Kan mos lekken veroorzaken?

lekken door mos

Het eenvoudige antwoord op de vraag 'kan mos lekken veroorzaken' is ja. Maar er zijn bepaalde factoren die van invloed zijn op die mogelijkheid. Hoeveel mos u op uw dak heeft, de conditie van uw dak en het weer en andere vormen van puin en materialen zullen bijdragen aan de eventuele lekkage van het dak. Lees ook meer over ontmossen van daken.

Laat ons eerst iets begrijpen van onze daken en dan kunnen we het hebben over mos en hoe het kan leiden tot lekkages. Hellende daken zijn technisch gezien waterbestendig. Ze zijn niet waterdicht. De waterdichtheidsmethoden zijn van toepassing op platte daken, het soort dat u ziet op commerciƫle panden. Schuine daken in woningen zijn waterbestendig. Ze zijn zo ontworpen dat het oppervlak van het dak het water vlot kan afvoeren, zonder dat het door de dakspanen of -membranen heen dringt.

De dakbedekkingsmaterialen die gewoonlijk in woningen worden gebruikt, zijn zo gemaakt dat ze bestand zijn tegen het doorsijpelen van water wanneer het van nature boven op het dak en op de helling stroomt. Op het moment dat het water zich begint op te hopen op het dak of dat de gladde afvloeiing wordt voorkomen, bestaat de kans op lekkage.

Hoe mos lekkages veroorzaakt

Mos heeft het vermogen om de natuurlijke stroming van het water langs een helling te belemmeren. Wanneer er te veel mos op het dak ligt, zou het voldoende vocht of water vasthouden, zodat er ernstige lekkages kunnen ontstaan. Het kan ook leiden tot het verval van het dak. Mos voorkomt dat het water van de helling afloopt. Het houdt het vocht vast of dwingt het water zijdelings af te voeren. Soms kan mos beide doen.

Met opgehoopt water en met vocht beladen mos neemt het gewicht of de druk op het dak toe. Het opgehoopte water begint dan door de dakspanen of membranen te sijpelen.

Mos alleen is echter niet verantwoordelijk voor lekkages. Er zijn nog vele andere factoren. Terwijl die factoren, zoals een gebroken of ontbrekende kiezelsteen, een geknepen gootsteen en andere factoren op zichzelf al voor lekken kunnen zorgen, wordt het probleem veel ernstiger wanneer mos het probleem nog verergert.

Lees ook: Wat doodt mos op daken?

Als mos een lek in uw dak begint te veroorzaken, moet het onmiddellijk worden gecontroleerd en moet u niet alleen het lek repareren, maar ook het mos laten verwijderen. Als u mos op uw dak laat ophopen, zal dit op den duur lekken veroorzaken en zal dit het verval van het dak vergemakkelijken. U moet niet toestaan dat structurele schade aan uw dak, die kost je meer om te repareren dan het repareren van een lek