Wat is een groendak?

Wat is een groendak?

Het is mogelijk om een bitumen dak met een pot groene verf een nieuw kleurtje te geven, maar dat is niet wat we bedoelen met een groendak. We hebben het over een dak dat bedekt wordt met planten. Hoe dat werkt en waar je rekening mee moet houden lees je op deze pagina. Lees meer over Hoe een groendak aanleggen?

Wat zijn de voordelen van een groendak?

Het milieuaspect weegt vaak zwaar mee bij de keuze voor een groendak. Daarnaast vinden veel mensen de opvallende en natuurlijke uitstraling mooi om te zien. De planten zorgen ook voor een goede regulatie van water op het dak.

Welke planten zijn geschikt?

Veel daken worden bedekt met sedum, dit is een vetplant die niet zwaar is. Deze plant is goed bestand tegen zowel droogte als zware regenval, daarmee geniet je dus het hele jaar rond van een groen dak. Er zijn ook siermossen, grassoorten en kruiden die uitstekend geschikt zijn voor deze daken. Een siertuin kan een optie zijn, informeer bij de specialist wat er zoal mogelijk is.

Is een groendak te zwaar voor mijn woning?

Afhankelijk van de bedekking kan het gewicht oplopen tot honderden kilo’s per vierkante meter. Lang niet alle daken kunnen dit extra gewicht dragen. Controleer vooraf dus goed of het dak sterk genoeg is voor een groendak.

Is de isolatie van warmte en geluid goed?

Op zichzelf is een groendak niet voldoende als dakisolatie, in combinatie met een andere vorm van isoleren kan het wel een meerwaarde bieden. Zo zal een groendak de woning minder opwarmen in de zomermaanden in vergelijking met bitumen, geluid van buiten wordt ook beter gedempt.