De kosten om een asbest dak te renoveren

Er wordt al vele jaren gewerkt aan het wegnemen van alle asbest. Dit komt omdat de gevolgen voor de gezondheid flink groot zijn bij dit materiaal. Hoe groot het probleem is, is nog niet geheel duidelijk. Soms kan het tot wel 45 of 50 jaar na het inademen van de vezels duren voor het openbaart. Het is desondanks nog altijd in daken, bekleding en schouwen in woningen te vinden. Let dus goed op als klusser. Lees meer over : dakrenovatieen tips om uw dak te renoveren met prijsadvies.

asbestdak

Het gevaar van overzetdaken

Het is altijd aan te raden om asbest te laten verwijderen. Dit komt omdat dit simpelweg het veiligst is. Er zijn nog altijd veel mensen die kiezen voor een overzetdak boven de asbesthoudende daken te plaatsen. Daarmee is het probleem niet opgelost, maar slechts tijdelijk vooruitgeschoven. Natuurlijk is een overzetdak wel een optie, maar alleen als het asbestdak eronder wordt verwijderd.

Zelf aan de slag gaan of niet?

Zelf de verwijdering van asbest verzorgen mag gewoon. Daar zijn geen regels voor. Bedenk echter wel dat er veel kennis en een specifieke uitrusting nodig is om dit veilig te doen. De kans dat er veel vezels in de lucht komen te hangen is flink groot. Daarmee maak je de risico’s dus ook zonder reden flink groter. Een vakman kan je hier goed bij helpen. Die weet wel welke voorzorg er nodig is om het goed voor elkaar te krijgen. Voor de volksgezondheid is dit de betere optie. Ook omdat het veilig wordt afgevoerd.

asbest

Voorzichtig met het verwijderen van mos

Het is ook niet verstandig om het verwijderen van mos zelf in de hand te nemen. Zoals ook schoonspuiten met hogedruk niet heel slim is om te doen. Ook hiervoor geldt namelijk dat de hoeveelheid vezels in de lucht in één klap flink groter wordt. Dit is een onnodig groot risico. Ook komt het in de dakgoten en daardoor in de riolering. Dit is een gevaar voor de algemene gezondheid.

Voorzichtig met zonnepanelen

Het bewerken van de daken is niet heel gemakkelijk. Dat betekent dat zaken als boren, breken, schuren, slijpen en zagen niet aan de orde zijn. Daaruit kan je dus afleiden dat ook het plaatsen van zonnepanelen op het dak niet mogelijk is. Er is bovendien ook geen goed alternatief voor. Buiten het vervangen van het dak, natuurlijk.

De rol van andere asbestelementen

Natuurlijk is niet alleen het dak van asbest in veel woningen. Ook zaken zoals de vensterbanken, bloembakken en dorpels werden van dit materiaal vervaardigd. Daarom is het belangrijk om dit langzaam maar zeker te vervangen. De regel daarbij is dat het veilig is zolang het element nog in goede conditie is. Let daar daarom scherp op. Zeker ook omdat het op termijn een probleem kan worden. Verwijder het daarom tijdig.

asbest golfplaten

De kosten voor het verwijderen

Het is goed om te weten dat de kosten voor het verwijderen best kunnen oplopen. Dat begint al bij 150 euro stortkosten en 80 euro transportkosten. Daar zijn namelijk speciale middelen voor nodig. Die kosten ook weer 100 euro. Een dak van 200 vierkante meter komt neer op zo’n 4,4 ton, wat dus neerkomt op zo’n 660 euro stortkosten.

Zijn er premies?

Uiteindelijk kom je dan inclusief btw al snel op een bedrag rond 890 euro voor de verwijdering. Er bestaan bovendien geen premies. De overheid is druk met asbestbestrijding, maar niet voor particulieren. Gezien het belang voor de volksgezondheid is het natuurlijk opvallend om dit te moeten vaststellen. De overheid zou er goed aan doen om nog eens te bekijken wat de mogelijkheden zijn. Dit zou de algehele gezondheidssituatie ook ten goede komen. Dit is van groot maatschappelijk belang.