PVC dakbedekking: prijzen en plaatsing

Kunstof biedt enorm veel mogelijkheden, een materiaal als PVC is niet alleen zeer duurzaam, het is ook een goedkoop alternatief voor natuurlijke materialen. Op deze pagina behandelen we de mogelijkheden met PVC dakbedekking, en bekijken naast de voordelen ook de nadelen, de kosten en welke alternatieve soorten dakbedekking er verkrijgbaar zijn.

dak van pvc

Wat is PVC dakbedekking?

Poly Vinyl Chloride is een kunststof die we beter kennen als PVC. Het is gevormd als een membraan dat met name gebruikt wordt als dakbedekking van platte daken of licht hellende daken. Dit materiaal heeft een hoge weerstand tegen chemicaliën, maar is minder goed bestand tegen organische samenstellingen zoals polystyreen of bitumen. PVC dakbedekking is in staat te krimpen en uit te zetten bij verschillende temperaturen omdat er speciale weekmakers en UV stabilisatoren in het materiaal zijn verwerkt. Omdat het een licht materiaal is zal de dakconstructie met PVC daken nauwelijks belast worden.

Eigenschappen van PVC folie

dakbedekking van pvc

De gemiddelde levensduur van PVC dakbedekking is 25 tot 30 jaar. Dit is ook afhankelijk van de dikte die de folie heeft. De folie moet minimaal 1,2 mm dik zijn, wanneer het een dikte heeft van 1,5 mm stijgt de gemiddelde levensduur al naar 35 jaar. Vraag voor meer informatie over de prijzen en mogelijkheden offertes aan bij dakwerkers in de regio via deze pagina.

Eigenschappen van PVC dakplaten

Het is ook mogelijk PVC dakbedekking in de vorm van dakplaten te installeren. Dit zijn de bekende golfplaten die minder buigzaam zijn en licht doorlaten. Deze dakplaten worden vaak gebruikt bij aanbouw zoals een schuur, carport, serre, kippenhok en ook binnen de industrie. De platen zijn in uiteenlopende maten verkrijgbaar.

PVC dakbedekking prijs

Er zijn verschillende factoren die de uiteindelijke prijs van PVC dakbedekking bepalen, denk aan de dikte, het oppervlak en de bereikbaarheid van het dak. Wanneer de oude dakbedekking verwijderd moet worden zullen hier extra kosten aan verbonden zijn.

De kosten voor een PVC dakbedekking of het laten plaatsen van een PVC dak inclusief BTW kosten en materiaal zal een korstprijs bedragen van € 50 à 70 per vierkante meter. De prijzen variëren uiteraard van dakwerker tot dakwerker.

WerkzaamhedenGemiddelde prijs per m2
(inclusief arbeid en btw)
Plaatsen nieuwe PVC€ 50
Vervangen PVC€ 96

Waarom kiezen voor PVC dakbedekking?

Dit zijn de voornaamste voordelen:

 • Het materiaal is sterk en duurzaam.
 • PVC is waterdicht en wortelbestendig.
 • UV licht wordt gereflecteerd.
 • Het ziet er modern en trendy uit.
 • Er is weinig onderhoud vereist.
 • De platen worden aangebracht met lijm, niet met branden.
 • Het is een relatief goedkope methode.
 • Deze kunststof is volledig te recycleren.

Waarom niet kiezen voor PVC dakbedekking?

Dit zijn de voornaamste nadelen:

 • De levensduur ligt lager dan bijvoorbeeld EPDM.
 • Wanneer het materiaal ouder wordt zal de flexibiliteit minder worden.
 • Bij plaatsing op een oude dakbedekking van polystyreen of bitumen moet eerst een scheidingslaag worden aangebracht.
 • Zelf leggen is behoorlijk ingewikkeld en arbeidsintensief.

Hoe wordt PVC dakbedekking geplaatst?

Zoals reeds aangegeven is het plaatsen van PVC daken niet eenvoudig. Dit zijn de stappen die genomen worden:

 • Wanneer dat nodig is zal de oude dakbedekking verwijderd worden. PVC is net bestand tegen polystyreen en bitumen.
 • Als eerste zal de drager en dakbeschot geplaatst worden. Dit zijn balken van hout of beton waar de OSB platen op bevestigd worden, deze platen worden gemaakt van geperste houtschilfers.
 • Er wordt een dampscherm op de OSB platen aangebracht, dit zal een polyethyleenfolie zijn wat condensatie in het isolatiemateriaal voorkomt.
 • De isolatielaag kan bestaan uit bijvoorbeeld isolatieplaten op basis van PUR, deze worden bevestigd op de OSB platen.
 • Over deze laag wordt de PVC in banen uitgerold en op maat gesneden. De stroken worden verlijmd met hete lucht (geen brander) waarbij de naden worden gelast voor een waterdicht oppervlak.
 • Met kimfixatie wordt voorkomen dat de folie los kan raken in de hoeken. Door gewapende strips mechanisch aan de opkant te verankeren is er minder kans op scheuren in het PVC dak.

Alternatieve soorten dakbedekking

Dit zijn een aantal alternatieve soorten dakbedekking met de specifieke voordelen, nadelen en richtprijzen.

EPDM daken

Met name de levensduur van gemiddeld 40 tot 50 jaar maakt EPDM een aantrekkelijk alternatief. Het is een elastisch materiaal dat niet krimpt of scheurt met UV bestendigheid. Een ander voordeel van EPDM is de mogelijkheid deze over de bestaande dakbedekking aan te brengen. Er zijn geen naden waarmee lekkage wordt voorkomen. De kosten liggen op gemiddeld 50 tot 60 euro per vierkante meter.

Lees meer over EPDM of vraag direct gratis offertes aan.

TPO daken

Dit type kunststof is rekbaar, duurzaam en milieuvriendelijk. TPO is geschikt voor platte daken. Dit soort dakbedekking combineert de kenmerken van EPDM en PVC, het is mogelijk deze folie te verlijmen of te lassen. Op het eerste gezicht ziet TPO er hetzelfde uit als PVC dakbedekking met een afwijkende samenstelling. Dit materiaal kan namelijk wel direct over polystyreen of bitumen worden aangebracht. De folie blijft flexibel, is UV bestendig en wortelvast. De variëteit in kleuren kan ook een voordeel zijn, evenals de relatief lange levensduur van gemiddeld 30 tot 40 jaar.

Informeer naar de mogelijkheden van TPO of vraag direct gratis offertes aan.

dakbedekking kunststof

Welk soort dakbedekking kiezen?

Er is geen enkel materiaal dat in alle situaties de beste keuze is. De mogelijkheden en persoonlijke afwegingen zullen in iedere situatie anders zijn. Hoewel een langere levensduur beter is voor de prijs/kwaliteitsverhouding, kan er met een beperkt budget soms toch worden gekozen voor een goedkoper alternatief. Ook de eventuele verwijdering van de oude dakbedekking zal zeker een rol spelen bij het totale project. Door meerdere offertes van dakwerkers aan te vragen kun je de mogelijkheden en kosten met elkaar vergelijken. Houd naast de prijs ook rekening met de communicatie en garantievoorwaarden.

Lees ook meer over dakpanplaten.