Water in uw open haard ?

Je schoorsteen is ingewikkelder dan je denkt. Er zijn veel elementen die naadloos op elkaar moeten aansluiten, en als er een probleem is, weet je het. Bescherm uw huis door het behoud van gemeenschappelijke zwakke plekken zoals uw schoorsteen. Kijk uit voor waterschade. Water kan uw schoorsteensysteem infiltreren door zijn gootstukken, scheuren in de mortel of opstelsporen, rechtstreeks van bovenaf of uit de schoorsteenkroon. Als u na een storm water in uw open haard opmerkt, bel dan een professioneel reparatieteam. Schoorsteenlekkages kunnen in de loop der tijd verergeren zonder goede reparatie. Lees dit artikel om te kijken wat een schoorsteenveger voor u kan betekenen.

open haard

Tekenen van water in je schoorsteen

De eerste stap bij het bevestigen van een lekkende schoorsteen is het vaststellen van het probleem. Sommige lekken zijn duidelijk zichtbaar en laten grote tekenen achter, zoals plassen in uw open haard na een hevige regenbui. Andere zijn minder opvallend maar nog steeds schadelijk. Inspecteer visueel de stenen van uw open haard en schoorsteen.

Ten eerste, zoek naar een schoorsteen die uitloopt. Dit is wanneer het oppervlak van de baksteen wegschilfert, gebarsten of gebroken is, of gewoonweg ontbreekt. U kunt stukken van de baksteen of steen op de grond of op uw dak zien liggen. Dit gebeurt wanneer de schoorsteen water- of vochtschade heeft. Te veel vocht dat de mortel binnendringt, kan leiden tot het afbladderen van de mortel.

Een ander teken van waterschade aan uw schoorsteen is de uitbloeiing. Efflorescence is gemakkelijk te herkennen omdat het resulteert in witte resten op de stenen van uw schoorsteen. Dit zijn zoutafzettingen veroorzaakt door de migratie van zout naar de oppervlakte van uw stenen. Bloei kan ontstaan door regen, maar ook door condensvorming in uw schoorsteen.

Waarom onstaan er lekken in haarden ?

Als u waterpoelen of tekenen van water in uw schoorsteen opmerkt, zijn er een paar dingen die fout kunnen gaan. De sleutel tot het repareren van het lek is om te begrijpen waarom het gebeurt. De eenvoudigste manier om een lekkende schoorsteen op te sporen en te repareren is het inschakelen van een professioneel reparatiebedrijf. Doe een aanvraag bij BKG dakwerken om u te helpen met de reparatie van schoorstenen. Anders, zoek naar tekenen van deze vijf veel voorkomende redenen voor water in uw schoorsteen:

  1. gescheurde open haard knippert. Het gootstuk is het materiaal dat het deel van uw schoorsteen dat samenkomt met het dak omringt. Het knipperen is typisch aluminium, verzegeld met teer, dat zich over de zijkanten van uw schoorsteen en gordelroos buigt. Knipperen voorkomt dat er water in de scheuren tussen de schoorsteen en het dak komt. Als u scheuren of scheuren in uw gootstuk ziet, kan dit betekenen dat er tijdens regenbuien water binnenkomt.
  2. Verslechterende mortel. De mortel die de baksteen, steen of stucwerk van uw schoorsteen bij elkaar houdt, speelt een belangrijke rol bij het waterdicht maken van het systeem. Als uw mortel gebarsten, ontbrekende stukken, versleten of op een andere manier beschadigd is, kan het water in de mortel terechtkomen. Scheuren in de mortel kunnen op natuurlijke wijze in de loop van de tijd ontstaan. Het direct repareren van mortel kan voorkomen dat er ergere waterschade ontstaat.
  3. Gebrek aan schoorsteenkap. De schoorsteenkap is een accessoire, geen noodzaak. Echter, het kopen van een schoorsteenkap die past bij uw schoorsteen kan voorkomen dat de regen recht naar beneden valt in de schoorsteen en in uw open haard. Een schoorsteenkap kan voorkomen dat waterlekken en andere zaken - zoals vallende bladeren of vogels - uw schoorsteen verstoppen.
  4. Gebarsten schoorsteenkroon. De kroon van uw schoorsteen is het oppervlak aan de bovenkant, meestal gemaakt van cement. Als u scheuren in uw schoorsteenkroon ziet, kan dit de bron van water in uw open haard zijn. Scheuren kunnen water door de schoorsteenbekleding laten sijpelen en de schoorsteen binnendringen, waardoor uw muren en plafond beschadigd kunnen raken. Indien snel genoeg gevangen, kan een professional scheuren dichten in plaats van de kroon volledig te moeten vervangen.
  5. Problemen met de houten gevelbekleding. Het opstelspoor van uw huis kan de prestaties van uw schoorsteen en haard beïnvloeden. Als u een houten opstelspoor heeft dat vervormd, ontbreekt of wegschilfert van uw huis, dan kan er achter het opstelspoor water achter het opstelspoor terechtkomen en in uw schoorsteen lekken. Het vervangen of repareren van uw gevelbekleding kan dit soort waterlekken voorkomen.

De beste manier van handelen als u een waterlek of waterschade rond uw schoorsteen opmerkt, is om een deskundige te bellen voor een inspectie.

Potentiële schade door een lekkende schoorsteen

gebroken schouw

Water in uw open haard is niet alleen vervelend - het is een teken dat er iets mis is met uw systeem. Hoe langer u wacht om een watergerelateerde kwestie met uw schoorsteen op te lossen, hoe groter de kans op ernstige schade aan uw huis. Waterlekken in de haard kunnen leiden tot kostbare problemen zoals schimmelgroei, houtrot, metaalschade, mortelverlies, verroeste accessoires, watervlekken, bouwschade, gekantelde/ingestorte schoorsteen, en meer. De sleutel tot het eenvoudig en betaalbaar houden van lekreparaties is het zo vroeg mogelijk opvangen van problemen.

Wanneer een schoorsteenveger bellen voor de reparaties ?

Zodra u vermoedt dat er problemen zijn met water in uw schoorsteen, belt u een schoorsteenveger.Waterproblemen zijn niet iets om uit te stellen tot later. Hoe langer je wacht, hoe groter de kans dat je ernstige (en dure) vochtschade krijgt. Vaak, als u water in uw open haard ziet, is het probleem al erger geworden dan het oorspronkelijke probleem. Plan routinematige schoorsteeninspecties om problemen op te sporen voordat ze zich voordoen.

Regelmatig onderhoud zoals het dichten van kleine scheurtjes en het repareren van mortel kan grote waterlekken voorkomen. Professionele inspecties kunnen vochtvlekken in uw schoorsteen opvangen die u nog niet heeft opgemerkt, en problemen herstellen zonder een grote renovatie. Als u de waterproblematiek negeert, riskeert u dure waterindringing en schade aan de schoorsteen en andere belangrijke elementen van uw huis. Via ons contactformulier kan u een aanvraag doen voor een schoorsteeninspectie.

Er kunnen aanvragen gedaan worden voor schoorsteenrenovatie , scheurreparatie, schoorsteenreiniging en haardenafdichting. Onze erkende metselaars kunnen vrijwel elke reparatie of vervanging van baksteen, steen, blokken of stucwerk uitvoeren. Van routinematig onderhoud tot totale revisies.