Wateroverlast wegnemen met groene daken

Wateroverlast is een toenemend probleem. Het is dan ook van belang om alle mogelijke oplossingen aan te grijpen. In dat opzicht zijn bijvoorbeeld de groene sponzen die groene daken zijn een goede oplossing. Daarmee is de riolering flink te ontlasten. Het is namelijk zo dat groendaken oplossingen op twee gebieden te bieden hebben. In de eerste plaats neemt de totale hoeveelheid regenwater de moet worden afgevoerd af. Daarnaast zorgen ze voor lagere pieken in overvloeden bij zware regenval. Lees meer over Groendak: types & voor- en nadelen

groendaken tegen wateroverlast

Hoe ziet het groene dak eruit?

Een groen dak wordt in verschillende lagen opgebouwd. Dat begint bij de beschermlaag om het daadwerkelijke dak te beschermen. Daarop volgt de drainage laag. Dan zijn er nog de substraatlaag en de vegetatielaag. Dit is de optimale opbouw om het dak goed te laten werken, zo stellen experts. Het biedt dan ook meer voordelen. Zo isoleert een dak in deze vorm bijvoorbeeld beter. Ook helpt het bijdragen aan een betere luchtkwaliteit. Ook ziet groen er gewoon beter uit, zeker op deze plekken.

Zestig procent minder druk op de riolering

Wanneer het flink regent, pakt het groene dak al snel tot wel 90 procent van het regenwater op. Dit zal dan veel trager naar de riolering afvloeien. Daarmee wordt voor de omgeving, maar ook verder stroomafwaarts de druk op de riolering sterk teruggebracht. Dit kan zelfs top wel 60 procent minder druk op de riolering betekenen. Dat komt omdat het water lang op het dak blijft en zelfs verdampt voor het wegloopt. Dit is daardoor dus een concrete maatregel om de zaken te verbeteren.

Verplichting in Antwerpen

Ook vanuit de overheid is het groene dak inmiddels een erkende maatregel. In België worden bijvoorbeeld stevige maatregelen genomen. Elk nieuw dak in de stad Antwerpen moet bijvoorbeeld een groen dak zijn. Dit is de eerste stad aan Vlaamse zijde die daartoe besluit. Eerder deed Brussel dit al. Dit gaat dan om nieuwbouwdaken die met een vergunning worden gebouwd. In de stad is met 235.000 vierkante meter zo’n 9 miljoen liter regenwater op te vangen.

groene daken

Wat zijn de kosten?

Wat zijn de kosten om groene daken aan te leggen? Factoren als oppervlakte, het soort beplanting, de lagen en de hellingsgraad spelen dan mee. Daardoor kan dit van 30 tot 100 euro per vierkante meter kosten. Let op dat het niet perse een klein bos hoeft te zijn. Zelfs mossen en vetplanten werken al. Voor zo’n dak moet gerekend worden op 80 tot 100 euro per vierkante meter. Waarbij gemeentes tegenwoordig vaak bijspringen met premies die het gemakkelijker maken.

Vergunningen en onderhoud

Het is goed om te weten dat voor een dak zelf wel een vergunning nodig is, maar voor het groende dak op zich niet. Tenzij er daadwerkelijk met bomen en struiken gewerkt gaat worden. Het onderhoud blijft beperkt tot 1 tot 2 keer per jaar. Onderhoud en bemesting in het voorjaar. Onkruidvrij maken in het najaar.

Een goed voorbeeld

Hoe zie zo’n dak met verschillende lagen er nu eigenlijk uit? In de eerste plaats is er een waterreservoir van het superlichte materiaal polystyreen. In dat reservoir past zo’n 18 liter regenwater per vierkante meter. Dit wordt gecombineerd met substraat. Dit mineraal vormt een belangrijke laag. Het slaat 5 liter per vierkante meter op per centimeter dikte van de laag. Wanneer een dak 50 liter per vierkante meter moet opslaan, moet een laag substraat dus 32 liter aankunnen naast het reservoir van 18 liter. Dit betekent dat 6,4 centimeter nodig is. Het groene dak gaat daardoor zo’n 58,6 kilo per vierkante meter wegen. Let wel op dat dit dus ook flink kan toenemen in gewicht wanneer het daadwerkelijk gaat regenen.