dakplaten

dakplaten

Het gebruik van dakplaten is aan een opmars bezig. Dakplaten op je dak heeft dan ook vele voordelen. Platen zijn goedkoper dan traditionele dakbedekking en het is veel goedkoper om platen aan te brengen. Daarnaast zijn deze platen veel sneller op een dak gelegd en zien dakplaten er identiek uit als de traditionele dakbedekking, zonder verlies van de isolatiewaarde. De meeste platen zijn namelijk voorzien van een goede isolatie.

De verschillende soorten dakplaten

Er zijn verschillende soorten dakplaten voor je dak. Je kunt je dak voorzien met eenvoudige en goedkope golfplaten of trapeziumplaten, maar voor een dak met dakpannen uitstraling zijn er ook platen die met dakpannen motief voorzien zijn. Ook is het mogelijk om voor dakplaten op je dak subsidies of premies aan te vragen en zo de prijs van platen op je dak te verlagen.

De uitvoeringen van dakplaten

Welk soort dakplaten je ook wilt, er zijn altijd wel platen die geschikt zijn voor jouw dak. Het dak bepaald in grote mate de uitstraling van je woning, dus een goede keuze voor dakplaten voor je dak is uitermate belangrijk.

Trapezium dakplaten

Trapezium dakplaten

Trapeziumplaten lijken een beetje op golfplaten en zijn bezig met een opmars om golfplaten als de meest populaire platen in te halen. Trapezium dakplaten zijn mede zo populair omdat ze ook nog eens veel goedkoper zijn. Trapeziumplaten zijn meestal van staal, wat een uitstekende dakbedekking geeft. Vooral het strakke uiterlijk van trapezium dakplaten spreekt aan. Het is functioneel, want water wordt goed van de platen afgevoerd. Maar omdat platen ook in verschillende kleuren te verkrijgen zijn, zijn deze dakplaten ook esthetisch aantrekkelijk. Je dak ziet er dus fraai uit en is goed beschermd.

Golfplaten

Golfplaten

Golfplaten op een dak zijn al jaren mateloos populair. Werden golfplaten in het verleden nog van asbest gemaakt, tegenwoordig is dit om gezondheidsredenen verboden. Golfplaten zijn tegenwoordig dan ook in verschillende materialen verkrijgbaar, zoals bitumen, kunststof en aluminium. Bitumen heeft een hoge isolatiewaarde en kunststof is enorm duurzaam. Nog duurzamer is aluminium. Aluminium platen roesten en verpulveren niet en gaan veel langer mee dan golfplaten van bitumen en kunststof. Golfplaten zie je vooral op een dak van een schuur of een overkapping.

Dakplaten met dakpannen motief

Dakplaten met dakpannen motief

Wil je de authentieke dakpannen uitstraling behouden, dan kun je ook kiezen voor platen met motief van dakpannen. Van afstand is niet te zien dat het geen echte dakpannen zijn. Toch zien deze dakplaten er zeer authentiek uit. De platen met dakpannen motief zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en ook de schroeven waarmee je de dakplaten aan je dak moet vastschroeven zijn in dezelfde kleur verkrijgbaar. Deze platen zijn geschikt voor woningen en bijgebouwen.

Geïsoleerde dakplaten

Geïsoleerde dakplaten

Het voordeel van geïsoleerde dakplaten is dat je dakplaten en isolatie in één op je dak hebt liggen. Door de isolatie hebben je platen een goede isolatiewaarde. Dit is dan ook ideaal om schuren, tuinhuizen en overkappingen snel van een goede isolatie te voorzien. Geïsoleerde dakplaten geven een nette afgewerkte uitstraling en je hoeft niet achteraf isolatie aan te brengen. Gebruik je geïsoleerde dakplaten voor het dak van je woning dan is het nog wel verstandig om nadien nog een laag extra isolatie aan te brengen.

De prijs van dakplaten

De prijs van dakplaten op je dak hangt af van verschillende factoren. Zo zijn de soort platen die je voor je dak kiest belangrijk, maar ook de mate van isolatie. Platen met een hoge isolatiewaarde zullen veel duurder zijn dan platen zonder isolatie. Ben je van plan om achteraf je dak nog te isoleren dan is het verstandig hier vooraf rekening mee te houden, wanneer je prijzen gaat vergelijken. Zo weet je de prijs van je dakplaten inclusief de extra isolatie en kom je niet voor verrassingen te staan. De prijs is dus afhankelijk van de soort dakplaten je wilt nemen. Ga er vanuit de de goedkoopste platen gemiddeld € 50,- per vierkante meter kosten en dat dit kan oplopen voor de duurdere dakplaten tot € 200,- per vierkante meter. Eventueel kun je de prijs verlagen, door gebruik te maken van subsidies. Neem vandaag nog contact op met ons voor offertes op maar door de beste dakwerkers.

Subsidies en premies voor dakplaten

Dakplaten op een dak worden gelijkgesteld met de traditionele dakbedekking op een dak. Hierdoor is het mogelijk om gebruik te maken van de verschillende soorten subsidies en premies, die door de overheid ter beschikking zijn gesteld. Wanneer je kiest voor goed geïsoleerde platen, dan kun je een beroep doen op de subsidies en premies die in het leven zijn geroepen om woningen te isoleren.