Hoe maak je leien daken schoon?

leien dak schoonmaken

Regelmatige reiniging is een belangrijk onderdeel van het in stand houden van een leien dak. Puin en mosophopingen houden vocht vast in de leien, dat tijdens de winterse vrieskou kan worden gesplitst. Hoewel u misschien in de verleiding komt om een sterke chemische stof of een hogedrukreiniger te gebruiken, kunt u ze beter achterlaten en uw leistenen dak een beetje liefdevolle verzorging geven.

Rotsvast dak

Leisteen is een sedimentair gesteente met minuscule laagjes die gemakkelijk splijten. Deze kwaliteit is wat leisteen onderscheidt als geschikt dakbedekkingsmateriaal. Eenmaal omgezet in dakbedekking, absorbeert leisteen water en kan het op natuurlijke wijze ontlamineren tijdens de vries- en dooicycli van de winter. Hardere, meestal duurdere leien zijn minder absorberend en doen het vele tientallen jaren beter. Zachtere leien nemen meer water op en kunnen gemakkelijk ontlamineren.

Aanvullende componenten

Omdat een leistenen dak een leven lang moet meegaan, zijn gootstukken, bevestigingsmiddelen en accessoires vaak van de hoogste kwaliteit, zodat ze niet falen voordat de leien moeten worden vervangen. Een kwaliteitsleisteeninstallatie in Noord-Amerika is meestal voorzien van koperen onderdelen met zware afmetingen. Koper corrodeert wanneer het wordt blootgesteld aan incompatibele chemicaliƫn, zoals ammoniak of chloorbleekmiddel. Terwijl reinigingsmiddelen meestal geen gaten in uw koperen dakgoten gutsen, kunnen ze te vroeg zwart worden of een mooie, oude verdigris patina beschadigen.

Gerelateerd: Leien dak ontmossen en reinigen: Werkwijze en prijs

Op het dak

Je kunt niet op een leien dak lopen, hoe ondiep de helling ook is. Leisteenspanen liggen niet plat tegen elkaar aan en kunnen onder druk gemakkelijk breken. Vaak is de schade verborgen onder overlappende leisteenbanen en wordt deze pas zichtbaar als het dak begint te lekken. Ook is leisteen glad als het nat is. De beste toegang voor de meeste huiseigenaren ligt in het plaatsen van een lange uitschuifbare ladder van de grond naar het dak op dezelfde helling als het dak. Het bovenste deel van de ladder ligt plat tegen het dak en verdeelt uw gewicht over vele dakspanen.

Aan het werk

Beperk de dakreiniging tot het verwijderen van organisch afval en delamineerde leisteenschilfers uit valleien, sneeuwvangers, goten en het gebied achter de schoorsteen. Gebruik zware rubberen handschoenen om materiaal op te scheppen in gebieden die u veilig kunt bereiken. Een vinyl bladhark kan moeilijk bereikbare plekken reinigen. Als u mos-, schimmel- of roestplekken hebt die bereikbaar zijn, schrob ze dan voorzichtig met een middelgrote stijve borstel en een oplossing van 1/4 kopje algemene huishoudelijke schoonmaakmiddel op een liter water. Was de zeepresten en de resterende stukjes weg met een zachte spray van de tuinslang.

Gemakkelijk

Drukwassers kunnen leien die het einde van hun bruikbaarheid naderen, uit elkaar halen. Ze drijven ook water op en onder leien en veroorzaken lekkages. Een sterke stoot van de tuinslang zal dezelfde schade aanrichten. Leun niet buiten de ladder bij het bereiken van de ladder. Daal in plaats daarvan de ladder af en beweeg hem over een paar meter, zodat u weer naar boven kunt klimmen en aan de slag kunt met het volgende deel. Grijze of grijsgroene strepen zijn meestal afkomstig van zink- of koperflitsen en spijkers. Ze beschadigen de steen niet. In feite zijn de chemicaliƫn die ze veroorzaken dodelijk voor mos, schimmel en algen.