Het detecteren van tekenen van schade aan het dak.

Het dak is een van de belangrijkste gebieden die uw huis of bedrijf veilig en beschermd houden van de elementen. Wanneer het dak wordt beschadigd door slecht weer, zoals een hagelbui, kan wat begint als een klein probleem gemakkelijk veranderen in een groot probleem. De onderstaande informatie heeft betrekking op de hagelschade aan asfaltschindeldaken, leistenen dakpannen en metalen daken.
Gerelateerd: soorten dakbedekking

hagelschade asfalt dakbedekking

Het opsporen van schade aan een dakbedekking van asfalt

Hoewel asfalt door zijn duurzaamheid en veelzijdigheid een van de meest populaire dakbedekkingsmaterialen is, kan het vooral door continue directe hagelschade gevoelig zijn voor schade. Asfalt is onderhevig aan andere soorten slijtage, zoals voetgangersverkeer, blaasuitslag of stormschade, waardoor het belangrijk is om onderscheid te kunnen maken tussen deze soorten schade en hagelschade.

 • Een duidelijk teken van hagelschade is zichtbaar op het metalen gootstuk dat aan het dak grenst. Na een hagelbui kan het gootstuk een reeks deuken in het materiaal vertonen.
 • In het gebied rond de regenpijpen en in de dakgoten kunnen minerale korrels zichtbaar zijn die zijn losgeraakt van de asfaltschindels of de gewalste dakbedekking. Houd er rekening mee dat dit het gevolg kan zijn van hagel of van andere zaken.
 • De richting van de hagelbui is een andere indicator van waar de meeste schade zichtbaar is op het dak. Bij een asfaltbekleding zal het gebied waar de granulaten het meest zijn aangetast, de ondergrond van de dakpannen blootleggen.
 • Het asfaltmateriaal kan ook tekenen vertonen van rondvormige, scheurvormige of kuilvormige plekken waar de hagel het dak heeft aangetast.
 • Beschadigde of gekneusde dakspanen worden, als ze niet worden vervangen, uiteindelijk waterabsorberend trechtervormig water voor de onderlaag en het dek onder het dakbedekkingsmateriaal.
 • Hagel veroorzaakt ook scheuren in de dakspanen en na verloop van tijd dreigt er water te lekken.
leien dak hagelschade

Hagelschade op een dak van leistenen

Leistenen daken zijn een andere populaire keuze in dakbedekking vanwege hun schoonheid, esthetische aantrekkingskracht en lange levensduur. Maar, zoals elk materiaal, kan een hagelstorm schade veroorzaken aan dit stevige materiaal.

Borden om naar te zoeken zijn onder andere:

 • Leisteenpannen zijn zo gevoelig dat ze zo snel mogelijk moeten worden vervangen, vooral als de hagelbui zwaar is, de hagel groot is of als de leisteenpannen al schade hebben opgelopen die de structuur heeft verzwakt.
 • Het materiaal van de leistenen tegels kan tekenen van doorboringen of breuken in het materiaal vertonen. De leisteen is niet volledig gebroken, maar heeft een reeks breuken door de hagelinslag.
 • De gaten die door de hagel zijn ontstaan, zijn voor het grootste deel knapperig, schoon en hebben scherpe randen. Leisteen tegels kunnen ook gebroken hoeken of randen hebben die duiden op hagelschade.

Het identificeren van schade aan leisteen is relatief eenvoudig, vooral als de hagel groot is en er gaten, kuilen, pockmarks, scheuren en breuken ontstaan. Als uw huis is verslechterd of zacht leisteenmateriaal heeft, komt hagelschade vaker voor omdat de tegels breekbaar zijn. Bovendien, als uw woning een "side-lap" installatiestijl heeft - het dak heeft een enkele laag materiaal - als het beschadigd is tot het punt waar het water door de leisteen kan binnendringen, zal het lekkageproblemen onder het materiaal veroorzaken.

metalen dak hagelschade

Tekenen van schade aan een metalen dak

Metalen gordelroosjes zijn er in verschillende materiaalopties, waaronder aluminium, staal of koper. Het is duurzaam met een lange levensduur, maar zelfs metalen dakbedekking kan tekenen van hagelschade vertonen.

 • Na een hagelbui kan de metalen coating tekenen van schade vertonen. Het "schurende" effect heeft veel weg van een reeks krassporen langs de panelen die resulteren in het verwijderen van het coatingmateriaal.
 • Metalen daken worden aangetast door hagel met kleine, middelgrote of grote deuken, afhankelijk van de grootte van de hagel en de snelheid waarmee het oppervlak werd geraakt. Wat gebeurt er als het dak met hagel wordt bekogeld, leidt ertoe dat het paneel ingeslagen wordt of gedeukt wordt met vele inkepingen in het metaal.
 • Hoewel sommige hagelschade slechts een cosmetisch probleem kan zijn, kunnen deuken en breuken gemakkelijk leiden tot roest, wat resulteert in aantasting van het aangetaste metalen paneel of de aangetaste panelen. De omvang van de schade kan afhankelijk zijn van het type metalen dakbedekking dat is geĆÆnstalleerd en de ernst van de hagelbui.

Na een hagelbui is het in uw voordeel om uw dak te laten inspecteren door een professionele dakdekker. Zij hebben de ervaring om te zoeken naar schade die kan leiden tot potentiƫle problemen die resulteren in een lekkend dak. De aannemer kan u ook adviseren over de beste stappen die u kunt nemen om beschadigd dakmateriaal te repareren of te vervangen. Als u eenmaal een rapport van de aannemer heeft, neem dan contact op met het bedrijf dat uw woning voorziet van een huiseigenaarsverzekering voor informatie over de reparatie of vervanging van het dak.