Dakpannen met zonnepanelen

Het grote nadeel dat vaak genoemd wordt bij de keuze voor zonnepanelen is het uiterlijk van deze panelen. Het past niet bij de uitstraling van de buurt, en maakt de woning er zeker niet mooier op. Gelukkig komen er steeds meer innovaties op het gebied van zonne-energie zoals dakpannen met zonnepanelen. Deze pannen kunnen op een aantrekkelijke wijze op een bestaand dak worden gelegd. Naast standaard daken met zonnepanelen zijn er nog een aantal alternatieven. De mogelijkheden, voordelen en ook mogelijke nadelen vind je op deze pagina.

zonnepaneel sneldekpan

Waarom kiezen voor dakpannen met zonnepanelen?

Het grootste voordeel om te kiezen voor dakpannen met zonnepanelen is het neutrale aanzicht, ze vallen minder op dan de bekende grote panelen op het dak. Wanneer de kleur overeenkomt met het originele dak wordt het echt onderdeel van de woning. Met name bij oudere panden zien zonnepanelen als opbouw er meestal niet echt aantrekkelijk uit, wanneer de vorm en uitstraling van traditionele daken met zonnepanelen behouden kan blijven is dat voor veel mensen een groot voordeel. Daarnaast is de montage van dit soort panelen eenvoudig en snel uit te voeren, met name voor grotere oppervlakken zijn dakpannen met zonnepanelen zeer geschikt. Ook wanneer de vorm van het dak niet helemaal recht is, door bijvoorbeeld een dakkapel, is dit geen bezwaar met dakpannen. Voor meer informatie over prijzen voor daken met zonnepanelen kun je terecht op deze pagina.

Wat is het rendement van dakpannen met zonnepanelen?

Het rendement van pannen met zonnecellen is in theorie overeenkomstig met de bekende panelen met zonnecellen. Afhankelijk van de ligging kan er wel meer schaduwvorming optreden door een gedeeltelijke overlapping van de pannen. Dit kan van invloed zijn op het rendement in de praktijk. Daarnaast zal de ventilatie met dakpannen minder goed zijn dan met een opbouwsysteem. Ventilatie biedt extra koeling aan de panelen wat de prestaties van de cellen kan verbeteren. Uiteindelijk zal de situatie per woning verschillen, informeer bij de specialist naar de beste oplossing voor je eigen woning. Lees meer over dakpannen.

Soorten daken met zonnepanelen

Hieronder kun je de meest gangbare daken met zonnepanelen vinden:

Dakpannen met zonnepanelen gemonteerd

Dit is een soort dakpan waar zonnepanelen op bevestigd worden. Standaard formaat dakpannen leveren te weinig rendement op, daarom wordt er gekozen voor sneldekpannen die breder zijn. Deze pannen worden gemaakt van steen composiet of van kunststof, ze kunnen op de reeds aanwezige panlatten gemonteerd worden. De pannen worden individueel uitgerust met een aansluitpunt en kabel. Dit type dakpan kan een opbrengst leveren tussen 35 Wp en 55 Wp. Naast het voordeel van montage op de bestaande panlatten liggen dit soort dakpannen met zonnepanelen op een neutrale wijze op het dak, wat het aanzicht bevordert ten opzichte van andere soorten panelen. De trendy uitstraling past uitstekend bij moderne woningen. Merken die dit type panelen leveren zijn bijvoorbeeld Synroof en Nelskamp.

Leien daken met zonnepanelen

Omdat leien daken van zichzelf al vlak zijn passen zonnepanelen hier uitstekend bij. Na montage vallen ze niet uit de toon met de rest van de woning. Er is een keuze uit diverse systemen, zoals compacte panelen met een oppervlakte van 10 m² tot enorme panelen van 40 m². Om dit type leien daken met zonnepanelen te monteren moet de helling van het dak minimaal 25 graden bedragen, anders zal de opbrengst te laag zijn. Wanneer we de kosten tegen de baten afwegen vallen leien daken met zonnepanelen wel duurder uit dan andere oplossingen. Merken die dit type panelen leveren zijn bijvoorbeeld Eternit en Solar Century.

Breed formaat zonnepanelen

Hoewel de hoogte van deze panelen gelijk is aan standaard dakpannen, ligt de lengte op vier tot acht maal de standaard afmetingen. Deze panelen kunnen op reeds aanwezige panlatten bevestigd worden, en zijn te combineren met platen van beton of klei. De prijs/kwaliteitsverhouding van dit soort dakpannen met zonnepanelen is zeer goed. Merken die dit type panelen leveren zijn bijvoorbeeld Eternit, Stafier en Solar Century.

zonnepanelen leien dak

Keramische dakpannen met zonnepanelen

Bij monumentale panden waarbij het aanzicht niet mag veranderen kunnen keramische dakpannen met zonnepanelen uitkomst bieden. Deze pannen hebben het uiterlijk van de traditionele dakpannen maar zijn in staat zonne-energie om te zetten in elektriciteit. Door de gebogen vorm en de wijze van plaatsing zal het rendement helaas niet optimaal zijn, daarmee is het zeker niet de meest populaire manier om dakpannen met zonnepanelen te plaatsen.

Integratie met daksysteem

Het is ook mogelijk om de zonnepanelen niet op een frame te monteren die over de dakbedekking ligt, maar geheel verzonken ligt in de dakconstructie. Bij deze methode is het van belang om de zonnepanelen waterdicht af te sluiten zodat neerslagwater niet kan doordringen in de dakconstructie. Dakpannen met zonnepanelen worden normaal gesproken direct op de panlatten gemonteerd zonder verdere isolatie. Wanneer je kiest voor dit systeem moet je er rekening mee houden dat ze het uiterlijk hebben van de bekende zonnepanelen, met het verschil dat ze beter geïntegreerd zijn in de dakconstructie voor een mooier afgewerkt aanzicht.

Neem contact op met de leverancier van zonnepanelen en dakpannen op zonne-energie voor advies op maat.