Prijs dakpannen per materiaal

Als je een nieuw dak laat plaatsen, is het noodzakelijk om een goede inschatting te maken van alle mogelijke kosten. De prijs van dakpannen is daar een vast onderdeel van.

Prijzen per m2 van verschillende soorten

De kostprijs van dakpannen verschilt naargelang het materiaal. Hieronder vind je de gemiddelde prijzen per materiaal (exclusief speciale coatings of kleuren).

1) Beton

De prijzen voor dakpannen in beton bedraagt gemiddeld tussen de 26 à 36 euro / m2. Deze prijs is exclusief btw en inclusief plaatsing. De afwerkingslaag en de kleur maken het duurder. Een coating tegen vuil en mos of een glanslaag bijvoorbeeld, doen de kostprijs stijgen. Het voordeel is dat ze zeer snel geplaatst kunnen worden. De levensduur bedraagt gemiddeld 30 jaar.

2) Keramiek

De gemiddelde prijs per m2 van keramische dakpannen ligt tussen de 40 à 45 euro. Deze prijs is inclusief plaatsing en exclusief btw. Kleidakpannen zijn een soort dakbedekking met een natuurlijke en authentieke uitstraling. Ze zijn duurder dan betonnen pannen, maar gaan langer mee. Hun levensduur bedraagt ongeveer 50 jaar. Daarnaast zijn ze kleurvast en duurzaam.

3) Dakpanplaten uit staal of aluminium

De prijzen van  dakpanplaten  bedragen gemiddeld 18 à 20 euro / m2 (exclusief plaatsing, inclusief btw). Voor wie op zoek is naar een zeer betaalbaar alternatief voor dakpannen, is dit ideaal. Deze dakbedekking bestaat uit voorgevormde platen uit staal of aluminium. Ze hebben de uitstraling van dakpannen. De dakpanplaat wordt vaak toegepast bij renovaties of dakbedekking voor tuinhuizen. Deze platen zijn licht, zeer goedkoop en snel te plaatsen. Het kunstmatige uiterlijk van deze pannen zijn een nadeel.

 

4) Leien

Leien zijn een alternatief voor dakpannen. De prijs per m2 van een kunstlei bedraagt ongeveer 65 à 75 euro. De prijs van een natuurlei bedraagt 110 tot 120 euro / m2. Een dakbedekking met natuurleien gaat tot wel 100 jaar mee. Ze zijn erg stormvast en vergen geen onderhoud. Ze zijn ook zeer goed bestand tegen verschillende temperaturen. Kunstleien zijn goedkoper, maar ogen minder authentiek dan natuurleien. Ze zijn gaan ongeveer 25 à 35 jaar mee.

Tip: vergelijk de totaalprijs

Kiezen voor goedkope dakpannen betekent daarom nog niet dat ook de totale kostprijs lager zal zijn. De structuur van het dak oefent een belangrijke invloed uit op de totale kosten.

Dakpannen aanbrengen op een dak met dakvensters, kielgoten of noordbomen is duurder, omdat er meer hulpstukken nodig zijn en meer arbeidsuren.

Lees meer over de mogelijkheden van dakpannen.