Is het slecht om mos op je dak te hebben?

Het eenvoudige antwoord is ja. Mos kan de structurele integriteit van elk type dak ernstig beschadigen. Mos is een eenvoudige plant die geen bloemen produceert en groeit in dekens in een natuurlijke omgeving. Je ziet vaak mos dat bomen bedekt of in een landschap van een bosluifel, wat mooi kan zijn, afhankelijk van de omstandigheden. Echter, mos dat groeit op uw dak wordt niet beschouwd als mooi en moet worden beschouwd als een nemesis aan uw dak. Daarom moet je je dak laten ontmossen

mos slecht voor je dak

Mos gedijt meestal in een vochtige en schaduwrijke omgeving. Mos absorbeert het vocht uit de vochtige omgeving en vestigt wortels op uw dak waardoor het begin van dakdegradatie wordt veroorzaakt. De wortels kunnen dakspanen optillen en constant vocht kan leiden tot bacterie- en schimmelgroei. Dit kan uiteindelijk leiden tot gaten in uw dak en lekken in uw huis. Het is ook gevaarlijk om op een met mos bedekt dak te lopen, omdat het oppervlakken erg glad maakt als ze nat zijn. Het is erg belangrijk om de mosgroei in de gaten te houden en te behandelen als dat nodig is. Als u in een gebied woont dat vaak vochtig is of in het bos, moet u stappen ondernemen om mosgroei op uw dak te voorkomen.

Behandel mosproblemen op het dak

  • Verwijder mos met een tuinwaterslang en met de hand schrapen. Het gebruik van een hogedrukreiniger kan nog meer schade aan uw dak veroorzaken, dus blijf uit de buurt van de hogedrukreiniger, tenzij u een ervaren professional bent!
  • Bleek mos weg. Bleekmiddel doodt mos, maar is zeer corrosief, beschadigt de vegetatie en verkleurt uw dak. Als u ervoor kiest om bleekmiddel te gebruiken, zorg er dan voor dat u de juiste beschermende kleding draagt, d.w.z. een masker en een veiligheidsbril, en verdun het. Het kan zijn dat u het mos met de hand moet afschrapen.
  • Mosbestrijdingspoeder. Dit is een van de beste manieren om mos van daken te verwijderen. Deze poeders, gemaakt van zinksulfaat, beschadigen de structuren van het dak niet, maar kunnen mogelijk schade toebrengen aan de flora en fauna. Wees voorzichtig als u in de buurt van een habitat woont waar waterdieren leven. Veel dakbedekkingsbedrijven bieden deze optie aan als behandeling voor met mos bedekte daken.

Lees ook Wat doodt mos op daken?

Voorkom mos

  • Snoei de boomtakken van het dak af om verdere mosgroei te voorkomen.
  • Houd uw dak vrij van puin van bladeren en stokken
  • Houd uw goten vrij van bladeren
  • Zinkstrips. Dit is een van de veiligste methoden om toekomstige mosgroei te voorkomen. Spijkerzinken strips langs de nokkappen langs de top van het dak. Als het regent, komt er zink vrij op het dak en wordt de mosgroei krachtig afgeremd. Zinkstrips gaan meestal 1 jaar mee en werken het beste als ze in een mosvrije omgeving worden gestart.
  • Vergeet niet dat mos dat op uw dak groeit, schade kan veroorzaken op de weg en het beste kan worden behandeld in de vroege stadia. Het is veel gemakkelijker om nieuwe mosgroei te verwijderen dan mos dat al 10 jaar groeit. Als u in de Fredericksburg of Stafford, VA-gebied bent en problemen ondervindt met de mosgroei, bel ons dan even op en geef u een dakbeoordeling. Wij bevelen u graag veranderingen aan om uw dak mosvrij te houden en de levensduur van uw dak te verlengen.