Hoe Hagel uw dak kan beïnvloeden

Als je in een hagelgevoelige omgeving woont, ben je waarschijnlijk geen onbekende voor die ijsballen die midden in een zware storm komen, en je weet dat ze geen grapje zijn. In feite, in juni 2010, viel die acht centimeter in diameter - ongeveer de breedte van uw gemiddelde diner bord meet. Gelukkig is de meeste hagel een stuk kleiner dan dat, maar dat betekent niet dat het nog steeds niet zijn deel van de schade kan doen, met name aan je dak. Lees meer over het detecteren van tekenen van schade aan het dak op Bkg Dakwerken

hagel

Hagel kan daar allerlei soorten schade aanrichten, van een paar losse kiezelsteentjes tot lekken en verloedering. Normaal gesproken dekt de verzekering van de huiseigenaar de reparaties die gepaard gaan met schade aan de dakpannen, maar niet degene die u niet tijdig identificeert. En dat is het grote probleem met hagelschade: vaak merk je het pas als het te laat is. De meeste stormen zullen uw dak niet volledig vernielen, maar ze zullen de structurele integriteit van uw dakpannen en onderlaag in gevaar brengen, waardoor u na verloop van tijd kwetsbaar wordt voor lekken, verrotting, uitgegleden dakpannen en andere beschadigingen. Vandaag bespreken we de meest voorkomende manieren waarop hagelstormen schade aan uw dak kunnen veroorzaken en leren we u hoe u hagelschade kunt opsporen en repareren voordat het een probleem wordt.

Veel voorkomende tekenen van hagelschade

Voordat u de hagelschade op uw dak kunt opsporen, moet u weten waar u op moet letten. Hagelschade komt meestal in een van de volgende vormen:

  • Losse dakpannen. Hagel kan ervoor zorgen dat de kleine vlekken van keramiek op dakpannen, ook wel bekend als de granulaten, loskomen en eraf vallen. Dit lijkt misschien niet zo heel erg, maar als er genoeg korrels ontbreken, kan de asfaltlaag eronder bloot komen te liggen. Als dat gebeurt, zijn lekken waarschijnlijk niet ver weg, omdat de blootgestelde kiezelsteentjes het weer alleen maar zo lang volhouden.
  • Hagel stukken. Deze kleine depressies op het dak treden op waar grote hagelstenen direct op het oppervlak inslaan. De inslagpunten zijn typisch zacht, zoals een blauwe plek op een appel, en ze kunnen leiden tot waterinfiltratie en verdere achteruitgang.
  • Losse, gebroken of ontbrekende dakpannen. De impact van hagelstenen kan ook leiden tot scheuren van dakpannen, wat snel kan leiden tot het verlies van dakpannen. In feite kunnen scheuren die ontstaan tijdens stormen worden beïnvloed door windliften, wat kan leiden tot gebroken of ontbrekende dakpannen.
  • Gebarsten glasvezelmat. Af en toe zal een impact zo ernstig zijn dat het de glasvezelmat onder het asfaltoppervlak zal beschadigen. Dit soort schade is niet altijd zichtbaar, maar kan na verloop van tijd leiden tot waterinfiltratie.

Inspectie van uw dak op tekenen van hagelschade

Losse korrels zijn gemakkelijk te herkennen, omdat ze zich meestal verzamelen in gootvormige regenpijpen. Ook zie je vaak uitgegleden gordelroosjes van het erf, vooral als ze op de grond terechtkomen. Het is echter over het algemeen geen goed idee om op het dak te gaan staan en het verder te onderzoeken, omdat het gevaarlijk kan zijn. Als er een grote storm in uw omgeving is, laat dan een dakwerker of verzekeringsversteller op pad gaan voor een inspectie. Het is vaak gratis, en het kan u de moeite besparen om op een ladder te staan.

hagelschade op uw dak

Houd uw ogen open voor "stormjagers", dakwerkers met een slechte reputatie die na een storm opduiken. Deze stormjagers voeren meestal slordig werk uit om snel een klus te klaren, en ze kunnen de verzekeringswetten zo goed omzeilen en dat kan u in veel problemen met uw staatsverzekeringscommissaris brengen. Het beste idee is om te gaan met een dakdekker die heeft een lokale baksteen-en-mortel kantoor, bemand met echte werknemers, in plaats van iemand die werkt uit een vrachtwagen.

Wat is het volgende? Hoe behandel je een verzekeringsclaim voor een beschadigd dak?

Als u vermoedt dat uw dak door hagel is beschadigd, moet de reparatie worden gedekt door de verzekering van uw huiseigenaar. U zult waarschijnlijk eerst aan uw eigen risico moeten voldoen, dus u zult de details van uw plan willen bekijken om te zien hoeveel dat zal zijn en om te begrijpen welk niveau van dekking u zult hebben.

Een ander ding dat u meteen moet doen is het documenteren van eventuele schade. We raden u niet aan om zelf op het dak te gaan staan, maar als u de schade vanaf de grond kunt zien, of als er dakafval is, zoals ontbrekende dakpannen in uw gazon, neem dan een paar foto's van deze foto's. Indien mogelijk moet u ook een paar foto's van hagelstenen maken om de versteller een idee te geven van de grootte van de hagel.

Uw volgende stap is om contact op te nemen met uw verzekeringsmaatschappij, die ofwel een van hun eigen inspecteurs moet sturen, ofwel een bezoek moet regelen om uw dak te inspecteren. Deze inspecteur zal de omvang van de schade onderzoeken en aanbevelingen doen voor reparaties. Het advies kan echter meer dan een paar nieuwe dakpannen zijn. Hagelschade veroorzaakt vaak grote problemen met de onderlaag en andere materialen die de shingles ondersteunen, dus het is niet ongewoon dat een inspecteur een volledige vervanging van het dak aanbeveelt. Dat geldt vooral als uw dak ouder is, of als de schade wijdverbreid is.

Dit hoeft echter niet per se zo erg te zijn. Nieuwere dakbedekkingsmaterialen zijn veel sterker en weerbestendiger dan hun voorgangers, wat betekent dat uw dak jarenlang bestand kan zijn tegen de gevolgen van wind, hagel en stormen.