Bitumen dakbedekking: soorten , mogelijkheden en voordelen

Bitumen dakbedekking, ook bekend als roofing of dakleer, is een populaire keuze voor platte en licht hellende daken. Het biedt een waterdichte en duurzame bescherming tegen de elementen, maar er zijn verschillende soorten bitumen dakbedekking met elk hun eigen voor- en nadelen. In dit artikel ontdekken we de mogelijkheden, soorten, plaatsingsmethoden, voordelen, nadelen en levensduur van bitumen dakbedekking, zodat u een weloverwogen keuze kunt maken voor uw dak.

Om een dak betrouwbaar waterdicht te maken kan bitumen dakbedekking de oplossing zijn. Op deze pagina bekijken we de mogelijkheden van bitumen daken en de kosten om een bitumen dak te laten leggen.

Bekijk hier alles wat onze dakwerker voor u kan betekenen

Mogelijkheden van Bitumen Dakbedekking:

Bitumen dakbedekking is een veelzijdig materiaal dat geschikt is voor diverse toepassingen:

 • Platte daken: Bitumen is de meest voorkomende dakbedekking voor platte daken vanwege zijn waterdichtheid en flexibiliteit.
 • Licht hellende daken: Bitumen kan ook worden toegepast op licht hellende daken tot een bepaalde hellingsgraad.
 • Dakterrassen: Bitumen is geschikt als basis voor een groendak of dakterras.
 • Renovatiewerkzaamheden: Bitumen kan worden gebruikt om bestaande dakbedekking te herstellen of te vervangen.

Soorten Bitumen Dakbedekking:

Er zijn verschillende soorten bitumen dakbedekking, elk met unieke eigenschappen:

 • APP (Atactisch PolyPropyleen):APP-bitumen is bekend om zijn hoge temperatuurbestendigheid en duurzaamheid. Het is ideaal voor daken die veel zonlicht vangen.
 • SBS (Styreen-Butadieen-Styreen):SBS-bitumen is flexibel en bestand tegen lage temperaturen. Het is geschikt voor koudere klimaten en daken met veel beweging.

Bitumen dakbedekking of roofing

In Belgiƫ komt van alle soorten dakbedekking bitumen het meeste voor op platte daken. Het wordt ook wel roofing genoemd. Naast platte daken is het ook mogelijk om roofing aan te brengen op daken met een lichte helling. De grondstof van bitumen is een bijproduct van aardolie. Hoewel er verhalen de ronde doen dat bitumen ook teer zou bevatten, is dit niet waar aangezien teer van houtskool wordt gemaakt. Wanneer roofing op de juiste wijze wordt aangebracht kan men rekenen op een gemiddelde levensduur van 25 jaar, dankzij moderne technieken kan dit oplopen tot wel 35 jaar.

Kosten bitumen dakbedekking

Wanneer de afweging wordt gemaakt om voor een nieuwe dakbedekking te kiezen wordt er vaak als eerste naar de kosten gekeken. Dat klinkt logisch, toch zijn er meerdere factoren om rekening mee te houden zoals de levensduur. Voor bitumen dakbedekking betaal je gemiddeld 40 tot 60 euro per vierkante meter voor het plaatsen van een bitumen dak, met een levensduur van ongeveer 25 jaar.

plat dak bitumen

Als we uitgaan van een plat dak met een totale oppervlakte van 50 vierkante meter zal de totale prijs ongeveer op 2500 euro uitkomen. Omdat iedere situatie uiteraard anders is, adviseren we om vooraf meerdere offertes aan te vragen bij professionele dakwerkers die actief zijn in de regio. Via onze offerte pagina bieden we de mogelijkheid om gratis en zonder verplichtingen meerdere offertes tegelijkertijd aan te vragen. Door slechts enkele vragen te beantwoorden inclusief de postcode zorgen we ervoor dat je binnen slechts twee dagen een aantal offertes van dakwerkers in de regio zal ontvangen in de mailbox. Met slechts twee minuten tijd om het formulier in te vullen kun je tot wel veertig procent besparen op de bitumen dakbedekking.

Plaatsing van Bitumen Dakbedekking:

Bitumen dakbedekking kan op verschillende manieren worden geplaatst:

 • Zweven: De bitumen rollen worden los op het dak gelegd en aan de randen bevestigd. Deze methode is geschikt voor lichte daken en biedt een goede isolatie.
 • Verlijmen: De bitumen rollen worden volledig verlijmd aan de ondergrond. Dit zorgt voor een sterke en waterdichte verbinding, maar is arbeidsintensiever.
 • Mechanisch bevestigen: De bitumen rollen worden mechanisch bevestigd met schroeven of spijkers. Deze methode is geschikt voor zwaardere daken en biedt extra windbestendigheid.

Zelfklevende bitumen; wel of niet gebruiken?

Tegenwoordig is het mogelijk om zelfklevende bitumen te leggen, professionele dakwerkers geven aan dat ze liever geen gebruik maken van dit soort roofing. De dakbedekking is niet altijd geheel waterdicht met zelfklevende bitumen, professionals maken liever gebruik van een gasbrander.

Voordelen van Bitumen Dakbedekking:

 • Waterdicht: Bitumen biedt een uitstekende bescherming tegen water en voorkomt lekkages.
 • Duurzaam: Bitumen is bestand tegen weersinvloeden, UV-straling en mechanische belasting.
 • Onderhoudsvriendelijk: Bitumen dakbedekking vereist weinig onderhoud.
 • Betaalbaar: Bitumen is een relatief goedkope dakbedekking in vergelijking met andere materialen.
 • Veelzijdig: Bitumen kan worden toegepast op verschillende soorten daken en is geschikt voor zowel nieuwbouw als renovatie.

Nadelen van Bitumen Dakbedekking:

 • Beperkte levensduur: De levensduur van bitumen dakbedekking is afhankelijk van de kwaliteit van het materiaal en de plaatsing, maar ligt gemiddeld tussen de 15 en 25 jaar.
 • Gevoeligheid voor extreme temperaturen: Bitumen kan zacht worden bij hoge temperaturen en bros bij lage temperaturen.
 • Minder milieuvriendelijk: De productie van bitumen heeft een impact op het milieu.

APP en SBS bitumen daken

Er zijn twee soorten roofing; APP en SBS. Hoewel de wijze van bewerken verschilt, is er niet per definitie een betere methode aan te wijzen. De kosten komen overeen met elkaar. Bespreek de mogelijkheden met de dakwerker.

APP bitumen dakbedekking

Bij Atactisch Polypropyleen ofwel APP wordt het bitumen verwerkt met een flexibele kunststof om de roofing elastisch te houden bij temperatuurwisselingen. In vergelijking met SBS heeft APP een hogere weerstand tegen zonlicht en UV straling.

SBS bitumen dakbedekking

Bij Styreen Butadieen Styreen zal het bitumen ook meer flexibel zijn waarmee de roofing de elasticiteit zal bezitten om zich aan te passen op de temperatuurswisselingen. De hechting van SBS is beter dan bij APP wat kans op lekkage vermindert. Daar staan tegenover dat SBS roofing minder goed bestand is tegen UV straling van de zon. Bij het gebruik van een bitumen dakbedekking op basis van SBS is het raadzaam een laag grind op het dak aan te brengen waarmee het dak beter beschermd is tegen zonlicht.

Alternatief voor bitumen dakbedekking; EPDM

grind bitumen

Hoewel bitumen momenteel nog op de meest platte daken ligt, is er toch een waardig alternatief. Wanneer je een dak wilt laten bedekken moet je zeker EPDM overwegen, in veel opzichten is dit de opvolger van de standaard roofing zoals we die kennen. In Europa is EPDM nog niet zo bekend, daarbuiten wordt het al veel langer met succes toegepast op platte daken. In Belgiƫ kiezen ook steeds meer huiseigenaren voor deze vorm van dakbedekking, hier zijn de voornaamste redenen om voor EPDM te kiezen:

 • EPDM is een zeer flexibel materiaal, daarmee kan het zeer goed overweg met temperatuurswisselingen wat scheuren in de dakbedekking kan voorkomen.
 • Het is daarnaast ook een zeer milieuvriendelijk materiaal met een lange levensduur van gemiddeld 50 jaar.
 • Er is geen gasbrander nodig om EPDM aan te brengen op het dak, de stroken worden met lijm aan elkaar gehecht voor een watervaste afdichting.
 • Deze dakbedekking is bestand tegen zowel UV straling als ozon evenals zure regen.
 • EPDM zal niet gaan rotten en is wortelvast waarmee het een uitstekende ondergrond is voor groendaken.

Kortom; de meeste dakwerkers zullen de voorkeur geven aan EPDM daken ten opzichte van bitumen dakbedekking.

Geld besparen op een bitumen dak (of een alternatieve dakbedekking)

Ongeacht het type dak waar je voor kiest, het is raadzaam deze werkzaamheden uit te laten voeren door een ervaren dakwerker die per woning het juiste advies zal uitbrengen. Om de vergelijking zo eenvoudig mogelijk te maken bieden wij een gratis offerte vergelijking service aan, waarbij we binnen twee dagen meerdere offertes van dakwerkers die actief zijn in jouw regio zullen toesturen per mail. Deze service is geheel zonder kosten of verdere verplichtingen, en kan je tot wel veertig procent op de totale factuur besparen!

Levensduur van Bitumen Dakbedekking:

De levensduur van bitumen dakbedekking is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de kwaliteit van het materiaal, de plaatsingsmethode, het onderhoud en de weersomstandigheden. Gemiddeld gaat een bitumen dak 15 tot 25 jaar mee.