Koper dak

Hoewel koperen daken met name voorkomen op monumenten en andere oude gebouwen, zien we materialen zoals koper en zink weer steeds vaker toegepast worden bij moderne constructies. Koper is een bijzondere vorm van dakbedekking dat ook als gevelbekleding inzetbaar is.

Eigenschappen van een koper dak

Koper behoort tot de edelmetalen, het is een metaal dat door oxidatie na verloop van tijd een andere kleur zal aannemen. Bij een koper dak of gevel zal de kleur van de originele rode tint langzaam verkleuren naar een roodbruine kleur met als laatste stap kopergroen. Het duurt onder normale omstandigheden ongeveer tien jaar voordat dit proces voltooid is. Het is overigens ook mogelijk om direct een koper dak met definitieve kleurstelling te leggen, door gepatineerde koperen dakplaten of gevelplaten te gebruiken. Deze platen zijn reeds verouderd door middel van een chemisch proces. Afhankelijk van het type worden deze koperen platen geleverd in roodbruin of kopergroen. Er zijn ook legeringen verkrijgbaar waarbij er andere materialen aan het koper worden toegevoegd zoals zink, messing of aluminium.

koper dak vervangen van bitumenshingles

Waarom kiezen voor een koper dak?

 1. Koperen daken veranderen van uiterlijk in de loop der tijd wat het gebouw een dynamisch en uniek karakter geeft.
 2. Koper is een edelmetaal dat zijn kenmerken blijft behouden, daarom hebben koperen daken een zeer lange levensduur.
 3. De flexibele eigenschappen van koper maakt het geschikt voor een bijzonder ontwerp zoals daken met rondingen.
 4. Een koper dak is in principe onderhoudsvrij.
 5. Daken van koper zijn goed te combineren met natuurlijke materialen zoals hout en rode gevelstenen.

Waarom niet kiezen voor een koper dak?

 1. Het is een kostbaar metaal waardoor de kosten hoger uitvallen dan alternatieve soorten dakbedekking.
 2. Niet alle dakwerkers kunnen overweg met dit materiaal, het is moeilijker om een geschikte dakwerker te vinden.
 3. Daken van metaal zijn gevoeliger voor deuken die kunnen ontstaan bij neerslag zoals hagel of schade door harde objecten.
 4. Wanneer het dak eenmaal geplaatst is kunnen er niet eenvoudig wijzigingen worden aangebracht omdat de naden gesoldeerd worden.
 5. Grotere daken met een helling onder drie graden zijn niet geschikt voor bedekking met koper of zink.

Dak van koper plaatsen

Het plaatsen van een zinken of koperen dak vergt vakmanschap en ervaring. Het is van belang om rekening te houden met de specifieke kenmerken van deze metaalsoorten. Wanneer de temperatuur verandert zullen zinken en koperen daken gaan werken. Door de dakplaten op de juiste wijze te bevestigen kan deze uitzetting en krimp worden opgevangen. Hiervoor wordt felsen of roeven toegepast. Daarnaast moet sterke condensvorming aan de onderzijde van het dak voorkomen worden, dit kan op den duur leiden tot roestvorming en schade aan de dakconstructie. Deze condensatie kan worden voorkomen door een dampremmende laag aan te brengen en een luchtspouw te installeren.

Felsen, roeven en losanges

Er bestaan diverse soorten afwerking voor een dak van koper, dit zijn de drie meest gangbare methoden:

 • Felsen: Het dak wordt afgewerkt met felsplaten van koper of zink. Dit zijn platen met randen die omgevouwen zijn, met schuivende verbindingsstukken die klangen heten worden deze koperen platen aan het dakbeschot verankerd. Een voorwaarde voor felsen is een helling die minimaal drie graden bedraagt, een helling van minimaal zeven graden wordt aanbevolen.
 • Roeven: Bij deze methode worden banen van koper met twee opstaande zijden gebruikt. De banen op een roevendak worden gescheiden door roeflatten, deze latten worden bevestigd op het dakbeschot. Er geldt een minimale dakhelling van drie graden om de roefmethode toe te passen.
 • Losanges: Dit zijn metalen leien met een ruitvorm. Hoewel er meestal zinken losanges gebruikt worden is het ook mogelijk om bolvormige daken of puntdaken met koperen losanges af te werken. Dit zien we doorgaans bij monumentale panden.

Rieten dak met koperen nok

Bij een rieten dak worden regelmatig koperen nokvorsten gebruikt als afwerking. Naast de lange levensduur van koperen nokvorsten complimenteert de natuurlijke koperkleur uitstekend een rieten dak. De oxiderende werking van koper zal het rieten dak bescherming bieden tegen mos, schimmel en algen.

Voordelen van een rieten dak met koperen nok

 • Lichtgewicht constructie die de kap minder zal belasten.
 • Optimale ventilatie onder de koperen nok.
 • Rieten dak met waterdichte constructie.
 • Bestand tegen harde windstoten en storm.
 • Onderhoudsvriendelijk en daarmee kostenbesparend.

Koper dak prijzen

Hoewel de prijzen voor koperen daken hoger liggen in aanschaf in vergelijking met de meeste andere soorten dakbedekking, moet er ook rekening gehouden worden met de lange levensduur van gemiddeld 70 tot 100 jaar. De kosten voor een koper dak bedragen ongeveer 130 tot 145 euro per vierkante meter, op basis van een koperen dak met enkelvoudige naad.

Koperen daken zijn vakwerk

Het spreekt voor zich dat het plaatsen van koperen daken een klus is voor de vakman. Kies altijd voor een dakwerker met ervaring in dit soort daken leggen, en vraag meerdere offertes aan om kosten en diensten met elkaar te vergelijken. Om offertes te vergelijken van dakwerkers die koperen daken plaatsen hebben we een gratis offerte pagina ingericht. Hiermee kun je gratis en vrijblijvend offertes aanvragen van meerdere dakwerkers in de regio, en zo snel en eenvoudig de mogelijkheden naast elkaar te leggen.

Vraag direct meerdere offertes aan voor het installeren van een koper dak, gratis en zonder verplichtingen!

Lees ook meer over golfplaten