Hoe een schoorsteen reinigen

De doe-het-zelf reiniging van de schoorsteen maakt het mogelijk om ambitieuze, bekwame en goed uitgeruste klusjesmannen in staat te stellen om jaarlijks honderden euro's te besparen.

Lees meer over : prijzen die schoorsteenvegers hanteren

hoe een schoorsteen reinigen

Sommige huiseigenaren zijn zo aangetrokken tot de open haard dat ze de rommel en het gedoe die gepaard gaan met de werking en het onderhoud ervan negeren, om nog maar te zwijgen over de beruchte energie-inefficiƫntie. Wat echter niet kan worden genegeerd, is uitstoot. Het is essentieel om dit stinkende bijproduct van verbranding te begrijpen als je wilt weten hoe je een schoorsteen moet schoonmaken. Creosoot bouwt zich geleidelijk op en kan een zeer reƫel brandgevaar worden. Volgens sommige schattingen dragen gevaarlijke ophopingen van creosoot bij aan ongeveer een kwart van de huisbranden. Hoewel de meeste mensen opteren om specialisten voor deze job in te huren, kan je hier lezen te weten komen hoe je een schoorsteen zelf kan schoon maken. Als u het juiste gereedschap heeft en comfortabel op het dak werkt, is het makkelijker dan u denkt.

STAP 1
Spreid een plastic zeil of schildersdoek uit over de vloer rond uw open haard om deze te beschermen. Verwijder vervolgens de as en verdwaalde stukjes hout uit de vuurkist. Zodra het vrij is van los vuil, ga je gang en open de demper. Op dit punt is het van cruciaal belang om de haard te isoleren van de rest van uw woonkamer. Met behulp van dikke plastic folie en kwaliteitstape, sluit u de voorkant van de haard volledig af, zonder gaten in de afdichting. Doet u dit niet dan kan later al uw meubels met fijn stof opnieuw laten coaten!

STAP 2
Veel huiseigenaren overwegen bij het schoonmaken van een schoorsteen helemaal geen beschermende kleding. U heeft een veiligheidsbril nodig die een betrouwbare afdichting rond de ogen vormt. Als u probeert het te doen met goedkope beschermende brillen, kunt u het risico lopen dat u hierna naar de dokter moet. Bovendien moet u een kwalitatief stofmasker, een paar verschillende soorten schoorsteenborstels, en een stevige ladder die u op het dak kan hebben.

schoorsteenvegen borstel

Als u geen ervaring heeft met werken op het dak, is dit niet het moment om het te leren. Bel een schoorsteenveger. Veel van de gevaarlijkste doe-het-zelf projecten vinden plaats op het dak; ga uiterst voorzichtig te werk!

STAP 3
Verwijder alle hardware die de bovenkant van de schoorsteen belemmert, of het nu gaat om een schoorsteenkap of dierenbescherming, en ga dan aan de slag met de grootste schoorsteenborstel met de grootste diameter in uw arsenaal. Borstel van boven naar beneden. Neem de tijd en doe je werk grondig. Wanneer u klaar bent met het vegen van de schoorsteen, vervang dan de materialen die u hebt verwijderd en zorg ervoor dat alle bevestigingen goed zijn vastgezet. Ga veilig van de ladder af.

STAP 4
Wacht even totdat het stof dat je vrijgemaakt hebt zich kan nestelen in de vuurkist. Na het verstrijken van de wachttijd, maak dan een kleine opening in de afgeplakte afdichting die je boven de vuurkist hebt geplaatst. Met behulp van een schoorsteenborstel met een kleinere diameter reikt u door de opening en schrobt u zo ver mogelijk in de schoorsteen als de borstel kan bereiken. Als u klaar bent, bedekt u de haard weer en laat u het extra stof op de vloer van de vuurkist vallen.

STAP 5
Wanneer u de plastic folie terugtrekt, doe dit dan langzaam. Leren hoe je een schoorsteen schoon te maken - en zelf de klus af te maken - betekent dat je voorzichtig moet zijn als je weer op vaste grond bent. Roet oproeren zou betekenen dat je te maken krijgt met een puinhoop die nog groter is dan de puinhoop die al op je wacht. Een ander woord voor de wijzen: Zorg ervoor dat niemand buitendeuren opent, zodat er bij een plotselinge tocht stof en as over uw tapijt en meubilair in de woonkamer kan worden getransporteerd. Het simpel openen van een deur zou het stof en het puin achter een plastic membraan zo moeizaam op te vangen, tenietdoen. Haal de folie voorzichtig uit de weg en gebruik dan een winkelstofzuiger om de vuurkist te zuiveren. Het is mogelijk dat u de stofzuiger halverwege het werk moet ledigen, afhankelijk van de capaciteit van de machine.

Extra tips
De kans is groot dat je de schoorsteen niet snel weer wilt schoonmaken. Hoewel creosoot zich na verloop van tijd onvermijdelijk opbouwt, kunt u de ophoping ervan vertragen door alleen goed gespleten brandhout gebruiken. Om branden te voorkomen, moet u altijd voldoende lucht aan het vuur geven.