Is het tijd om het dak te renoveren?

Wanneer het tijd is om te om te verbouwen, dan moet ook naar het dak gekeken worden. Dit zal flinke kosten met zich meebrengen. Denk bijvoorbeeld al snel aan een soms van 10 procent van het totale budget. Het is natuurlijk wel belangrijk om te weten of er daadwerkelijk een renovatie nodig is. Hoe is dit vast te stellen om zo de renovatie nog even tegen te gaan? Het antwoord is hier te vinden.

Lees ook meer over: Kosten dakrenovatie: relevante informatie en prijzen onderdak isolatiesysteem hellende daken

De functie van de zolder

Het is goed om eerst eens te bepalen wat de functie van de zolder wordt. Is het zo dat je hier niet direct een plan mee hebt? Dan hoeft het dak misschien ook niet direct aan een opknapbeurt onderworpen te worden. Dit kan dan misschien nog even blijven wachten. Het hangt echter ook wel af van de mate van isolatie. Veel oudere daken hebben dit niet, maar hebben er wel baat bij. Ook al is het verbouwen dan vaak wel wat duurder dan de nieuwbouw van een dak.

Een manier van aanpakken

Hoe is dit dan goed aan te pakken? Bijvoorbeeld door te kiezen voor een sarkingdak. Dit is een dak waarbij de isolatie aan de bovenzijde van de draagstructuur komt. Op de manier is op alternatieve wijze te zorgen voor een goede isolatie. Oude daken kunnen meer hebben dan vaak gedacht wordt. Wanneer de ruimte onder het dak, zoals de zolder, direct wil gaan gebruiken, dan is het slim om voor deze oplossingen te zorgen. Daarmee is snel veel te bereiken.

Andere elementen van het dak

Ook is het goed om naar de andere elementen te kijken. Dit gaat da bijvoorbeeld om de dakbedekking. De pannen kunnen bijvoorbeeld broos worden. Dit zal tot problemen leiden zoals het barsten na een nacht met vorst. Ook is het goed om naar de staat van de constructie te kijken. Moet deze wel of niet worden mee vervangen?

dak bemost

De afwezigheid van een onderdak

Wat vooral reden tot een grote renovatie is, is het doorzakken van de dakconstructie. Dit is over het algemeen niet op het oog vast te stellen. Het is vaak zo dat de oude daken geen onderdak hebben. Zoals er ook geen isolatie aanwezig is. Dit zijn zaken die niet zo kunnen blijven en aangepakt moeten worden. Dit zijn belangrijke aanleidingen.

Goedkoper uit zijn

Het klinkt misschien gek, maar bij een grote renovatie is het vaak goedkoper om voor nieuwe pannen te kiezen. Ook wanneer deze nog goed zijn. De pannen aan een onderhoudsbeurt onderwerpen is vaak duurder dan nieuwe leggen. Er kan sneller gewerkt worden en het is gemakkelijker om deze te plaatsen. Op die manier is te besparen op de kosten doordat minder tijd nodig is. Ook is het zo dat de renovatie volgens een lager btw-percentage kan. Dit maakt het extra aantrekkelijk om er nu direct van te profiteren bij een renovatie. Bovendien gaan ook onderhouden pannen niet eeuwig mee. De kans op vervanging binnen enkele jaren is nog altijd flink groot.

Nieuwbouw is goedkoper dan renoveren

Het is natuurlijk vooral ook van belang om te weten wat een renovatie kost. Hier is echter geen sluitend antwoord op te geven. Dit heeft vooral met het grote verschil tussen de vele daken te maken. Wat wel goed te zeggen is, is dat het vrijwel altijd zo is dat nieuwbouw goedkoper is dan renoveren. Ook al wordt bij renoveren minder btw gerekend. Het hangt ook in grote mate af van wat je met de zolder doet. Zo is een doorgezakte constructie ook te versterken in plaats van te vervangen. Daar is echter wel ruimte voor nodig. Waardoor alleen loze zolderruimte hier dus toereikend voor is.

Kiezen voor het sarkingdak

sarkingdak

Uiteindelijk is het dus het goedkoopst om de dakconstructie te behouden. Behalve wanneer je een beeldbepalende rol in je interieur voor ogen hebt voor de constructie. Dit is immers vaak wel een belangrijk onderdeel van de charme van een ruimte. Aan de andere kant is dit ook de reden waarom er geen isolatie kan worden aangebracht. In dat opzicht is het sarkingdak dan een goede optie. De isolatie komt dan zoals gezegd aan de bovenzijde van de draagconstructie. Dit zorgt voor een aantrekkelijk resultaat. Let wel op de kosten.