Leien dak ontmossen: Uw dak weer als nieuw!

Heeft u een leien dak dat bedekt is met mos? Mos kan uw dak lelijk maken en de levensduur verkorten. Leien dak ontmossen is de oplossing om uw dak weer als nieuw te laten ogen.

Hoewel leien daken goed bestand zijn tegen externe invloeden kan zich na verloop van tijd toch mos gaan hechten aan het dakoppervlak. Hoe langer je deze mosvorming laat ontwikkelen, hoe meer invloed deze vervuiling heeft op de kwaliteit van de dakbedekking. Periodiek het leien dak ontmossen beschermt niet alleen de kwaliteit van de dakbedekking, het dak ziet er ook weer prachtig uit! Op deze pagina geven we praktisch advies over een leien dak ontmossen.

Op zoek naar een betaalbare dakwerker die jouw leien dak kan ontmossen? Vraag direct meerdere offertes aan via ons offerte formulier.

Wanneer moet je een leien dak ontmossen?

leien dak reinigen

Bij kunstleien wordt er een speciale beschermende coating aangebracht. Deze coating zal na pakweg tien jaar versleten zijn waardoor mosvorming kan ontstaan. Naast het uiterlijk is deze groene aanslag in principe geen probleem, maar wanneer dit proces niet op tijd gestopt wordt kunnen er mossen en algen ontstaan die de kwaliteit van de dakbedekking negatief kunnen beïnvloeden, met schade zoals lekkage tot gevolg. Er zijn verschillende soorten mos, sommige mossen kunnen veel water vasthouden wat schade toe kan brengen aan het dakoppervlak. Bij natuurleien vindt dit proces wat later plaats na ongeveer 15 tot 20 jaar. Maar ook natuurleien zijn niet immuun voor mosvorming. Laat daarom het leien dak ontmossen, dit voorkomt schade aan de dakbedekking en kan de levensduur van het dak aanzienlijk verlengen.

De schade van mos op uw leien dak:

Mos op uw leien dak kan verschillende schadelijke gevolgen hebben:

 • Vochtophoping: Mos houdt vocht vast, wat kan leiden tot vochtproblemen in uw dakconstructie.
 • Vorstschade: In de winter kan vocht in mos bevriezen en uitzetten, waardoor leien kunnen barsten of breken.
 • Erosie: Mos kan de leien eroderen, waardoor ze dunner en kwetsbaarder worden.
 • Verkleuring: Mos kan uw dak een groene of bruine kleur geven, wat uw woning een onverzorgde uitstraling kan geven.

Leien dak ontmossen: Uw oplossing:

Er zijn verschillende manieren om mos van uw leien dak te verwijderen:

 • Handmatig verwijderen: Dit is de meest arbeidsintensieve methode, maar het is ook de veiligste methode voor uw leien.
 • Hogedrukreiniger: Deze methode is sneller dan handmatig verwijderen, maar het kan de leien beschadigen als het niet op de juiste manier wordt gedaan.
 • Mosbestrijdingsmiddel: Er zijn verschillende mosbestrijdingsmiddelen op de markt die u kunt gebruiken om mos te verwijderen. Het is belangrijk om een product te kiezen dat geschikt is voor leien daken.

Hoe kiest u de juiste methode?

De beste methode voor het ontmossen van uw leien dak hangt af van verschillende factoren, zoals:

 • De ernst van het mosprobleem: Als er veel mos op uw dak is, is handmatig verwijderen of een hogedrukreiniger wellicht de beste optie.
 • De staat van uw leien: Als uw leien oud of kwetsbaar zijn, is handmatig verwijderen wellicht de beste optie.
 • Uw budget: Handmatig verwijderen is de goedkoopste methode, terwijl een hogedrukreiniger of mosbestrijdingsmiddel duurder kan zijn.

Tips voor het ontmossen van uw leien dak:

 • Veiligheid: Zorg ervoor dat u altijd veiligheidsmaatregelen neemt wanneer u op uw dak werkt.
 • Weersomstandigheden: Ontmos uw dak niet in de regen of in de felle zon.
 • Controleer uw leien: Inspecteer uw leien na het ontmossen op schade.

Coating leien dak

Een coating voor uw leien dak kan de levensduur van uw dak verlengen en het beschermen tegen verschillende weersinvloeden, zoals:

 • Mos en algen: Een coating kan de groei van mos en algen op uw dak vertragen of zelfs voorkomen.
 • Vochtigheid: Een coating kan uw dak waterdicht maken en vochtproblemen voorkomen.
 • UV-straling: Een coating kan uw dak beschermen tegen de verkleurende effecten van UV-straling.
 • Vorstschade: Een coating kan uw dak beschermen tegen vorstschade.

Verschillende soorten coatings:

Er zijn verschillende soorten coatings beschikbaar voor leien daken:

 • Acrylcoatings: Deze coatings zijn op waterbasis en zijn relatief goedkoop. Ze bieden een goede bescherming tegen mos en algen, maar zijn minder UV-bestendig dan andere coatings.
 • Polyurethaancoatings: Deze coatings zijn op basis van oplosmiddelen en zijn duurder dan acrylcoatings. Ze bieden een betere bescherming tegen UV-straling en vorstschade dan acrylcoatings.
 • Siliconencoatings: Deze coatings zijn de duurste optie, maar ze bieden de beste bescherming tegen alle weersinvloeden.

De voordelen van een coating:

 • Verlengt de levensduur van uw dak: Een coating kan de levensduur van uw dak met 10 tot 20 jaar verlengen.
 • Beschermt tegen weersinvloeden: Een coating kan uw dak beschermen tegen mos en algen, vocht, UV-straling en vorstschade.
 • Verbetert de uitstraling van uw dak: Een coating kan uw dak een nieuwe, frisse uitstraling geven.

De nadelen van een coating:

 • Kosten: Een coating kan duur zijn, vooral siliconencoatings.
 • Onderhoud: Een coating moet periodiek worden onderhouden om de bescherming te garanderen.
 • Niet geschikt voor alle daken: Niet alle leien daken zijn geschikt voor een coating.

Een coating kan een goede optie zijn om uw leien dak te beschermen en de levensduur te verlengen. Er zijn verschillende soorten coatings beschikbaar, elk met hun eigen voor- en nadelen. Het is belangrijk om de juiste coating te kiezen voor uw dak en om de coating te laten aanbrengen door een professional.

Leien dak ontmossen prijs per m2

De prijs van het ontmossen van een leien dak kan variëren van €10 tot €25 per vierkante meter. Door offertes aan te vragen bij verschillende dakwerkers en door het dak zelf te onderhouden, kunt u besparen op de kosten.

 • Handmatig ontmossen: €10 - €15 per vierkante meter
 • Hogedrukreiniger: €15 - €25 per vierkante meter
 • Mosbestrijdingsmiddel: €10 - €20 per vierkante meter
prijs leien dak ontmossen

De prijs van het ontmossen van een leien dak hangt af van verschillende factoren, zoals:

 • De oppervlakte van het dak: Hoe groter het dak, hoe hoger de prijs.
 • De ernst van het mosprobleem: Als er veel mos op uw dak is, zal de prijs hoger zijn dan wanneer er maar weinig mos is.
 • De methode die u kiest: Handmatig ontmossen is de goedkoopste methode, terwijl een hogedrukreiniger of mosbestrijdingsmiddel duurder kan zijn.
 • De locatie van uw woning: Dakwerkers in steden zijn doorgaans duurder dan dakwerkers in landelijke gebieden.

Tips om te besparen:

 • Vraag offertes aan bij verschillende dakwerkers: Zo kunt u de prijzen vergelijken en de beste deal vinden.
 • Overweeg om het dak zelf te ontmossen: Dit kan u geld besparen, maar het is belangrijk om dit op een veilige manier te doen.
 • Onderhoud uw dak regelmatig: Dit kan helpen om mosvorming te voorkomen

Door offertes van dakwerkers in de regio te vergelijken kun je veel geld besparen. Vraag nu gratis en vrijblijvend meerdere offertes aan via onze offerte pagina.

Hoe werkt mos verwijderen van leien daken?

leien ontmossen

Er zijn verschillende stappen die doorlopen worden bij het ontmossen van het dak:

Stap 1: Analyse van het dakoppervlak

Er bestaan verschillen tussen kunstleien en natuurleien. De dakwerker zal eerst bekijken welk type leien er aanwezig zijn, en de dakbedekking wordt gecontroleerd op eventuele beschadigingen. Het dakoppervlak moet namelijk geheel waterdicht zijn alvorens het leien dak ontmossen uitgevoerd kan worden. De afvoer naar de dakgoot moet ook correct functioneren. Na deze grondige inspectie door de dakwerker kan het reinigingsproces starten.

Stap 2: Leien dak ontmossen

Afhankelijk van het materiaal (kunstleien of natuurleien) en de mate van vervuiling zal de behandeling uitgevoerd worden. Door een reinigingsmiddel op het dakoppervlak aan te brengen en deze in te laten trekken zal het aanwezige mos losweken, daarna wordt er met een speciale spuit onder druk het dak van boven naar beneden schoongespoten. Het is daarbij van belang dat de waterstraal naar beneden wordt gericht zodat er geen water onder de leien kan geraken. Het mos zal loskomen en van het dak vallen.

Stap 3: Leien desinfecteren

Om de schone kunstleien of natuurleien zo lang mogelijk schoon te houden moeten alle sporen inactief worden gemaakt. Dit wordt uitgevoerd met een desinfecteringsmiddel die de nog aanwezige sporen zal doden. Dit voorkomt nieuwe mosvorming op de dakbedekking.

Stap 4: Leien dak coaten / impregneren

Hoewel dit een optionele stap is raden we aan een coating aan te laten brengen, of om het dak te laten impregneren wanneer het kunstleien betreft. De beschermende laag is niet meer aanwezig waardoor nieuwe vervuiling zich weer snel aan het oppervlak kan hechten. Bij coating wordt er een laag op de kunstleien aangebracht, de beschermende laag is verkrijgbaar in diverse kleuren waarmee het dak een compleet ander aanzicht kan krijgen. Wanneer de kunstleien er niet meer zo fraai uitzien kan dit een goede manier zijn om het dak er weer prachtig uit te laten zien. Transparante coating is ook verkrijgbaar. Het is daarnaast mogelijk om het dak te laten impregneren met een vloeistof die volledig in de kunstleien zal trekken. Daarmee bescherm je de leien voor een periode van 15 tot 20 jaar.

Is een coating of impregneren noodzakelijk?

Nee, in principe is het een optie maar we adviseren om altijd te kiezen voor een coating of impregneren van kunstleien. De mosvorming die je naast kunstleien ook op betonpannen aantreft zijn doorgaans korstmossen. In tegenstelling tot andere soorten mos zijn dit geen planten maar schimmels die zich samen ontwikkelen met algen. Deze schimmels gedijen uitstekend op een ondergrond van alkalische steen oppervlakken. De vrijkomende zuren kunnen het dakoppervlak aantasten. Dit betreft een oppervlakkig aantasting die niet diep in het dak trekt, met een coating of impregneren zijn deze korstmossen te voorkomen.

Leien dak ontmossen met asbest

Afhankelijk van de tijd waarin het dak werd geplaatst is het mogelijk dat er asbest in de dakbedekking aanwezig is. Wanneer de leien na 1997 zijn geplaatst zou er geen asbest in voor mogen komen, in de periode 1988 tot 1997 werd er wel vaak asbest gebruikt bij de constructie van dak. Ook bij oudere woningen is het mogelijk dat er asbest aanwezig is. Neem bij twijfel direct contact op met een gespecialiseerde dakwerker en informeer naar de mogelijkheden. Normaal gesproken is vervanging van de dakbedekking de beste oplossing, op basis van de gemiddelde levensduur is het dakoppervlak toch aan renovatie toe. Door dakrenovatie te combineren met dakisolatie kun je twee vliegen in één klap slaan.

Een schoon dak is ook een mooi dak

Naast de langere levensduur en het voorkomen van schade is een leien dak ontmossen ook een perfecte manier om de gehele woning een ware make-over te geven. Het huis knapt er enorm van op, en staat er weer voor jaren prachtig bij. Ook wanneer je van plan bent op (korte) termijn de woning te verkopen is dakreiniging een zeer effectieve ingreep om de waarde van de woning te doen stijgen. Daarmee is dakreiniging ook een goede investering.

Ontmossen leien dak met asbest

Veiligheidsrisico:

Het is zeer belangrijk om te weten dat het ontmossen van een leien dak met asbest gevaarlijk kan zijn. Asbestvezels kunnen vrijkomen tijdens het ontmossen, wat kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen, zoals asbestose.

Verboden:

In België is het verboden om asbestdaken te reinigen of te ontmossen. Dit verbod is er om de gezondheid van de bewoners en de omgeving te beschermen.

Alternatieven:

Er zijn geen veilige alternatieven voor het ontmossen van een leien dak met asbest. De enige optie is om het dak te vervangen door een nieuw dak zonder asbest.

Subsidies:

In België zijn er subsidies beschikbaar voor het verwijderen van asbestdaken. Deze subsidies kunnen de kosten van het vervangen van uw dak significantly verminderen.

Het ontmossen van een leien dak met asbest is niet mogelijk. De enige veilige optie is om het dak te vervangen door een nieuw dak zonder asbest.

Kan ik zelf mijn leien dak ontmossen?

Ja, u kunt uw leien dak zelf ontmossen. Er zijn verschillende methodes die u kunt gebruiken:

Handmatig ontmossen:

 • Voordelen: Goedkoop, milieuvriendelijk.
 • Nadelen: Arbeidsintensief, tijdsintensief.

Hogedrukreiniger:

 • Voordelen: Snel, efficiënt.
 • Nadelen: Kan de leien beschadigen, niet milieuvriendelijk.

Mosbestrijdingsmiddel:

 • Voordelen: Relatief eenvoudig, snel.
 • Nadelen: Kan schadelijk zijn voor het milieu, niet altijd effectief.

Veiligheidsmaatregelen:

 • Gebruik altijd valbeveiliging wanneer u op uw dak werkt.
 • Draag een mondmasker en handschoenen om te beschermen tegen mos en algen.
 • Volg de instructies op de verpakking van het mosbestrijdingsmiddel.

Tips:

 • Ontmos uw dak niet in de regen of in de felle zon.
 • Controleer uw leien na het ontmossen op schade.
 • Overweeg om uw dak te laten coaten na het ontmossen om het te beschermen tegen mos en algen.

Of u uw leien dak zelf kunt ontmossen hangt af van uw eigen vaardigheden, conditie en het budget. Als u niet zeker weet of u het zelf kunt, is het altijd verstandig om een professional in te huren.

Conclusie:

Leien dak ontmossen is belangrijk om uw dak te beschermen en de levensduur te verlengen. Er zijn verschillende manieren om mos te verwijderen, dus kies de methode die het beste bij uw dak past.

Meer weten over de kosten voor dakrenovatie? Kijk dan op deze pagina voor daken renoveren en vraag direct offertes aan.

Ook voor het ontmossen van je dakpannen kan je bij ons terecht.