Kunt u zonnepanelen installeren op dakpannen?

Of u nu een huis met een pannendak koopt, of u staat op het punt om er een te laten installeren, u heeft al een goede investering in uw huis gedaan. Een pannendak is een mooie manier om het uiterlijk van uw huis te verbeteren en tegelijkertijd langdurige bescherming te bieden tegen ruw weer en brand. Terwijl de kosten van de installatie duur kunnen zijn, kunt u verwachten dat uw pannendak 50-75 jaar meegaat. De duurzaamheid van de dakpan bespaart u op de lange termijn geld op het opnieuw bedekken van de dakpannen. Het zal ook de hoeveelheid dakafval verminderen die elk jaar naar stortplaatsen gaat - maar liefst 11 miljoen ton per jaar. Het beste van alles is dat er een manier is om de waarde van uw huis te verhogen en het tegelijkertijd nog energie-efficiënter te maken door het toevoegen van zonnepanelen. Lees ook over Zonnepanelen en dakvervanging: Voor het installatieproces op BKG Dakwerken

zonnepanelen installeren op dakpannen

Welk voordeel voegen zonnepanelen toe aan uw huis?

Het hebben van een pannendak helpt al om uw huis energiezuiniger te maken. Dit komt omdat dakpannen individueel worden geïnstalleerd, in plaats van in platen (zoals tin) of in een overlappende stijl (zoals dakspanen). Het resultaat is dat er ruimte overblijft rond elke dakpan om te ventileren en dat er een thermische barrière ontstaat voor de warmteoverdracht naar uw huis. Deze barrière maakt het verwarmen of koelen van uw huis efficiënter, waardoor u elke maand geld bespaart op uw energierekening.

Maar uw kan uw energiekosten verder terugdringen - zelfs potentieel elimineren - door het toevoegen van zonnepanelen op uw dakpannen. Naast de initiële kosten van aankoop en installatie, betaalt u alleen voor elektriciteit wanneer uw maandelijkse energieverbruik hoger is dan wat kan worden opgevangen door uw zonnepanelen. Met het juiste maatsysteem voor uw huis, energieverbruik en klimaat, kunt u serieuze besparingen verwachten.

Naast het besparen van u geld op uw maandelijkse energierekeningen, zullen zonnepanelen de waarde van uw huis verhogen, terwijl het verminderen van uw totale CO2-voetafdruk. En afhankelijk van waar u woont, kan uw lokale nutsbedrijf zelfs overtollige energie die door uw panelen wordt verzameld, kopen, wat u helpt om geld te verdienen!

installeren zonnenpanelen op de grond

Is het mogelijk om zonnepanelen te installeren op een dak met tegels?

Met de populariteit van dakpannen in enkele van de zonnigste gebieden van de België, hebben zonne-installateurs installatiestrategieën en best practices moeten ontwikkelen om hun klanten te helpen ten volle te profiteren van de voordelen van zonnepanelen. Op een meer traditionele asfaltschindels zouden installateurs gewoon in het dak boren om de montagebeugels aan de dakbouten te bevestigen. Het gebied rond de montagebeugel wordt dan afgedicht om lekken te voorkomen.

U wilt er niet direct in boren uit angst om het te beschadigen - vooral niet als u een specialiteit of antieke dakpan hebt. Door te boren loopt u het risico dat de tegel barst, waardoor de totale installatiekosten van uw zonnepanelen alleen maar toenemen. In plaats daarvan is het het beste om uw installateur tegels te laten verwijderen, door te boren in uw dak om montagebeugels aan de noppen te bevestigen en het gebied af te dichten, net zoals ze zouden doen voor elke andere stijl van het dak. U kunt ook de tegel vervangen door een tegelvervanger, die een superieure bescherming biedt tegen lekken met behoud van het uiterlijk van uw dak.

Is het mogelijk om zelf zonnepanelen op uw dakpannen te installeren?

Ja, maar de kans op ernstige, kostbare schade is zeer groot. Uw pannendak is weliswaar zeer duurzaam tegen de elementen, maar niet gewichtsbestendig. Door op uw dak te lopen, of door een boor te gebruiken die te veel trillingen veroorzaakt, kunt u gemakkelijk scheuren creëren die kostbaar zijn om te repareren en de integriteit van uw dak in gevaar te brengen.

Zijn er naast de dakpanelen nog andere Zonne-opties?

Ja, u kunt overwegen om te investeren in grondzonnepanelen. Deze zijn effectief in het verzamelen van energie van de zon, hoewel ze niet altijd de voorkeur genieten om verschillende redenen. Ten eerste vereisen ze een aanzienlijke hoeveelheid grondruimte, wat betekent dat u misschien andere functies in huis moet opofferen, zoals een zwembad of een afgeschermd terras dat u plezier zal brengen en de waarde van uw huis zal verhogen om ruimte te maken voor de panelen. Bovendien, als je deel uitmaakt van de vereniging van een huiseigenaar, kunnen er beperkingen zijn over het plaatsen van zonnepanelen in uw tuin vanwege de manier waarop ze van invloed zijn op het uiterlijk van de buurt. Tot slot, op de grond gemonteerde panelen nemen meer tijd om te installeren (zelfs goed voor tegelverwijdering) dan dakinstallatie, omdat ze ondergrondse bedrading en graven nodig hebben om panelen te stabiliseren. Deze extra tijd kan uw totale installatiekosten verhogen.

Of u nu besluit dat dakpanelen of een grondopstelling het beste is voor uw huis, één ding is zeker. U verlaagt uw maandelijkse energierekening, verhoogt de waarde van uw huis en vermindert uw ecologische voetafdruk, voor een zeer vooruitziende en vooruitstrevende investering.