Koper dak

Hoewel koperen daken met name voorkomen op monumenten en andere oude gebouwen, zien we materialen zoals koper en zink weer steeds vaker toegepast worden bij moderne constructies. Koper is een bijzondere vorm van dakbedekking dat ook als gevelbekleding inzetbaar is.

Eigenschappen van een koper dak

Koper behoort tot de edelmetalen, het is een metaal dat door oxidatie na verloop van tijd een andere kleur zal aannemen. Bij een koper dak of gevel zal de kleur van de originele rode tint langzaam verkleuren naar een roodbruine kleur met als laatste stap kopergroen. Het duurt onder normale omstandigheden ongeveer tien jaar voordat dit proces voltooid is. Het is overigens ook mogelijk om direct een koper dak met definitieve kleurstelling te leggen, door gepatineerde koperen dakplaten of gevelplaten te gebruiken. Deze platen zijn reeds verouderd door middel van een chemisch proces. Afhankelijk van het type worden deze koperen platen geleverd in roodbruin of kopergroen. Er zijn ook legeringen verkrijgbaar waarbij er andere materialen aan het koper worden toegevoegd zoals zink, messing of aluminium.

koper dak vervangen van bitumenshingles

Hoeveel kost een koperen dak?

Een koperen dak kost ergens tussen de €30.000 en €45.168 om te installeren, afhankelijk van de helling, de helling en de grootte van uw dak. U kunt verwachten dat u €11 tot €15 per vierkante meter of €1.100 tot €1.500 per vierkant geïnstalleerd op een standaard formaat huis met één verdieping te betalen. Kosten zullen ook veranderen afhankelijk van de gemiddelde lokale dakbedekking arbeidskosten.

Koperen dak Type Prijs per vierkante meter Kosten per vierkant
Koperen dakpanelen €15 - €18 €1,500 - €1,800
Koperen Shingles €10 - €16 €1,000 - €1,600
Koperen dakpannen €12 - €15 €1,200 - €1,500
Staande Naad Koperdak €16 - 22 €1,600 - €2,200

Is het koperdak de kosten waard?

Investeren in koperen dakbedekking verhoogt de wederverkoopwaarde van uw woning. In het hele land krijgen huiseigenaren die investeren in metalen dakbedekking een gemiddelde ROI van 85,9%. Metalen dakbedekking kan ook uw verzekering verlagen vanwege de brandwerendheid, vooral in staten als Texas en Californië die kwetsbaar zijn voor wildvuur. Dus als u zich afvraagt of koperen dakbedekking de kosten waard is, hangt het er echt van af hoeveel u de mooie uitstraling ervan waardeert en of u de kosten voor de vervanging van de dakbedekking en de andere voordelen die in dit artikel worden besproken, kunt rechtvaardigen.

Lees meer over Dakbedekking: alle soorten op een rij

Koperen dak installaties

Als het gaat om nieuwe metalen dak is een koperen dak top of the line. Zijn duurzaamheid en esthetische aantrekkingskracht is ongeëvenaard. Koper is niet gecoat of geschilderd, omdat het niet corrodeert. Koperen daken worden onafgewerkt geïnstalleerd en krijgen een beschermende groene patina met de leeftijd (zoals het Vrijheidsbeeld.) Ze zijn een zeer populair daktype om te hebben geïnstalleerd in kleine secties voor de esthetiek.

Omdat koperen daken duur kunnen worden, is het vaak gereserveerd voor speciale huisontwerpkenmerken, zoals het dak van een prominent raam of dakkapel. Koperen daken zijn bestand tegen scheuren, krimpen en eroderen, en koperen daken zijn ook bestand tegen extreme weersomstandigheden, zoals zware sneeuw, hagel en bosbranden.

 • Duur: 60+ jaar.
 • Voegt een mooie designstijl toe aan uw huis.
 • Kan de verzekeringstarieven verlagen door de brandwerendheid.
 • Hoog rendement op de investering voor de waarde van uw huis: Gemiddeld 85,9%
 • Verleent goed weer met de tijd.

Hoe lang gaan koperen daken mee?

Een koperen dak gaat veel langer mee dan traditionele daken zoals een vervangend asfaltschindeldak. Nieuwe koperen daken kunnen 60 tot 100 jaar meegaan met weinig onderhoud gedurende hun hele levensduur.

koperen dakbedekking

Onderhoud van koperen daken

In tegenstelling tot veel andere metalen dakbedekkingsmaterialen heeft koper geen verf of afwerking nodig. Koperen daken hebben het potentieel om uit te zetten en in te krimpen tijdens weersveranderingen waardoor de bevestigingsmiddelen los kunnen komen te zitten en moeten worden gerepareerd, maar dit is geen grote zorg en is een eenvoudige oplossing, zelfs als het gaat om regelmatig onderhoud.

Reiniging van koperdaken

Koperen daken kunnen na vele jaren hun mooie glans verliezen, maar er zijn methoden om een koperen dak te reinigen om de natuurlijke koperen uitstraling te herstellen. Er zijn opties voor het reinigen van koperen daken die een chemische of natuurlijke reiniger bevatten om het oorspronkelijke uiterlijk te herstellen, wat u zelf kunt doen met grote hoeveelheden gekochte winkel of natuurlijke zelfgemaakte reiniger. Echter, veel mensen kiezen ervoor om een professionele koperen dakreiniger te vinden om te helpen met het reinigen van koperen dakbedekking en het herstellen van glans in plaats daarvan.

Gerelateerd: Dak reinigen: werkwijze en prijzen per m2 voor dakreiniging

Behoud van de kleur van het koperen dak

Bij de eerste installatie van uw koperen dak kunt u de glans behouden door het gehele koperen dak te coaten met een blanke polyurethaancoating of een blanke lak om de natuurlijke nieuwe glans van uw koperen dak te behouden. Dit zal het patineren van uw koperen dak verlengen en de natuurlijke groene kleur die met natuurlijke oxidatie komt uitstellen, zoals hieronder te zien is. Een koperen dak zal groen beginnen te worden bij ongeveer 20 jaar na de installatie. U kunt met een dakbedekkingsaannemer in de buurt van u praten om een koperdak schoon te maken of te laten vervangen als dat nodig is.

Nieuwe koperen dakkleur:

koperen dakbedekking

Groene koperen dakkleur (na oxidatie):

groen koperen dak

Waarom kiezen voor een koper dak?

 1. Koperen daken veranderen van uiterlijk in de loop der tijd wat het gebouw een dynamisch en uniek karakter geeft.
 2. Koper is een edelmetaal dat zijn kenmerken blijft behouden, daarom hebben koperen daken een zeer lange levensduur.
 3. De flexibele eigenschappen van koper maakt het geschikt voor een bijzonder ontwerp zoals daken met rondingen.
 4. Een koper dak is in principe onderhoudsvrij.
 5. Daken van koper zijn goed te combineren met natuurlijke materialen zoals hout en rode gevelstenen.

Waarom niet kiezen voor een koper dak?

 1. Het is een kostbaar metaal waardoor de kosten hoger uitvallen dan alternatieve soorten dakbedekking.
 2. Niet alle dakwerkers kunnen overweg met dit materiaal, het is moeilijker om een geschikte dakwerker te vinden.
 3. Daken van metaal zijn gevoeliger voor deuken die kunnen ontstaan bij neerslag zoals hagel of schade door harde objecten.
 4. Wanneer het dak eenmaal geplaatst is kunnen er niet eenvoudig wijzigingen worden aangebracht omdat de naden gesoldeerd worden.
 5. Grotere daken met een helling onder drie graden zijn niet geschikt voor bedekking met koper of zink.

Dak van koper plaatsen

Het plaatsen van een zinken of koperen dak vergt vakmanschap en ervaring. Het is van belang om rekening te houden met de specifieke kenmerken van deze metaalsoorten. Wanneer de temperatuur verandert zullen zinken en koperen daken gaan werken. Door de dakplaten op de juiste wijze te bevestigen kan deze uitzetting en krimp worden opgevangen. Hiervoor wordt felsen of roeven toegepast. Daarnaast moet sterke condensvorming aan de onderzijde van het dak voorkomen worden, dit kan op den duur leiden tot roestvorming en schade aan de dakconstructie. Deze condensatie kan worden voorkomen door een dampremmende laag aan te brengen en een luchtspouw te installeren.

Felsen, roeven en losanges

Er bestaan diverse soorten afwerking voor een dak van koper, dit zijn de drie meest gangbare methoden:

 • Felsen: Het dak wordt afgewerkt met felsplaten van koper of zink. Dit zijn platen met randen die omgevouwen zijn, met schuivende verbindingsstukken die klangen heten worden deze koperen platen aan het dakbeschot verankerd. Een voorwaarde voor felsen is een helling die minimaal drie graden bedraagt, een helling van minimaal zeven graden wordt aanbevolen.
 • Roeven: Bij deze methode worden banen van koper met twee opstaande zijden gebruikt. De banen op een roevendak worden gescheiden door roeflatten, deze latten worden bevestigd op het dakbeschot. Er geldt een minimale dakhelling van drie graden om de roefmethode toe te passen.
 • Losanges: Dit zijn metalen leien met een ruitvorm. Hoewel er meestal zinken losanges gebruikt worden is het ook mogelijk om bolvormige daken of puntdaken met koperen losanges af te werken. Dit zien we doorgaans bij monumentale panden.

Rieten dak met koperen nok

Bij een rieten dak worden regelmatig koperen nokvorsten gebruikt als afwerking. Naast de lange levensduur van koperen nokvorsten complimenteert de natuurlijke koperkleur uitstekend een rieten dak. De oxiderende werking van koper zal het rieten dak bescherming bieden tegen mos, schimmel en algen.

Voordelen van een rieten dak met koperen nok

 • Lichtgewicht constructie die de kap minder zal belasten.
 • Optimale ventilatie onder de koperen nok.
 • Rieten dak met waterdichte constructie.
 • Bestand tegen harde windstoten en storm.
 • Onderhoudsvriendelijk en daarmee kostenbesparend.

Koperen daken zijn vakwerk

Het spreekt voor zich dat het plaatsen van koperen daken een klus is voor de vakman. Kies altijd voor een dakwerker met ervaring in dit soort daken leggen, en vraag meerdere offertes aan om kosten en diensten met elkaar te vergelijken. Om offertes te vergelijken van dakwerkers die koperen daken plaatsen hebben we een gratis offerte pagina ingericht. Hiermee kun je gratis en vrijblijvend offertes aanvragen van meerdere dakwerkers in de regio, en zo snel en eenvoudig de mogelijkheden naast elkaar te leggen.

Vraag direct meerdere offertes aan voor het installeren van een koper dak, gratis en zonder verplichtingen!

Lees ook meer over golfplaten