worden deze leien tijdens het productieproces voorzien van een beschermende coating. Deze laag zal stof en vocht weren, na verloop van tijd zal deze laag slijten met als gevolg een hogere opname van vocht. Dit vormt een vruchtbare voedingsbodem voor aanslag zoals mos en algen, het leien dak moet daarom periodiek gereinigd worden. Het proces van het ontmossen van een leien dak wordt uitgevoerd met een hogedrukspuit die onder hoge druk een middel spuit dat het mos zal doden.

Na het verwijderen van mos en algen wordt het dak van een nieuwe beschermende laag voorzien. Er wordt eerst een primer aangebracht om de hechting tussen deze laag en de leien te bevorderen. De nieuwe coating heeft een levensduur tussen 10 en 15 jaar.

Hoewel natuurleien minder poreus zijn moet ook dit type leien dak van tijd tot tijd gereinigd worden. De behandeling is grotendeels gelijk aan de kunstleien daken. Laat het dak reinigen door een gespecialiseerde dakwerker, via deze pagina is het mogelijk om vrijblijvend meerdere offertes aan te vragen.

Dakpannen of leien dak kiezen?

De verschillen tussen dakpannen en leien daken zijn niet voor iedereen even duidelijk. Daarom noemen we hier de voornaamste verschillen:

 • Het gewicht van leien ligt aanzienlijk lager dan dakpannen, daarmee kunnen leien daken op een minder sterke dakconstructie geplaatst worden.
 • Dakpannen zijn eenvoudiger te plaatsen dan leien, daardoor is het doorgaans goedkoper om dakpannen te leggen.
 • Leien zijn beter bestand tegen harde wind omdat ze vlak liggen.
 • Bij een dubbele plaatsing zijn er meer leien nodig wat de prijs omhoog drijft.
 • Leien zijn in diverse vormen te leggen, dat biedt meer vrijheid om een woning te ontwerpen.
 • Het is mogelijk om leien naast dakbedekking ook als gevelbekleding te gebruiken.
zwarte leien

Asbest leien daken

Bij asbest leien daken is het van groot belang om een professionele dakwerker in te schakelen, behandel dit type leien dak nooit met een hogedrukspuit. Daken die pakweg dertig tot veertig jaar oud zijn kunnen bedekt zijn met asbest leien. Daken die na 1997 zijn gemaakt bevatten geen asbest meer vanwege de risico’s voor de gezondheid. Voor meer informatie over asbest leien daken, en om te controleren of jouw leien dak wellicht asbest bevat kun je terecht op de website van Eternit. Wanneer er een asbest leien dak aanwezig is, kan vervanging een betere optie zijn dan reiniging. Schakel een gespecialiseerde dakwerker in om deze werkzaamheden uit te voeren.