Leien dak ontmossen

Hoewel leien daken goed bestand zijn tegen externe invloeden kan zich na verloop van tijd toch mos gaan hechten aan het dakoppervlak. Hoe langer je deze mosvorming laat ontwikkelen, hoe meer invloed deze vervuiling heeft op de kwaliteit van de dakbedekking. Periodiek het leien dak ontmossen beschermt niet alleen de kwaliteit van de dakbedekking, het dak ziet er ook weer prachtig uit! Op deze pagina geven we praktisch advies over een leien dak ontmossen.

Op zoek naar een betaalbare dakwerker die jouw leien dak kan ontmossen? Vraag direct meerdere offertes aan via ons offerte formulier.

Wanneer moet je een leien dak ontmossen?

leien dak reinigen

Bij kunstleien wordt er een speciale beschermende coating aangebracht. Deze coating zal na pakweg tien jaar versleten zijn waardoor mosvorming kan ontstaan. Naast het uiterlijk is deze groene aanslag in principe geen probleem, maar wanneer dit proces niet op tijd gestopt wordt kunnen er mossen en algen ontstaan die de kwaliteit van de dakbedekking negatief kunnen beïnvloeden, met schade zoals lekkage tot gevolg. Er zijn verschillende soorten mos, sommige mossen kunnen veel water vasthouden wat schade toe kan brengen aan het dakoppervlak. Bij natuurleien vindt dit proces wat later plaats na ongeveer 15 tot 20 jaar. Maar ook natuurleien zijn niet immuun voor mosvorming. Laat daarom het leien dak ontmossen, dit voorkomt schade aan de dakbedekking en kan de levensduur van het dak aanzienlijk verlengen.

Prijzen leien dak ontmossen

prijs leien dak ontmossen

De kosten voor een leien dak ontmossen zijn afhankelijk van diverse factoren zoals:

  • De mate van vervuiling.
  • Of het kunstleien of natuurleien betreft.
  • Het type dak en de toegankelijkheid hiervan.
  • Of de dakconstructie belopen mag worden.
  • De keuze voor bescherming met een coating of impregneermiddel.
  • Het tarief van de dakwerker.

Gemiddeld kun je voor een leien dak ontmossen 30 tot 50 euro per vierkante meter verwachten. Wanneer er gebruikt gemaakt moet worden van een hoogwerker of andere speciale apparatuur zullen er extra kosten van toepassing zijn.

Door offertes van dakwerkers in de regio te vergelijken kun je veel geld besparen. Vraag nu gratis en vrijblijvend meerdere offertes aan via onze offerte pagina.

Hoe werkt mos verwijderen van leien daken?

leien ontmossen

Er zijn verschillende stappen die doorlopen worden bij het ontmossen van het dak:

Stap 1: Analyse van het dakoppervlak

Er bestaan verschillen tussen kunstleien en natuurleien. De dakwerker zal eerst bekijken welk type leien er aanwezig zijn, en de dakbedekking wordt gecontroleerd op eventuele beschadigingen. Het dakoppervlak moet namelijk geheel waterdicht zijn alvorens het leien dak ontmossen uitgevoerd kan worden. De afvoer naar de dakgoot moet ook correct functioneren. Na deze grondige inspectie door de dakwerker kan het reinigingsproces starten.

Stap 2: Leien dak ontmossen

Afhankelijk van het materiaal (kunstleien of natuurleien) en de mate van vervuiling zal de behandeling uitgevoerd worden. Door een reinigingsmiddel op het dakoppervlak aan te brengen en deze in te laten trekken zal het aanwezige mos losweken, daarna wordt er met een speciale spuit onder druk het dak van boven naar beneden schoongespoten. Het is daarbij van belang dat de waterstraal naar beneden wordt gericht zodat er geen water onder de leien kan geraken. Het mos zal loskomen en van het dak vallen.

Stap 3: Leien desinfecteren

Om de schone kunstleien of natuurleien zo lang mogelijk schoon te houden moeten alle sporen inactief worden gemaakt. Dit wordt uitgevoerd met een desinfecteringsmiddel die de nog aanwezige sporen zal doden. Dit voorkomt nieuwe mosvorming op de dakbedekking.

Stap 4: Leien dak coaten / impregneren

Hoewel dit een optionele stap is raden we aan een coating aan te laten brengen, of om het dak te laten impregneren wanneer het kunstleien betreft. De beschermende laag is niet meer aanwezig waardoor nieuwe vervuiling zich weer snel aan het oppervlak kan hechten. Bij coating wordt er een laag op de kunstleien aangebracht, de beschermende laag is verkrijgbaar in diverse kleuren waarmee het dak een compleet ander aanzicht kan krijgen. Wanneer de kunstleien er niet meer zo fraai uitzien kan dit een goede manier zijn om het dak er weer prachtig uit te laten zien. Transparante coating is ook verkrijgbaar. Het is daarnaast mogelijk om het dak te laten impregneren met een vloeistof die volledig in de kunstleien zal trekken. Daarmee bescherm je de leien voor een periode van 15 tot 20 jaar.

Is een coating of impregneren noodzakelijk?

Nee, in principe is het een optie maar we adviseren om altijd te kiezen voor een coating of impregneren van kunstleien. De mosvorming die je naast kunstleien ook op betonpannen aantreft zijn doorgaans korstmossen. In tegenstelling tot andere soorten mos zijn dit geen planten maar schimmels die zich samen ontwikkelen met algen. Deze schimmels gedijen uitstekend op een ondergrond van alkalische steen oppervlakken. De vrijkomende zuren kunnen het dakoppervlak aantasten. Dit betreft een oppervlakkig aantasting die niet diep in het dak trekt, met een coating of impregneren zijn deze korstmossen te voorkomen.

Leien dak ontmossen met asbest

Afhankelijk van de tijd waarin het dak werd geplaatst is het mogelijk dat er asbest in de dakbedekking aanwezig is. Wanneer de leien na 1997 zijn geplaatst zou er geen asbest in voor mogen komen, in de periode 1988 tot 1997 werd er wel vaak asbest gebruikt bij de constructie van dak. Ook bij oudere woningen is het mogelijk dat er asbest aanwezig is. Neem bij twijfel direct contact op met een gespecialiseerde dakwerker en informeer naar de mogelijkheden. Normaal gesproken is vervanging van de dakbedekking de beste oplossing, op basis van de gemiddelde levensduur is het dakoppervlak toch aan renovatie toe. Door dakrenovatie te combineren met dakisolatie kun je twee vliegen in één klap slaan.

Een schoon dak is ook een mooi dak

Naast de langere levensduur en het voorkomen van schade is een leien dak ontmossen ook een perfecte manier om de gehele woning een ware make-over te geven. Het huis knapt er enorm van op, en staat er weer voor jaren prachtig bij. Ook wanneer je van plan bent op (korte) termijn de woning te verkopen is dakreiniging een zeer effectieve ingreep om de waarde van de woning te doen stijgen. Daarmee is dakreiniging ook een goede investering.

Meer weten over de kosten voor dakrenovatie? Kijk dan op deze pagina voor daken renoveren en vraag direct offertes aan.

Ook voor het ontmossen van je dakpannen kan je bij ons terecht.